Αρχική Eπικαιρότητα Κανονικά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κατρούγκαλος – Αν εκλεγεί μπορεί να...

Κανονικά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κατρούγκαλος – Αν εκλεγεί μπορεί να παραδώσει την έδρα του

Μόνο να παραδώσει την έδρα του, εφόσον εκλεγεί, μπορεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ναι με απέσυρε την υποψηφιότητά του από τις εκλογές, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει τυπικά.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με ερωτήματα που τέθηκαν προς το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τη δήλωση παραίτησης του κ. Κατρούγκαλου, πηγές της Διεύθυνσης Εκλογών αναφέρουν πως, με δεδομένο το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο, αυτή παραμένει σε ισχύ. Σε περίπτωση που ο κ. Κατρούγκαλος εκλεγεί, έχει δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι ουσιαστικά στο ψηφοδέλτιο του Βόρειου Τομέα της Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου, θα μπορεί να τον «σταυρώνουν» οι ψηφοφόροι, κι αν εκλεγεί θα μπορεί να παραδώσει την έδρα του στον πρώτο επιλαχόντα του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου.

Η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου για την απόσυρσή του λίγα 24ωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες προκάλεσε σύγχυση σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο βόρειο τομέα της Αθήνας.

Ωστόσο, εφόσον έχει ανακηρυχθεί από τον Αρειο Πάγο κι έχουν τυπωθεί τα ψηφοδέλτια η διαδικασία είναι διαφορετική. Επίσης ακόμη κι αν εκλεγεί δεν θα βρίσκεται στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που εκτιμάται ότι θα γίνει (εκτός αν υπάρξει κυβέρνηση μετά την Κυριακή), στις 2 Ιουλίου.

Οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν και τα ψηφοδέλτια θα είναι με λίστα. Ο κ. Κατρούγκαλος ως εκ τούτου εκτιμάται ότι θα παραιτηθεί και θα πάρει τη θέση του ο πρώτος επιλαχών που θα βγει από την κάλπη αυτής της Κυριακής.

Αυτή τη χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο καθώς δεν μπορούν να τυπωθούν νέα ψηφοδέλτια χωρίς το όνομα του πρώην υπουργού. Με τα υπάρχοντα, λοιπόν ψηφοδέλτια που ήδη μεταφέρονται στα εκλογικά κέντρα του βορείου τομέα της Αθήνας, θα γίνουν οι εκλογές και αν οι ψηφοφόροι «σταυρώνουν» τον κ. Κατρούγκαλο αυτό δεν θα οδηγεί σε ακύρωση αλλά θα προσμετρηθεί κανονικά τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον υποψήφιο.

Αν εκλεγεί θα ορκιστεί κανονικά και αμέσως μετά θα παραδώσει την έδρα του στις λίγες ώρες που θα έχει διάρκεια η Βουλή που θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής.

Η δήλωση παραίτησης

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές.

»Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς.

»Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κουμουνδούρου επικράτησε παγωμάρα με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου και η αρχική αντίδραση ήταν χλιαρή και προσπαθούσε να τον δικαιολογήσει. Στην συνέχεια οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Κατρούγκαλου με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά οδηγηθήκαμε στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ουσιαστικά του ζητούταν να αποχωρήσει. Οπως κι έγινε…

Στην ανακοίνωση τονιζόταν:

«Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη λοιπόν μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται. Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη. Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή. Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του».

Το «άδειασμα» του κ. Κατρούγκαλου έγινε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος σε αποκλειστική του συνέντευξη στο in απέκλειε οποιαδήποτε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Δείτε τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

πηγη  in.gr
Προηγούμενο άρθροe-ΕΦΚΑ: Από Παρασκευή η επιστροφή εισφορών, ύψους 20,3 εκατ. ευρώ -Ποιους αφορά
Επόμενο άρθροΛουτρακι: Ενισχύουμε την εξωστρέφεια του Δήμου μας στον ιαματικό τουρισμό