Αρχική Eπικαιρότητα Ανοίγει ο δρόμος για παράταση του Market Pass και νέα έκτακτη ενίσχυση...

Ανοίγει ο δρόμος για παράταση του Market Pass και νέα έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους

Η υπεραπόδοση του Προϋπολογισμού, πριν καλά-καλά μπει το καλοκαίρι και «τρέξουν» τα τουριστικά έσοδα, αναμφίβολα διευκολύνει τους χειρισμούς του νέου υπουργού Οικονομικών ως προς την εφαρμογή νέων έκτακτων μέτρων στήριξης προτού τελειώσει η χρονιά.

Τα νεότερα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδειξαν ότι τα φορολογικά έσοδα στο 5μηνο «έκλεισαν» 1,917 δισ. ευρώ παραπάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις, που ούτως ή άλλως θεωρούνταν ξεπερασμένες μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για τους φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μπορεί ένα μέρος αυτής της υπέρβασης να χαρακτηρίζεται λογιστικό -λόγω της παράτασης που είχε δοθεί στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας ως το τέλος Φεβρουαρίου- και ένα άλλο κομμάτι του ΦΠΑ να προέρχεται από τις ανατιμήσεις στην αγορά, ωστόσο περί τα 700 εκατ. ευρώ αποδίδονται στην επιτάχυνση του ΑΕΠ, όπως αυτή αποτυπώνεται στην υπεραπόδοση του φόρου εισοδήματος.

Θετική, ή μάλλον ακόμα πιο θετική, αναμένεται να είναι η ροή των τουριστικών εσόδων οδεύοντας προς την «καρδιά» του καλοκαιριού. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για εισπράξεις ως και 2 δισ. ευρώ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις, αυτό συνεπάγεται μια τονωτική «ένεση» τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς τον πολλαπλασιαστή του τουρισμού στον τζίρο της οικονομίας, τότε αυτή η «ένεση» θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αυτές δεν πέφτουν ως κεραυνός εν αιθρία. Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας υπάρχει ο στόχος για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, αλλά και η εκτίμηση -πιθανότατα συντηρητική- ότι θα φτάσει στο 1,1%. Αυτή η διαφορά δημιουργεί «χώρο» 850-900 εκατ. ευρώ, που μπορεί να αξιοποιηθεί ως αντίβαρο στις πληθωριστικές πιέσεις που επιμένουν.

Προς παράταση το Market Pass
Η παράταση του Market Pass βρίσκεται προ πολλού στο τραπέζι, με κόστος περί τα 100 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα, κι αυτό σημαίνει ότι, αν το μέτρο παραταθεί για ακόμα ένα τρίμηνο, δηλαδή καλύπτοντας και τον Οκτώβριο, το κόστος είναι διαχειρίσιμο.

Καταβολή ενός ακόμα έκτακτου βοηθήματος σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους
Οι θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις -χωρίς να έχει συνυπολογιστεί, μάλιστα, το όφελος από τη «βουτιά» του κόστους ενέργειας- επιτρέπουν και την καταβολή ενός ακόμα έκτακτου βοηθήματος σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, κυρίως εκείνους με προσωπική διαφορά. Το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ και με τα έως τώρα δεδομένα θεωρείται ότι δεν θέτει εν αμφιβόλω τους δημοσιονομικούς στόχους.

Πηγή: iefimerida.gr