Αρχική Eπικαιρότητα Περιθώριο ως τέλος Ιουλίου για όσους διαθέτουν επιταγές κοινωνικού τουρισμού – Νέο...

Περιθώριο ως τέλος Ιουλίου για όσους διαθέτουν επιταγές κοινωνικού τουρισμού – Νέο πρόγραμμα για 300.000 δικαιούχους

Περιθώριο έως το τέλος Ιουλίου έχουν περίπου 200.000 δικαιούχοι που διαθέτουν επιταγές κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για το διάστημα 2022-2023 να τις χρησιμοποιήσουν, καθώς από την 1η Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα για 300.000 νέους δικαιούχους.
Αυτό συμβαίνει παραδοσιακά, όσο διάστημα διατίθενται από τη ΔΥΠΑ και τον πρώην ΟΑΕΔ voucher κοινωνικού τουρισμού, με τους δικαιούχους να κάνουν χρήση ή τους δύο πρώτους μήνες κάθε νέου προγράμματος (Αύγουστο – Σεπτέμβριο) ή τους δύο τελευταίους (Ιούνιο – Ιούλιο).

Εως 12 διανυκτερεύσεις

Εντός των ημερών, θα εκδοθεί η νέα υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα του 2023-2024 της ΔΥΠΑ, που θα αφορά 300.000 voucher διακοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις των δικαιούχων θα ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του Ιουνίου, με τους πρώτους να μπορούν να εξαργυρώσουν τα νέα τους voucher από τον ερχόμενο Αύγουστο έως και τον Ιούλιο του 2024.

Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων θα είναι έως έξι διανυκτερεύσεις για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ενώ στα νησιά Λέσβος, Χίος, Λέρος, Κως και στον νομό Εβρου θα δίνεται δικαίωμα για έως 10 διανυκτερεύσεις. Επίσης στη Σάμο, καθώς και στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας του Ν. Ευβοίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και 12 διανυκτερεύσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές επιδότησης για τα καταλύματα όλων των περιοχών θα είναι προσαυξημένες κατά 20% για διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο του 2023 και κατά τις περιόδους από 15.12.2023 έως 14.1.2024 και από 26.4.2024 έως 12.5.2024. Για τα καταλύματα της νήσου Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας οι τιμές επιδότησης προσαυξάνονται κατά 20% καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

Και το νέο πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων:

• Για ενηλίκους και παιδιά στο 50% της προβλεπόμενης τιμής οικονομικής θέσης της αντίστοιχης δρομολογιακής περιόδου.

• Για τους πολυτέκνους και παιδιά έκπτωση 50%, στο 60% της προβλεπόμενης μετά την έκπτωση τιμής οικονομικής θέσης της αντίστοιχης δρομολογιακής περιόδου.

• Για τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω στο 60% της προβλεπόμενης για την κατηγορία ΑμεΑ τιμής οικονομικής θέσης της αντίστοιχης δρομολογιακής περιόδου.

Δικαιούχοι του νέου προγράμματος είναι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 1.1.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, αλλά και άνεργοι εγγεγραμμένοι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ, με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον 3 μηνών.

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του προηγουμένου του έτους υλοποίησης του προγράμματος φορολογικού έτους, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Για τους μακροχρόνια ανέργους το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, ήτοι 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.