Αρχική Eπικαιρότητα Εκλογές 2023: Μάθε πού ψηφίζεις – Τι να κάνω εάν δεν βρίσκω...

Εκλογές 2023: Μάθε πού ψηφίζεις – Τι να κάνω εάν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους

Ανοιχτές είναι από τις 7 το πρωί οι κάλπες στην επικράτεια προκειμένου οι Έλληνες εκλογείς να ψηφίσουν για τη νέα Βουλή.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα επιτελεία των κομμάτων, την ώρα που οι πολίτες ετοιμάζονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για τις εκλογές 2023.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 19:00. Είναι οι πρώτες εκλογές, από το 1990, στις οποίες δεν θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που καταργήθηκε με τον νόμο 4406/2016, αλλά εκείνο της απλής αναλογικής.

Για να δείτε πού μπορείτε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα, μπορείτε να μπείτε εδώ: «Μάθε πού ψηφίζεις» και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) ή στο τηλέφωνο 2131361500.

Στην πλατφόρμα, συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα σας. Ακόμα προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.

Εναλλακτικά – εφόσον το θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας. Στη συνέχεια πατάτε αναζήτηση και βλέπετε τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σας διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό.

«Πού ψηφίζω» με ένα κλικ – Όλα τα εκλογικά τμήματα

Κλείσιμο

Οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν  με ένα μόνο «κλικ» το εκλογικό τους τμήμα.

pou-psifizo-vima1

Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τα εξής στοιχεία:

– Επώνυμο,
– Όνομα,

– Όνομα Πατέρα,
– Έτος Γέννησης,

– Όνομα Μητέρας (προαιρετικό)

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Στον ειδικό ιστότοπο του gov.gr ο ψηφοφόρος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του (Επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης) και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει. Μάλιστα υπάρχει και χάρτης με την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος.

Screenshot_1

Αναλυτικά όλα τα εκλογικά τμήματα εδώ.

Με τι έγγραφα ψηφίζω;

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Eθνικές εκλογές: Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους

Aν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στον Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.