Αρχική Eπικαιρότητα Αριθμοί-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: Πάνω από 3.100 περιστατικά με...

Αριθμοί-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: Πάνω από 3.100 περιστατικά με θύματα γυναίκες το 2023

Οι αριθμοί για την ενδοοικογενειακή βία στη χώρα μας σοκάρουν. Η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, αναφέρθηκε στις 3.000 γυναίκες που έπεσαν θύματα κακοποίησης και είχαν τη δύναμη να το καταγγείλουν αναζητώντας έπειτα βοήθεια σε κάποια κέντρο κακοποιημένων γυναικών με αφορμή τη νέα γυναικοκτονία στη Χαλκιδική.

Μιλώντας για το σημαντικό αυτό θεσμό της Πολιτείας η εκπρόσωπος της αστυνομίας εξήγησε ότι το 70% του προσωπικού στα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας αποτελείται από γυναίκες καθώς στην πλειονότητά τους τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες. «Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίστηκε πάνω από 3.100 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες», ανέφερε σχετικά.

Η ίδια αναφέρθηκε στο panic button (κουμπί πανικού), ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο όπως είπε γνωρίζουν πλέον οι γυναίκες. «Ζητούν να λάβουν τον κωδικό και να κατεβάσουν αυτή την εφαρμογή, να την έχουν στη διάθεσή τους και να τη χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε στιγμή βρίσκονται σε κίνδυνο» σημείωσε.

Αυτεπάγγελτη η δίωξη για την έμφυλη βία

Για το εξίσου ανησυχητικό φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης που όπως είπε αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό την περίοδο της καραντίνας μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Νικολαϊδης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού λέγοντας ότι «στην Ελλάδα, μόνο 1 στα 40 περιστατικά σωματικής κακοποίησης καταγγέλλεται σε κάποια υπηρεσία και 1 στα 100 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού». Και όπως τόνισε, «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να πούμε ότι όντως κάθε περιστατικό βρίσκει το δρόμο προς την προστασία και τη δίωξη των δραστών», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι πλέον παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στις γυναίκες – θύματα βίας που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Οι νομικές υπηρεσίες προσφέρονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου οι γυναίκες θύματα έμφυλης βίας να προσφεύγουν στις αρμόδιες αρχές και στα αρμόδια δικαστήρια για την προστασία τους από τον κακοποιητή και να διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους

Πηγή: Newsroom | EΡΤ