Αρχική Eπικαιρότητα Πανελλαδικές 2023: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τις πλαστές μοριοδοτήσεις – Η...

Πανελλαδικές 2023: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τις πλαστές μοριοδοτήσεις – Η ταρίφα των 7.000 ευρώ

Κύκλωμα που πλαστογραφούσε βεβαιώσεις διακρίσεων στο Κουνγκ Φου προκειμένου οι αθλητές να πάρουν μοριοδότηση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά και να ανέβουν κάποιοι άλλοι στην προπονητική βαθμίδα εξιχνίασε η ΕΛΑΣ.

Τα στελέχη του τμήματος προστασίας περιουσιακών δεδομένων, προχώρησαν στη σύλληψη του 47χρονου προέδρου της τεχνικής ομοσπονδίας Κουνγκ Φου καθώς και ακόμα τεσσάρων προσώπων, σχετικά με τις πλαστές βεβαιώσεις αθλητικών διακρίσεων με στόχο να έχουν πριμοδότηση μαθητές της Γ’ λυκείου που θα έδιναν Πανελλαδικές.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που διοργάνωνε στη χώρα μας τους αγώνες, κανόνιζε την οργάνωση των αποστολών σε διεθνείς αγώνες, είχε αρμοδιότητα στη σύνταξη των φύλλων αγώνων καθώς επικοινωνούσε και με τη διεθνή ομοσπονδία, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Τα άλλα τέσσερα πρόσωπα που συνελήφθησαν, είναι δύο προπονητές σχολών 49 και 39 ετών καθώς και οι γονείς ανήλικης μαθήτριας. Οι κατηγορούμενοι προπονητές/ ιδιοκτήτες σχολών, είχαν τον ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ των γονέων και του 47χρονου προέδρου.

Στο μεταξύ, ερευνάται ο ρόλος του πρώην προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κουνγκ Φου και του πρώην γενικού γραμματέα, δύο προπονητών, καθώς και πολλών γονιών ανήλικων μαθητών/αθλητών. Τα άτομα αυτά δεν βρίσκονται ανάμεσα στους κατηγορούμενους καθώς από τα στοιχεία της έρευνας δεν προέκυψαν ξεκάθαρη εμπλοκή τους.

Πώς αποκαλύφθηκε η δράση του κυκλώματος

Η έρευνα ξεκίνησε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και όπως δημοσιεύει η ΕΡΤ, έπειτα από καταγγελία γονέα ανήλικου αθλητή. Σύμφωνα με όσα φέρεται να υποστήριξε, ο 49χρονος Μ.Κ., προπονητής του γιου της ήταν εκείνος που μεσολάβησε με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της τεχνικής ομοσπονδίας Κουνγκ Φου να της προτείνει την παράδοση φύλλου αγώνα και βεβαίωσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας, στα οποία ο γιος της θα φαινόταν ότι είχε κατακτήσει την 2η θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα wushu kung fu, χωρίς καν να έχει συμμετάσχει.

Το εν λόγω πρωτάθλημα γινόταν στο Λουτράκι από τις 10 έως τις 16 Νοεμβρίου 2022 και αφορούσε την κατηγορία Traditional Qiangshu. Ωστόσο αυτό θα γινόταν με το αζημίωτο, καθώς τα χρήματα που έπρεπε να δώσει η μητέρα, ανέρχονταν σε 3.500 ευρώ. Η μητέρα ενημέρωσε τις Αρχές και στη συνέχεια στις 23 Φεβρουαρίου 2023, έκλεισε ραντεβού με τον πρόεδρος της τεχνικής ομοσπονδίας, σε καφετέρια στην περιοχή του Χαλανδρίου.

Η σύλληψή του έγινε από τους αστυνομικούς του τμήματος προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων, επ’ αυτοφώρω, τη στιγμή που παραλάμβανε το ποσό των 3.500 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Από την εξέταση των εγγράφων αλλά και των ηλεκτρονικών του συσκευών προέκυψε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ότι είχαν εκδοθεί δεκάδες πλαστά φύλλα αγώνα που αφορούσαν ψευδείς επιδόσεις Ελλήνων αθλητών στο εν λόγω πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Πώς δρούσαν

Η δράση των κατηγορουμένων ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2022. Βάσει της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, προσέγγιζαν γονείς και τα ανήλικα παιδιά τους που πήγαιναν στις σχολές της εν λόγω πολεμικής τέχνης και τους υπόσχονταν ότι μέσω πλαστογραφημένων φύλλων αγώνα, από πανελλήνιες και διεθνείς οργανώσεις, τα παιδιά τους θα αναγράφονταν –ψευδώς- σε προνομιούχα θέση.

Τον ρόλο αυτό φέρεται να είχε ο 47χρονος Τ.Μ., πρόεδρος της τεχνικής ομοσπονδίας Κουνγκ Φου ενώ η ταρίφα ξεκινούσε από τις 3.500 ευρώ και έφτανε τις 7.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά, μέσω της σχετικής νομοθεσίας, θα αναγράφονταν στον ειδικό πίνακα αθλητών και θα λάμβαναν ευεργετική μοριοδότηση στις πανελλήνιες εξετάσεις. Οι γονείς θα έπαιρναν στα χέρια τους τις ψευδείς βεβαιώσεις από την Ελληνική Ομοσπονδία Κουνγκ Φου, οι οποίες έφεραν τις υπογραφές των δύο προσώπων, που όπως προαναφέρθηκε ο ρόλος τους ερευνάται.

Στη συνέχεια έπρεπε να τις καταθέσουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που εξέδιδε την τελική απόφαση επιτυχίας αθλητών. Όπως διαπιστώθηκε, σε μία περίπτωση ολοκληρώθηκε κανονικά η υφαρπαγή της ψευδούς βεβαίωσης από την Γενική γραμαμτεία Αθλητισμού από τον 43χρονος Μ.Ν., πατέρα ανήλικης μαθήτριας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν ολοκληρώθηκε πλήρως η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί καθώς πρόκειται για μαθητές που θα έδιναν τώρα πανελλαδικές. Συνολικά, μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί ότι έχουν πλαστογραφηθεί 18 φύλλα αγώνα, τα οποία αφορούν 30 μαθητές/αθλητές και 4 προπονητές που συμμετείχαν ως αθλητές με κίνητρο την αναβάθμιση της προπονητικής τους βαθμίδας.