Αρχική Ν. Κορινθίας Ο Δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος ενημερώνει για την ποιότητα του νερού στο δήμο...

Ο Δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος ενημερώνει για την ποιότητα του νερού στο δήμο Βέλου – Βόχας

Με θλίψη και οργή παρακολουθούμε εδώ και μερικές μέρες την απονενοημένη προσπάθεια “κάποιων” να σπιλώσουν τον δήμαρχο Βέλου-Βόχας με κάθε κόστος.

Έφτασαν μάλιστα να χρησιμοποιήσουν παραπλανητικούς και συκοφαντικούς τίτλους σε δελτία τύπου, αμφισβητούμενων για την εγκυρότητά τους, περιβαλλοντικών κέντρων.

Απέλπιδες προσπάθειες στο βωμό ενός αντιπολιτευτικού μένους και ενός όψιμου ενδιαφέροντος “δήθεν” για την υγεία των πολιτών, με ξεκάθαρο ορίζοντα τις κάλπες του Οκτωβρίου.

Επειδή όμως εμείς από εδώ, από αυτή τη θέση ευθύνης στην οποία μας τοποθέτησε ο κόσμος με την ψήφο του, αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις έννοιες των δημοτών μας, δεν μπορούμε να αφήσουμε το ευαίσθητο και πολύ σοβαρό θέμα του νερού στον δήμο μας, να γίνει βορά στις φιλοδοξίες ατόμων που θυμούνται κάθε τέσσερα χρόνια ότι ο δήμος Βέλου-Βόχας υπάρχει.

Γι’ αυτούς τους λόγους:

Ενημερώνουμε ότι περιστατικό με το “μαύρο νερό” στο Βέλο, συνέβη τον Νοέμβριο του 2022, από γεώτρηση που έπεσε στο δίκτυο, και η οποία κάποια στιγμή “τράβηξε” μαγγάνιο από το υπέδαφος, εξ’ ου και το μαύρο χρώμα.

Από τις πρώτες ώρες που έγινε αντιληπτό το πρόβλημα, η γεώτρηση απομονώθηκε, σταμάτησε να πέφτει στο δίκτυο και έκτοτε δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ξανά.

Το νερό στο Βέλο, όπως και σε όλες τις κοινότητες του δήμου μας, εξασφαλίζεται από γεωτρήσεις, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, και τα τελευταία χρόνια που ο υδροφόρος ορίζοντας πέφτει δραματικά, δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε και φαινόμενα όπως το παραπάνω.

Όμως στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου Βέλου, το πρόβλημα εμφανίστηκε ξανά τον περασμένο Μάρτιο. Ειδοποιήθηκαν αμέσως τα συνεργεία του δήμου και με εντατικές εργασίες, έγιναν καθαρισμοί τμήματος του παλιού δικτύου που υπήρχε ακόμη στην περιοχή και τοποθετήθηκαν βάνες καθαρισμού.

Πριν λίγες μέρες είδαμε έναν αμφιβόλου εγκυρότητας Κέντρο Οικολογικών Ερευνών να δημοσιεύει αποτελέσματα αναλύσεων του νερού από εξωτερική βρύση οικίας (sic) πέριξ του Αγίου Νεκταρίου.

Τα συνεργεία του δήμου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μετέβησαν αμέσως στην περιοχή και μετά από εργασίες, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι εδώ και 25 χρόνια, στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, έχει δημιουργηθεί από κακούς υπολογισμούς ένα “τυφλό” κομμάτι, ΑΓΝΩΣΤΟ στις αρμόδιες υπηρεσίες, μήκους 150 μέτρων περίπου, το οποίο λειτουργούσε ως «σημείο συγκέντρωσης» των υπολειμμάτων του υπόλοιπου δικτύου.

Το τμήμα καθαρίστηκε και αντικαταστάθηκε από νέες σωληνώσεις και τοποθετήθηκε βάνα καθαρισμού στην απόληξή του.

Επίσης, τα συνεργεία διαπίστωσαν ότι οι υδροληψίες από το εν λόγω Κέντρο πραγματοποιήθηκαν σε εξωτερική βρύση οικίας, η οποία ανήκει οικογένεια που διαμένει στην Αμερική και ήταν (και είναι) κλειστή περίπου 7 μήνες, όταν πάρθηκε το δείγμα!

