Αρχική Eπικαιρότητα Στο τραπέζι νέο market pass και έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους

Στο τραπέζι νέο market pass και έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους

Τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουάριος-Μάιος 2023, τα οποία αποτυπώνουν υπέρβαση 2 δισ. ευρώ στο σκέλος των φορολογικών εσόδων αλλά και υπεραπόδοση άνω των 3 δισ. ευρώ σε επίπεδο πρωτογενούς αποτελέσματος, θα βρει στο γραφείο του ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Αυτό το “δημοσιονομικό περιθώριο” δίνει την άνεση -αν δεν υπάρξει επιδείνωση κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται- για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης μέσα στη χρονιά χωρίς να υπάρξει ούτε αντίδραση των Ευρωπαίων ούτε επιδείνωση του κλίματος στις αγορές.

Δύο είναι οι προτεραιότητες τουλάχιστον για όσο διάστημα παραμένουν χαμηλά οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Πρώτον, η ανανέωση του market pass, καθώς το μέτωπο των τροφίμων παραμένει ανοικτό, με τις τιμές να έχουν ανατιμηθεί κατά 25% μέσα στην τελευταία 2ετία και τις συξήσεις να συνεχίζονται.

Και δεύτερον η στήριξη των συνταξιούχων που δεν θα πάρουν αύξηση από την 1/1 λόγω της προσωπικής διαφοράς η οποία ακόμη δεν έχει εξαφανιστεί.

Ο “λογαριασμός” για το market pass ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ ανά μήνα ενώ μια έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων μπορεί να κοστίσει 200-300 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα που θα απαντήσει ο πρωθυπουργός μέσα στις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης είναι αν τα μέτρα θα υλοποιηθούν “εδώ και τώρα” ή αν θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο προκειμένου οι εξαγγελίες να γίνουν στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο προϋπολογισμός του 2023 εκτελείται καλύτερα του ανανεμενομένου. Ο στόχος για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος στην περιοχή του 0,7% φαίνεται ότι είναι εξασφαλισμένος.

Επίσης όσο περνούν οι μέρες και δεν ανεβαίνουν οι τιμές της ενέργειας, τόσο διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει έκτακτη δαπάνη για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος.

thetoc.gr