Αρχική Eπικαιρότητα Σήμερα το θερινό ηλιοστάσιο – Πόσο θα διαρκέσει η μεγαλύτερη ημέρα του...

Σήμερα το θερινό ηλιοστάσιο – Πόσο θα διαρκέσει η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου

Σήμερα 21 Ιουνίου στις 17:57 θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο με τη μεγαλύτερη μέρα του έτους, δηλαδή το μεγαλύτερο φωτεινό τμήμα του 24ώρου για το βόρειο ημισφαίριο.
Σήμερα δηλαδή, η Ανατολή του Ηλίου σημειώθηκε στις 06:02, η Δύση του Ηλίου θα σημειωθεί στις  20:51, με την διάρκεια της ημέρας να είναι 14 ώρες και 48 λεπτά.

Από εδώ και πέρα, στο βόρειο ημισφαίριο -όπου ανήκει και η χώρα μας- οι μέρες θα μικραίνουν σταδιακά, στην αρχή ανεπαίσθητα και από τον Αύγουστο πιο αισθητά, ενώ οι νύχτες θα μεγαλώνουν αντίστοιχα. Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο θα είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο).

Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες, που ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους, συμβαίνουν επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους. Η αιτία είναι ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,4 μοιρών.

Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο «μονοπάτι» πάνω από τη Γη.

Εξαιτίας όμως της κλίσης του άξονα περιστροφής, τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο θερινό ηλιοστάσιο το οποίο συμβαίνει μεταξύ της 20ής και της 22ας Ιουνίου, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο «γέρνει» περισσότερο προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Προηγούμενο άρθροΑπίστευτο περιστατικό στα Τρίκαλα: Αρκουδάκι έκανε βόλτες σε μπαλκόνι σπιτιού
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του Κωστή Χατζηδάκη και του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στην Κορινθία (Φωτογραφίες)