Αρχική Eπικαιρότητα Ποιοι άνεργοι θα λαμβάνουν επίδομα έως 1.200 ευρώ

Ποιοι άνεργοι θα λαμβάνουν επίδομα έως 1.200 ευρώ

Δύο πιλοτικά προγράμματα παθητικής πολιτικής για τους ανέργους ξεκλειδώνουν από τις αρχές του 2024. Οι δράσεις που σχεδιάζoνται έχουν συμπεριληφθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μετά την πιλοτική εφαρμογή και μετά τη μελέτη των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, θα μπορέσει να υπάρξει ένα ενιαίο καινούριο σύστημα για τα επιδόματα ανεργίας.

Η μεταρρύθμιση που προβλέπει αύξηση στα επιδόματα ανεργίας, αρχικά θα είναι πιλοτική καθώς δεν θα μπορούσαν να γίνουν ολοκληρωτικά τόσο ριζικές αλλαγές. Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να αρχίσουν δύο πιλοτικά έργα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης ανεργίας που θα αφορούν 30.000 ανέργους. Η ΔΥΠΑ όλο αυτό το διάστημα με επιστημονικούς φορείς δουλεύει πάνω σε αυτά τα μοντέλα, ώστε να μπορούν να ξεκλειδώσουν από τις αρχές του 2024.

Επίδομα μέχρι 1.200 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα ανεργίας σε ένα από τα προγράμματα θα συνδέεται με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου πριν από την απόλυσή του και θα είναι κλιμακωτό. Η βασική προϋπόθεση που θα πρέπει να τηρείται για να πληρωθεί ο εργαζόμενος είναι ο άνεργος να αναζητά ενεργά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Το πρώτο πρόγραμμα φαίνεται πως θα ακολουθήσει την πρόταση που υπάρχει στο οριστικό πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη. Αναλυτικά, η πρόταση της επιτροπής ήταν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του και κατά βάση να χορηγείται επί ένα 6μηνο.

Η σκέψη είναι το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Σύμφωνα με την πρόταση, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ, αλλά η μέγιστη διάρκεια του αυξημένου επιδόματος θα πρέπει να είναι μόνο για έξι μήνες, ενώ το κατώτερο επίπεδο του επιδόματος δεν θα μπορεί να πέφτει κάτω από τα 479 ευρώ, όπως αναφέρεται και στο νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά».

Πρόγραμμα για μακροχρόνια ανέργους

Το δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο θα αφορά μακροχρόνια άνεργους, θα προβλέπει αύξηση του επιδόματος σταδιακά εντός 12 μηνών, από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα στα 325 ευρώ. Το έργο έχει προϋπολογισμό 33.800.000 ευρώ και θα αφορά 10.500 μακροχρόνια ανέργους.