Αρχική Eπικαιρότητα Το νέο δίπλωμα οδήγησης θα σε κλειδώνει έξω από το αυτοκίνητο –...

Το νέο δίπλωμα οδήγησης θα σε κλειδώνει έξω από το αυτοκίνητο – Με ποιον τρόπο θα λειτουργεί

Ένας νέος τύπος διπλώματος δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες, δίνοντας τη δυνατότητας στις αρχές να περιορίζουν την πρόσβαση του οδηγού στο αυτοκίνητο.

Η ψηφιοποίηση των διπλωμάτων οδήγησης αποτελεί το επόμενο βήμα για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στην προσπάθεια να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των φυσικών εγγράφων και της γραφειοκρατίας που συνεπάγεται η έκδοσή τους.

Παράλληλα, βέβαια, στη μακρινή Σκανδιναβία και ειδικότερα στη Σουηδία, δοκιμάζεται ήδη ένας νέος τύπος διπλώματος, σε μορφή κάρτας, στον οποίο θα υπάρχει «αποθηκευμένο» όλο το ιστορικό ενός οδηγού.

Το «ηλεκτρονικό» δίπλωμα οδήγησης, το οποίο βρίσκεται στη φάση της δοκιμαστικής περιόδου, δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα τυπικά στοιχεία του οδηγού, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικία, κατηγορία οχήματος και τυχόν παραβάσεις, αλλά και πληροφορίες που θα σχετίζονται με τα οχήματα στα οποία έχει πρόσβαση.

Επί της ουσίας το ηλεκτρονικό δίπλωμα των Σουηδών θα είναι αυτό που θα «ξεκλειδώνει» το αυτοκίνητο, δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να θέσει σε λειτουργία τον κινητήρα.

Αν για κάποιο λόγο το όχημα δεν είναι «συνδεδεμένο» με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ή ο οδηγός δεν διαθέτει την απαραίτητη άδεια, τότε ο κινητήρας του αυτοκινήτου δεν θα τίθεται σε λειτουργία και ως εκ τούτου δεν θα μπορεί να βρεθεί στον δρόμο.

Οι Σουηδοί χρησιμοποίησαν 15 οχήματα τα οποία έφεραν τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να υποστηρίξουν τα νέα, «έξυπνα» διπλώματα οδήγησης, με τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σε όλα σχεδόν τα επίπεδα.

Να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ήδη η δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού διπλώματος, το οποίο αποθηκεύεται σε smartphone και έχει την ίδια ισχύ με το φυσικό έγγραφο.

πηγη:  carandmotor.gr