Αρχική Eπικαιρότητα Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Η κάλπη είναι άδεια – Θα γίνουν 10.000...

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Η κάλπη είναι άδεια – Θα γίνουν 10.000 νέες προσλήψεις στην Υγεία

«Η κάλπη είναι άδεια, το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν προσμετράται, πρέπει να τις ξαναγεμίσουν οι πολίτες», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προέτρεψε τους πολίτες, «να πάνε όλοι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Λυπάμαι που χρειάζεται πάλι αυτό και λυπάμαι που μπορεί να έχουμε μια Βουλή που μόνο πολυφωνική δεν θα είναι. Κάποιοι πήγαν να μας πείσουν ότι είναι οι μοναδικοί πατριώτες. Κάποιοι δοξάζονται κρυπτόμενοι».

«Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε λέγοντας «σκοπός μου μέχρι την τελευταία μέρα, είναι να πείσω να προσέλθουν στην κάλπη και να μην εγκαταλείψουν την κάλπη για την παραλία θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα θα προεξοφληθεί».

«Ζητάμε μια ασφαλή και λειτουργική αυτοδυναμία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια είπε «να σκεφτούν οι πολίτες την ψήφο τους, να γνωρίζουν τι θα πάρουν την επόμενη ημέρα.

Ζητάμε μια ασφαλή και λειτουργική αυτοδυναμία δεν χρειαζόμαστε κατ’ ανάγκη κάτι παραπάνω. Δεν θα ήθελα μια πλειοψηφία του ενός βουλευτή – Είχαμε 156 βουλευτές, θέλουμε ποσοστό που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα».

Σχολιάζοντας τα φαινόμενα αλαζονείας ανέφερε: «Δεν θέλω να υπάρξουν σημάδια αλαζονείας, δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα, όσο μεγαλύτερη η εντολή του λαού τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη, τόσο πιο πολύ πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά».

«Το υπουργικό συμβούλιο θα είναι δουλειάς και αποτελέσματος»

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση που θα συγκροτήσει είπε «το επόμενο υπουργικό θα είναι υπουργικό δουλειάς και αποτελέσματος. Το rotation στο υπουργικό σημαίνει ότι κάποιοι μπορεί να κάτσουν στον πάγκο και κάποιοι από τον πάγκο να παίξουν βασικοί. Αλλά δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί. Προσπαθώ να είμαι πολύ προσγειωμένος αν και έχω υποχρέωση να είμαστε προετοιμασμένοι».

Τα πρώτα νομοσχέδια

«Το πρώτο μας νομοσχέδιο θα αφορά την επικαιροποίηση της οργάνωσης του κράτους και το δεύτερο θα αφορά τη νομοθετική αποτύπωση των κεντρικών οικονομικών μας πρωτοβουλιών, το οποίο μπορεί να έχει ψηφιστεί και πριν από τις διακοπές ή αμέσως μετά», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Θα γίνουν 10.000 νέες προσλήψεις στην Υγεία»

Εκτενή αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σύστημα υγείας της χώρας, το οποίο έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα κατά την προεκλογική περίοδο. «Θα μπορούσα να πω, “δέσαμε το γάιδαρό μας” και να πάμε χαλαρά. Δεν μου ταιριάζει αυτό. Μπορεί η δεύτερη τετραετία να είναι αλμάτων για τη χώρα που ενίοτε σημαίνει ρήξεις και συγκρούσεις με κατεστημένα και νοοτροπίες. Στις εφημερίες μπαίνουν τακτικά περιστατικά για να παίρνουν προτεραιότητα στα χειρουργεία. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τέτοια φαινόμενα. Θα εφαρμόσουμε σκληρή αξιοκρατία και συνεχή αξιολόγηση. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις λίστες στα χειρουργεία. Αν χρειαστεί να αγοράσουμε υπηρεσίες για να έχει ο πολίτης δωρεάν υπηρεσία, θα το κάνουμε. Θα μισθώσουμε υπηρεσίες ελικοπτέρων με έξι βάσεις από το εξωτερικό. Θα γίνουν 10.000 νέες προσλήψεις. Θα μπουν στο 1+1. Δεν είμαστε πια σε σκληρούς μνημονιακούς περιορισμούς».

Για την αύξηση 25% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

O Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την αύξηση των μισθών 25% στον ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε «είναι η εκτίμησή μας, προφανώς δεν νομοθετούμε. Βλέπουμε πως υπάρχει μια μέση αύξηση στους μισθούς, η ανεργία πέφτει, οι εργοδότες δεν βρίσκουν εργαζόμενους και τους λέμε πληρώστε παραπάνω, γίνονται επενδύσεις σε πόλεις περιφερειακές με καλά δημόσια πανεπιστήμια, υπάρχουν συμβάσεις».

