Συνεχίζει να κινείται σε διψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός των τροφίμων, παρά το ότι σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μια σχετική αποκλιμάκωση, ενώ και σε επίπεδο παραγωγικού κόστους παρατηρείται ένα “φρένο”.
Αναλυτικά, παρά τη νέα πτώση, που σημειώθηκε, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάιο φέτος στον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού, καθώς καταγράφηκε αύξηση 2,8% από 3% τον Απρίλιο και έναντι αύξησης 11,3% τον Μάιο 2022, στα τρόφιμα και άλλα βασικά είδη το ράλι καλά κρατεί. Συγκεκριμένα, οι τιμές στα τρόφιμα σημείωσαν περαιτέρω αύξηση κατά 11,6%.
Ουσιαστικά η αποκλιμάκωση στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή οφείλεται αποκλειστικά στη ραγδαία πτώση στις τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, την ώρα που σε απαραίτητα προϊόντα υπάρχει συνεχής και μεγάλη άνοδος σε ετήσια βάση. Έτσι, οι τιμές μειώθηκαν σε: Φυσικό αέριο (49,6%), Ηλεκτρισμό (24,1%), Πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%), Καύσιμα και λιπαντικά (16,8%) και Τηλεφωνικές υπηρεσίες (2,2%).
Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 4,1% τον Μάιο εφέτος σε σχέση με τον Μάιο 2022, έναντι αύξησης 10,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 με το 2021. Ενώ, σε σύγκριση με τον Απρίλιο ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,5%, έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.