Αρχική Eπικαιρότητα Τιτανικός: Μετά την τραγωδία με το υποβρύχιο, ζητούν να σταματήσουν οι αποστολές...

Τιτανικός: Μετά την τραγωδία με το υποβρύχιο, ζητούν να σταματήσουν οι αποστολές στο ναυάγιο

Είναι καιρός να εξετάσουμε εάν θα πρέπει να σταματήσουν οι αποστολές στο ναυάγιο του Τιτανικού, μετά τον θάνατο των πέντε επιβαινόντων στο βαθυσκάφος Titan, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Titanic International Society, μιας ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 1989 με σκοπό τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης γύρω από το διασημότερο ναυάγιο παγκοσμίως.

Το βαθυσκάφος Titan διαλύθηκε εξαιτίας καταστροφικής αποσυμπίεσης περίπου 500 μέτρα μακριά από το ναυάγιο του Τιτανικού, με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο οι πέντε επιβαίνοντες: ο 61χρονος αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Expeditions Στόκτον Ρας, ο 77χρονος γάλλος ωκεανογράφος Πολ-Ανρί Ναρζολέ, ο 59χρονος βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο 48χρονος πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και ο 19χρονος γιος του, Σουλεμάν.

Το βίντεο που δείχνει τι έχει συμβεί

Το βίντεο μάλιστα, που δημοσιεύτηκε στο TikTok και προσπαθεί να εξηγήσει το τι συνέβη στο βαθυσκάφος όταν υπέστη την καταστροφική αποσυμπίεση (ενδόρρηξη), είναι ανατριχιαστικό.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του βίντεο με την «έκρηξη» ο αέρας στο βαθυσκάφος θα έφτανε τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια του Ήλιου ενώ το κέλυφος του Titan θα γινόταν συντρίμμια μέσα σε μόλις 30 millisecond.

H πρόσκρουση του υποβρυχίου

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της TIS Τσαρλς Χάας εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να συνεχιστούν οι επισκέψεις στο ναυάγιο του Τιτανικού, σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων στον βόρειο Ατλαντικό. «Είναι καιρός να εξετάσουμε σοβαρά εάν οι επανδρωμένες αποστολές στο ναυάγιο του Τιτανικού θα πρέπει να σταματήσουν για λόγους ασφαλείας, αφού ελάχιστα πράγματα θα μπορούσαμε να μάθουμε επιπλέον σχετικά με αυτό», αναφέρει.

Εξήγησε πως αντί για επανδρωμένα βαθυσκάφη θα μπορούν στο εξής να καταδύονται μόνο τηλεχειριζόμενα ρομποτικά σκάφη, όπως εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν για τη 3D χαρτογράφηση της περιοχής του ναυαγίου, το περασμένο καλοκαίρι. Δεν παρέλειψε να εκφράσει τη βαθύτατη θλίψη του για το τραγικό δυστύχημα, υπογραμμίζοντας πως «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».

Ο Τσαρλς Χάας απέτισε φόρο τιμής στον θρυλικό ωκεανογράφο Πολ-Ανρί Ναρζολέ, επισημαίνοντας την «απαράμιλλη» γνώση του για το ναυάγιο του Τιτανικού. Με εμπειρία περίπου 25 ετών, «είχε καταδυθεί στο ναυάγιο του Τιτανικού περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλον στον πλανήτη», σημείωσε.

Μοιραία η τρίτη αποστολή του υποβρυχίου στο ναυάγιο του Τιτανικού

Το βαθυσκάφος Titan είχε πραγματοποιήσει άλλες δύο αποστολές στο ναυάγιο του Τιτανικού, το 2021 και το 2022. Η τρίτη αποστολή έμελλε να είναι μοιραία.

Ο Χάας υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για την αποστολή του Titan. «Πιστεύουμε ότι μια εκτενής, εμπεριστατωμένη έρευνα από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ και το Εθνικό Συμβούλιο για την Ασφάλεια των Μεταφορών (NTSB) ή/και από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Καναδά είναι επιβεβλημένη», αναφέρει. Θεωρεί πως πρέπει να διερευνηθούν μεταξύ άλλων τα συστήματα ασφαλείας και επικοινωνίας του βαθυσκάφους, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, καθώς και ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να απαιτείται η επιθεώρηση ανά τακτά διαστήματα τέτοιων βαθυσκαφών που χρησιμοποιούνται για επανδρωμένες αποστολές. «Όπως ο Τιτανικός δίδαξε στον κόσμο μαθήματα ασφαλείας, το ίδιο θα πρέπει να γίνει με αφορμή την καταστροφή του Titan», εξήγησε.

Το 2019 βιντεοσκοπήθηκαν οι πρώτες εικόνες ανάλυσης 4Κ του Τιτανικού. Μέχρι τότε, το ναυάγιο δεν είχε δεχθεί επισκέπτες τα προηγούμενα 14 χρόνια.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