Αρχική Περ. Πελοποννήσου Σύμβαση της Περ. Πελοποννήσου με το Υπουργείο Πολιτισμού για το Ταφικό Μνημείο...

Σύμβαση της Περ. Πελοποννήσου με το Υπουργείο Πολιτισμού για το Ταφικό Μνημείο στην Ερμιόνη

Δύο σημαντικά έργα πολιτισμού δρομολογούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τις ισάριθμες προγραμματικές συμβάσεις τις οποίες υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, τη Παρασκευή 19 Μαΐου, στην Αθήνα, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η μία με προϋπολογισμό 971.500 ευρώ -μεταξύ της Περιφέρειας του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Μεσσήνης- έχει ως αντικείμενο την εκπόνηση των μελετών για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνης και η δεύτερη με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ -μεταξύ της Περιφέρειας, του υπουργείου, του Δήμου Ερμιονίδας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης- έχει ως αντικείμενο την ωρίμανση των μελετών και την υλοποίηση του έργου αναστήλωσης, στερέωσης και διαµόρφωσης του χώρου τοποθέτησης του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου της Ερμιόνης.

ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Ειδικότερα, όσον αφορά στην τριετούς διάρκειας προγραμματική σύμβαση με αντικείμενο την εκπόνηση των μελετών για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη, συνολικού προϋπολογισμού 971.500 ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καλύψει τα 485.750 ευρώ και το υπουργείο θα καταβάλει την υπόλοιπη ισόποση πίστωση.

Η έκταση που προορίζεται για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί δημόσιο κτήμα έκτασης 9.258,60 τ.μ., που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Μεσσήνης στο υπουργείο Πολιτισμού για τον πιο πάνω σκοπό.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της σύμβασης, η Περιφέρεια αναλαμβάνει την εκπόνηση της προμελέτης και όλων των λοιπών σταδίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη, δηλαδή την οριστική μελέτη, καθώς και την μελέτη εφαρμογής, όπως και την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.

Στην ανάθεση περιλαμβάνεται η σύνταξη των εξής, α) πλήρες τοπογραφικό διάγραμμα, γεωτεχνική μελέτη, διερευνητικές εργασίες – εργαστηριακοί έλεγχοι για το υφιστάμενο κτήριο, αποτυπώσεις (αρχιτεκτονική και στατική) για το υφιστάμενο κτήριο, αρχιτεκτονική μελέτη, στατική μελέτη, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, μελέτη ενεργειακής απόδοσης, μελέτη παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού -μέσω της ΕΦΑ Μεσσηνίας- θα αναλάβει την εκπόνηση της μoυσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Οσον αφορά δε στην τριετούς επίσης διάρκειας προγραμματικής σύμβασης με αντικείμενο την ωρίμανση των μελετών και την υλοποίηση του έργου αναστήλωσης, στερέωσης και διαµόρφωσης του χώρου τοποθέτησης του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου της Ερμιόνης, η Περιφέρεια θα καλύψει τον συνολικό προϋπολογισμό των 120.000 ευρώ από δικές της πιστώσεις.

Στο πλαίσιο της εν λόγω σύμβασης προβλέπεται σύνταξη και έγκριση α) αρχιτεκτονικής µελέτης εφαρµογής, β) στατικής µελέτης οριστικής – εφαρµογής, γ) μελέτης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, δ) μελέτης φωτισμού του μνημείου, καθώς και ε) πλήρους ηλεκτρομηχανολογικής µελέτης του χώρου σε επίπεδο µελέτης εφαρµογής.

Μετά την έγκριση των πιο πάνω μελετών θα ακολουθήσουν, α) διαµόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, β) υλοποίηση αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης, γ) φωτισμός του μνημείου και εγκαταστάσεις Η/Μ, δ) τοποθέτηση πινακίδων πληροφόρησης και εγκατάσταση ψηφιακών εφαρμογών, ε) έκδοση εντύπων πληροφόρησης επισκεπτών.

Το ρωμαϊκό ταφικό μνημείο της Ερμιόνης θα τοποθετηθεί σε τµήµα δημοτικού οικοπέδου, που βρίσκεται ανατολικά του κτηρίου του ΟΤΕ στην Ερμιόνη, το οποίο παραχωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον συγκεκριµένο σκοπό.