Αρχική Ν. Αργολίδος Η Αργολίδα στους νομούς που θα δοθεί μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για...

Η Αργολίδα στους νομούς που θα δοθεί μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου, πέραν της μεγάλης νίκης της Νέας Δημοκρατίας, έφεραν στο επίκεντρο των συζητήσεων για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού τη μάχη για την ηγεμονία στον χώρο της κεντροαριστεράς που προέκυψε μετά τη μεγάλη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογική άνοδο του ΠαΣοΚ.

Κοιτώντας τον εκλογικό χάρτη βλέπουμε πως μετά από αρκετές αναμετρήσεις το ΠαΣοΚ κατάφερε να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία σειρά από εκλογικές περιφέρειες, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση και αφήνοντας στην τρίτη το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πρωτεύσει μόνο σε έναν νομό, εκείνον της Ροδόπης, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, σε αρκετές περιφέρειες μπορεί το ΠαΣοΚ να βρέθηκε στην τρίτη θέση, εν τούτοις η διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά μικρή, δίνοντας στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη κάθε δικαίωμα να αισιοδοξεί ότι στις κάλπες της 25 Ιουνίου μπορεί να κάνει την ανατροπή και να πάρει, τουλάχιστον σε κάποιες από αυτές, τη δεύτερη θέση.

Οι περιφέρειες που το ΠαΣοΚ πήρε τη δεύτερη θέση

Το ΠαΣοΚ λοιπόν κατάφερε να αφήσει πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ και να βρεθεί πρώτο μεταξύ των κομμάτων που τοποθετούνται ιδεολογικά στα αριστερά του κέντρου σε έξι εκλογικές περιφέρειες. Αναλυτικότερα, το ΠαΣοΚ ήρθε δεύτερο σε Χίο, Λασίθι, Κιλκίς, Δράμα, Ρέθυμνο και Λακωνία.

Η μεγαλύτερη διαφορά του από τον τρίτο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε στη Χίο, εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ με 19,3% βρέθηκε 7 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκέντρωσε το 12,3% των ψήφων. Μια τέτοια διαφορά κάνει τα Χαριλάου Τρικούπη να αισιοδοξεί για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου και να θεωρεί πως πολύ δύσκολα θα χαθεί η δεύτερη θέση στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Από εκεί και πέρα στο Λασίθι η διαφορά καταγράφεται στις 3,7 μονάδες (21,4 – 17,7), επίσης 3,7 είναι οι μονάδες της διαφοράς στο Κιλκίς (17,3 – 13,6), 3 είναι εκείνες στη Δράμα (16,9 – 13,8), 1,5 μονάδα είναι το προβάδισμα του ΠαΣοΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη Λακωνία (15,2 – 13,7), ενώ μόλις 0,4% εκείνο στην εκλογική περιφέρεια Ρεθύμνου (21,4 – 21).

Οι περιφέρειες που αναμένεται «ντέρμπι» την 25η Ιουνίου

Όσον αφορά τις εκλογικές περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατόρθωσε να βρεθεί στη δεύτερη θέση στις εκλογές της 25 Μαΐου αλλά με διαφορά τέτοια που να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ανατροπής στις επόμενες εκλογές είναι επίσης έξι και είναι οι εξής: Ηράκλειο, Λέσβος, Δωδεκάνησα, Χαλκιδική, Αργολίδα, Αρκαδία.

Σε όλες τις παραπάνω περιφέρειες η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ είναι μεταξύ 1,1 και 2,1 μονάδων. Αναλυτικότερα, στο Ηράκλειο η διαφορά είναι 1,1 μονάδες (22,9 – 21,8), στην Αρκαδία 1,3 (19,1 – 17,8), στη Λέσβο 1,4 (15,9 – 14,5) στα Δωδεκάνησα επίσης 1,4 (14,8 – 13,4), ενώ στην Αργολίδα η διαφορά βρίσκεται στις 2,1 μονάδες (17,7 – 15,6).

Η εκλογική «τρύπα» του ΠαΣοΚ στην Αττική

Όπως όλα δείχνουν, η μάχη για την κεντροαριστερά θα παιχθεί στις εξής λεπτομέρειες: Στους 12 προαναφερθέντες νομούς αλλά και από το πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στο λεκανοπέδιο, όπου το ΠαΣοΚ βρίσκεται αρκετά πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, τόσο στην Α’ Αθηνών, όσο και στους τρεις τομείς της Β’ Αθηνών, (Βόρειο, Νότιο, Δυτικό) το ΠαΣοΚ βρέθηκε στην τέταρτη θέση, πίσω και από το ΚΚΕ, υπολειπόμενο κατά πολλών μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο συνέβη και στη Δυτική Αττική, ενώ στην Ανατολική Αττική μπορεί να πήρε την τρίτη θέση, ωστόσο η διαφορά του από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε στις 9,5 μονάδες (17,6% – 8,1%).