Αρχική Eπικαιρότητα Κοινωφελής Εργασία: Προ των πυλών οι απολύσεις – Λήγουν και οι παρατάσεις...

Κοινωφελής Εργασία: Προ των πυλών οι απολύσεις – Λήγουν και οι παρατάσεις συμβάσεων

Στις 19-06-2023 αρχίζουν οι απολύσεις των εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας, καθώς ολοκληρώνεται η 4μηνη παράταση της αρχικής τους σύμβασης. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της, η συνδικαλιστική παράταξη Εργατική Πρωτοπορία αναφορικά με τους δεκάδες εργαζόμενους στο δήμο Ρόδου που το επόμενο διάστημα χάνουν την εργασία τους.  Ταυτόχρονα καλεί σε σύσκεψη την Τετάρτη 14-06-2023 και ώρα 18:15, στα Γραφεία του Συλλόγου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για δράσεις για την παραμονή των εργαζομένων στις υπηρεσίες τους.

Οπως σημειώνουν οι συνδικαλιστές πρόκειται για 23 εργαζόμενους, που καλύπτουν θέσεις με πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μέχρι το τέλος του μήνα θα απολυθούν ακόμη 13.

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου, όπως σημειώνει στην ανακοίνωση της, “ήδη από τις 11-01-2023, είχε στείλει αίτημα για σύσκεψη όλων των εργαζομένων της κοινωφελούς, ώστε να καθοριστούν από κοινού οι δράσεις μας για την παραμονή τους στην εργασία. Ομοίως, στις 29-05-2023 υποβάλλαμε αίτημα στην Ημερήσια Διάταξη, ώστε το θέμα αυτό να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου για λήψη συγκεκριμένων δράσεων.

Δυστυχώς, παρόλο που συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα, ουδέποτε λειτούργησε με ευθύνη της Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Την ίδια ακριβώς στάση ακολουθεί και σήμερα η ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου (Μιχαηλίδη, Κόττορος, Κατσαρά), καθώς τα μέλη αυτής αρνούνται να ολοκληρώσουν την τρέχουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. με τα εξ αναβολής αυτής θέματα. Προφανώς, δεν θέλουν να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, που ενοχλούν τη δημοτική αρχή, μέσα στις οποίες είναι η ακύρωση οποιασδήποτε απόλυσης εργαζόμενου της κοινωφελούς εργασίας. Η συμπολίτευσή της με την εργοδοσία απειλεί τώρα και το δικαίωμά τους στην εργασία! Αποδεικνύεται ότι τα «μεγάλα λόγια» της ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου, είναι απλώς κομματικά «παραμύθια»!”

“Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση μπορεί ή δεν μπορεί να εκδώσει νομοθετική ρύθμιση για νέα παράταση; Σαφώς μπορεί μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία θα κυρωθεί εντός συγκεκριμένης προθεσμίας από την επόμενη Βουλή. Ενδεχομένως, να είναι αρκετή και μόνο η έκδοση μίας ΚΥΑ! Δυστυχώς, η απόλυση των συναδέλφων μας μέσα στη προεκλογική περίοδο θεωρείται από την ΚΕΔΕ ως αναπόφευκτη. Γιατί, άραγε;

Υπάρχουν μπροστά μας δύο επιλογές. Από την μία, η εξασφάλιση λύσης (ΠΝΠ, ΚΥΑ) από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, από την άλλη η άσκηση ένδικων μέσων (προσωρινή διαταγή και ασφαλιστικά μέτρα). Οι δύο αυτές επιλογές, εμποδίζουν τις απολύσεις. Όμως, η επίτευξή τους είναι δύσκολη! Χρειάζονται οργάνωση και δράσεις, ώστε να επιδιώξουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να απορρίψουμε καμία από αυτές. Δυστυχώς, η ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου είναι η μοναδική παράταξη του Συλλόγου μας, η οποία αρνείται να συζητήσει τα εξ αναβολής θέματα, όπως αυτό για την κοινωφελή εργασία!

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κάθε εργαζόμενου της κοινωφελούς εργασίας, που έχουν ως μέλη του Συλλόγου μας. Πρωτίστως αυτό, της μόνιμης και σταθερής εργασίας, καθώς καλύπτουν θέσεις με πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δυστυχώς, η αδιαφορία, η πολιτική σκοπιμότητα και η άρνηση της ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου, ακόμη και να συζητήσει το δικό τους θέμα, δεν μας αφήνει άλλα χρονικά περιθώρια!

Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε όλους τους εργαζομένους της κοινωφελούς εργασίας αλλά και τα μέλη της παράταξης «Αγωνιστικής Κίνησης» σε ΣΥΣΚΕΨΗ την ΤΕΤΑΡΤΗ 14-06-2023 και ώρα 18:15 στα Γραφεία αυτού (Νέα Αγορά, όροφος, δίπλα από Ένωση Πολυτέκνων, είσοδος από πρώην δύο περίπτερα) ώστε να καθορίσουμε από κοινού με τους εργαζόμενους τις δράσεις (ένδικα μέσα, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις) για την παραμονή αυτών στους χώρους εργασίας του Δήμου Ρόδου.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα της Κοινωφελούς Εργασίας,

Τίποτα δεν θα αλλάξει, αν μένεις θεατής. Όντως, είσαι σε δύσκολη θέση ιδίως εάν απολύεσαι στις 19-06-2023. Μην ξεχνάς ότι η νομοθετική ρύθμιση μέσω ΠΝΠ λύνει άμεσα το πρόβλημά σου. Ίσως, και μία ΚΥΑ να έχει το ίδιο αποτέλεσμα! Το ίδιο ισχύει και με τα ένδικα μέσα, που ήδη εργαζόμενοι του covid-19 συνεχίζουν την εργασία τους στο Δήμο Ρόδου. Υπάρχει χρόνος να οργανώσουμε (έστω και την τελευταία στιγμή) τις απαραίτητες δράσεις (ΠΝΠ, ΚΥΑ, ένδικα μέσα, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις) και να απαιτήσουμε το αυτονόητο. Να παραμείνεις μαζί μας, καθώς κάνουμε την ίδια εργασία, στις ίδιες συνθήκες και καλύπτουμε θέσεις με πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου Ρόδου. Αναμένουμε τη συμμετοχή σου: στη ΣΥΣΚΕΨΗ την ΤΕΤΑΡΤΗ 14-06-2023 και ώρα 18:15, στα Γραφεία του Συλλόγου μας.”

Πηγή: aftodioikisi.gr 

Προηγούμενο άρθροΣοκ από στοιχεία έρευνας: Κάνναβη και αλκοόλ ψηλά στις προτιμήσεις των εφήβων
Επόμενο άρθροΑχαΐα: Βρέθηκε κρεμασμένος σε ελιά πατέρας δύο παιδιών – Το σημείωμα που άφησε στο Διακοπτό