Προτεραιότητα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε μεγάλη προτεραιότητα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, η δυνατότητα της ΑΑΔΕ να χρησιμοποιεί τα big data για στοχευμένους ελέγχους, είναι κάποιο τρόποι. «Το κράτος όταν θέλει μπορεί να εφαρμόσει το νόμο. Εφαρμόσαμε το νόμο στη Μύκονο που ήταν η αρχή. Κατεδαφίσεις θα γίνουν και σε άλλα νησιά. Παραλίες αποδόθηκαν στους πολίτες. Θα στείλουμε το μήνυμα ότι ο νόμος ισχύει για όλους και πρωτίστως για τους ισχυρούς».

«Εκτιμώ ότι μια συνάντηση μπορεί να γίνει με τον Ερντογάν»

Στην ερώτηση αν του έλεγε ο Ερντογάν να σταματήσει τα εξοπλιστικά προγράμματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θα τον ευχαριστήσω για τη συμβουλή που μου δίνει και θα συνεχίσω την πολιτική ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. Δεν έχει καμία δουλειά να υποδεικνύει στην Ελλάδα πώς θα κινηθεί στα εξοπλιστικά. Εκτιμώ ότι μια συνάντηση μπορεί να γίνει με τον Ερντογάν».

«Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι, ή είναι απλά άσχετοι»

«Θα θέσω το θέμα της Ροδόπης στον Ερντογάν, να σταματήσει το τουρκικό προξενείο να παρεμβαίνει και να λέει στους Έλληνες πολίτες τι θα ψηφίσουν. Η μειονότητα είναι μουσουλμανική. Θα δώσω αγώνα να νιώθουν ότι απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες για προκοπή στη ζωή ανεξαρτήτως από το τι θα ψηφίσουν την Κυριακή. Υπάρχει σχέδιο για περιοχή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε. Λυπάμαι που δεν έχουν ανοίξει το στόμα τους οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τολμούν να το κάνουν γιατί παίρνουν εντολές από το τουρκικό προξενείο. Ως εδώ με τις παρεμβάσεις και ειδικά στην εκλογική διαδικασία. Ο κίνδυνος είναι την επόμενη μέρα να πουν ότι εκπροσωπούν την Τουρκική μειονότητα.

Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι, ή είναι απλά άσχετοι, ας μη μιλάνε καλύτερα για τα θέματα αυτά. Ακούγοντας τον Γιώργο Τσίπρα, ήταν σαν να ακούω τον Ερντογάν. Θεωρώ ότι μάλλον θα έχουμε μια περίοδο ηρεμίας. Έχει αποφύγει η Τουρκία τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Μπορούμε να πάμε σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης χωρίς να έχουμε λύσει την κεντρική μας διαφορά».

«Το Τiktok δεν πρόκειται να κλείσει μετά τις εκλογές»

Το Τiktok δεν πρόκειται να κλείσει μετά τις εκλογές. Θα είναι ένα ακόμη εργαλείο που θα χρησιμοποιούμε στην επαφή μας με τους πολίτες.
«Προφανώς δεν τα κάνω μόνος μου αλλά το περιεχόμενο είναι δικό μου. Μου έδωσε τη δυνατότητα να γεφυρώσω χάσμα δημόσιας εικόνας και ποιος είμαι πραγματικά», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας είπε «έφερα την Ελλάδα να είναι μια κανονική χώρα να σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί. Πληρώνουμε ακόμη βαρύ τίμημα από τη 10ετη κρίση. Προτεραιότητά μου είναι η μείωση των ανισοτήτων και η βελτίωση εισοδημάτων. Θέλω να μπορεί ο πολίτης να τα βγάζει πέρα χωρίς άγχος. Η δημόσια παιδεία έχει σημασία για εμένα και εστιάζω στις περιπτώσεις ακραίας φτώχειας. Για μένα αυτό είναι το όραμά μου μαζί με την πράσινη και ψηφιακή ατζέντα».

«Δεν κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τι έγινε στις 21 Μαΐου»

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε «δεν κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τι έγινε στις 21 Μαΐου, επιμένουν σε τοξικότητα και στα fake news. Στη διακαναλική του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μένα 49 φορές, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα. Δική μου υποχρέωση είναι να ξεκαθαρίσω ότι είμαι πρωθυπουργός για όλους τους Έλληνες.Δεν είναι δικό μου θέμα τι θα γίνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέστη ήττα ο πολακισμός και η πολιτική των προσωπικών επιθέσεων, υπήρξε όμως και ήττα ιδεών. Οι δικές μας ιδέες αποδείχτηκαν κυρίαρχες στην ελληνική κοινωνία».

Τι είπε για Ανδρουλάκη

«Να διαμορφώσουμε συναινέσεις. Ελπίζω ότι και ο κ. Ανδρουλάκης θα σταματήσει την οριακά παιδιάστικη άρνηση να συναντηθεί μαζί μου».