Αρχική Eπικαιρότητα Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με το μεταναστευτικό, βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει την ανάγκη καταπολέμησης των διακινητών.

Παράλληλα, μίλησε και για την επικείμενη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του Βίλνιους, συνέδεσε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, αναφέρθηκε στους τρόπους καταπολέμησης του επίμονου πληθωρισμού και της ακρίβειας, ενώ στάθηκε στην νομοθέτηση της κοστολόγησης των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων. «Δεν θα ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολογημένα προγράμματα και αυτό είναι μια κατάκτηση» ανέφερε.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Συνέντευξη Τύπου Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όταν μίλησα για σκέψεις έξω από το κουτί, ήθελα να καταδείξω την ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών, ώστε μετανάστες να μην μπαίνουν καν σε σαπιοκάραβα.  Η επιτυχία μας έχει να κάνει με το γεγονός πως πολύ λιγότερες βάρκες φεύγουν από Τουρκία. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια πολύ λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους. Πρέπει να συνεργαστούμε με χώρες βόρειας Αφρικής, την Τυνησία και τη Λιβύη για να αποθαρρύνουμε τους διακινητές. Να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Υπάρχει γενική αναγνώριση πως πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων». 

Για την επικείμενη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, είπε: «Θα είναι η πρώτη συνάντση με Ερντογάν μετά την επανεκλογή μας. Είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίζουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της. Ελπίζουμε πως μπορούμε να επανατοποθετήσουμε και τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε νέα βάση. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τουρκικές αρχές για το μεταναστευτικό, λιγότερες βάρκες ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχος στο μεταναστευτικό. Στο Βίλνιους θα διαπιστώσουμε αν η Τουρκία θέλει να μπούμε σε μια νέα σελίδα».

Σε ερώτηση για την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, είπε: «Ο Μπελέρης βρήκε στη φυλακή με αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις. Ελπίζω σύντομα το ζήτημα να επιλυθεί. Η επίλυση ή μη επίλυσή του θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης για την ευρωπαϊκή πορεία τυης Αλβανίας. Η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν θα μείνει το συγκεκριμένο θέμα χωρίς αντίδραση από την Ελλάδα».

Για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και την πιθανή προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, είπε: «Ρωτάτε λάθος άνθρωπο για την παραίτηση του κυρίου Τσίπρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Μπορώ να μιλήσω για το δικό μας κόμμα, τη μεγάλη διεύρυνση που πετύχαμε και το εκλογικό αποτέλσμα αποτυπώνει τη δυνατότητα να συνενώσουμε προοδευτικές δυνάμεις που δεν μας είχαν επιλέξει στο παρελθόν. Θα δουμε εν καιρώ τι θα γίνει με την αντιπολίτευση. Πρώτο μου μέλημα είναι να προωθήσω με μεγάλη ταχύτητα το κυβερνητικό έργο».

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη συνέχεια, για την επικείμενη κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα: «Η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου. Το μοναδικό εμπόδιο που υπήρχε, ήταν η πολιτκή αβεβαιότητα. Από τη στιγμή που έχουμε σταθερή κυβέρνηση, πολιτικός κίνδυνος δεν υπάρχει και σύντομα θα την έχουμε. Ενθαρρυντικές είναι και οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας για την ανάπτυξη».

Τέλος, ο πρωθυπουργός εστίασε στους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αντιμετωπιστούν ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, συμπληρώνοντας πως έρχεται η νομοθέτηση της προεκλογικής κοστολλογησης των προγραμμάτων των κομμάτων: «Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος κυρίως στα τρόφιμα, αν και είμαστε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χρειάζεται συντονισμένη κυβερνητική αντίδραση για να στηριχθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι. Θα συνεχιστεί το Καλαθι του Νοικοκυριού για ακόμα έξι μήνες, ήταν επιτυχημένο και το αντέγραψαν κι άλλες χώρες. Δεν θα αρκεστούμε εκεί. Τα προσωρινά επιδόματα είναι χρήσιμα, ωστόσο η απάντηση στον πληθωρισμό είναι η συμπίεση των τιμών και οι αυξήσεις στους μισθούς. Αυτά θα ξεδιπλωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την επόμενη Πέμπτη. Θα νομοθετήσουμε και μια προεκλογική κατάκτηση, να συζητάμε για την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων. Το δημοσιονομικό συμβούλιο θα έχει αυτή τη δυνατότητα. Δεν θα ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολογημένα προγράμματα και αυτό είναι μια κατάκτηση». 

Προηγούμενο άρθροΝέο φορολογικό νομοσχέδιο: Πώς ωφελούνται οικογένειες με την αύξηση του αφορολόγητου
Επόμενο άρθροΝαυάγιο στην Πύλο: Νέες μαρτυρίες διασωθέντων ότι το σκάφος βυθίστηκε λόγω της ρυμούλκησης από το Λιμενικό – Ούρλιαζαν «σταματήστε»