Και ο πλέον αδαής καταλαβαίνει ότι σε ένα οικιακό δίκτυο που έχει μείνει το νερό στάσιμο για 7 μήνες μπορείς να βρεις ό,τι θέλεις από μικροβιακό φορτίο ή βρωμιά ή ό,τι άλλο μπορεί κάποιος να φανταστεί.

Αυτά για την αξιοπιστία των εν λόγω μετρήσεων και γραφομένων.

Για την συγκεκριμένη περίπτωση του “μαύρου” νερού ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας ούτε πήγε στον Εισαγγελέα, ούτε κλήθηκε από τον Εισαγγελέα, ούτε κάποια επίσημη ενημέρωση έχει για τέτοιου είδους ενέργειες της ελληνικής δικαιοσύνης.

Ως εκ τούτου, ο τίτλος που χρησιμοποιείται σε ανυπόγραφο(!!!) δελτίο τύπου του ΠΑΚΟΕ είναι παραπλανητικός, συκοφαντικός και ψευδέστατος και ο Αννίβας Παπακυριάκος, αλλά και ο δήμος Βέλου-Βόχας επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του έναντι της κατάφορης συκοφαντίας και δυσφήμισης.

Ξέρουμε πολύ καλά όλοι ότι η ευρύτερη περιοχή του δήμου μας είναι στα “κόκκινα” τόσο από άποψη ποσότητας όσο και άποψη ποιότητας υδάτων.

Γι’ αυτό, τόσο ο δήμαρχος, όσο και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, όπως και κάθε αιρετός του δήμου Βέλου-Βόχας που διαθέτει την ελάχιστη αίσθηση καθήκοντος, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να εξασφαλίσουμε στις κοινότητες και στους δημότες μας, επαρκές νερό για την κάλυψη των οικιακών αναγκών.

Θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε, να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων μας.

Εξάλλου:

Η δημοτική αρχή είναι αυτή που εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις για έργα, όπως από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», από όπου όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ήδη δημοπρατούνται έργα ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ.

✔️Η δημοτική αρχή κάλεσε το ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) να κάνει συνολική μελέτη για τα θέματα του νερού στον δήμο μας και βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τους επιστήμονες του ινστιτούτου

Η δημοτική αρχή συνεργάζεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις για την ανόρυξη γεώτρησης σε υψηλότερα γεωγραφικά σημεία, ώστε να εξασφαλιστεί νερό καλύτερης ποιότητας

Η δημοτική αρχή συνεργάζεται με όλα τα αρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Περιβάλλοντος κλπ) για την εξεύρεση οριστικής λύσης

Η δημοτική αρχή συμμετέχει στις διαβουλεύσεις και συνομιλεί με όλους τους αρμόδιους φορείς για να ενταχθεί στα ΣΔΛΑΠ έργα για τον δήμο μας, έστω και μακροπρόθεσμα, όπως η δυνατότητα μεταφοράς από τη Στυμφαλία, η παροχή νερού ύδρευσης είτε από το φράγμα Ασωπού είτε από μικρές μονάδες αφαλάτωσης στον Κορινθιακό.

Με ενέργειες της δημοτικής αρχής ο δήμος Βέλου-Βόχας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αναδειχθεί το πρόβλημα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Το μόνο που ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ η δημοτική η αρχή είναι να δείχνει αυτό – που τόσο γελοία και μικροπολιτικά τής αποδίδεται – δηλαδή “εγκληματική αδιαφορία”.

Τέλος, με πλήρη συναίσθηση της αγωνίας, της αναστάτωσης, του φόβου και της ανασφάλειας που προκαλείται στους κατοίκους του δήμου Βέλου-Βόχας από ανυπόστατα και ψευδή δημοσιεύματα, καλούμε την αντιπολίτευση και όλους τους ενδιαφερόμενους εν όψει δημοτικών εκλογών, να εγκαταλείψουν πια την οδό της παραπληροφόρησης και των ανυπόστατων καταγγελιών και να συνεργαστούν στην επίλυση του σοβαρού ζητήματος της λειψυδρίας.

Να αφήσουν τα παιδιαρίσματα του τύπου «αν εκλεγώ δήμαρχος θα σας πω τι να κάνετε», «έχω σχέδιο, αλλά δεν σας το λέω» και να σκύψουν για μια φορά με σοβαρότητα στο πρόβλημα, το οποίο θυμούνται πάντα έναν χρόνο πριν τις εκλογές, και το οποίο αν μη τι άλλο, χρειάζεται ολιστική και σφαιρική αντιμετώπιση, μακρύ, δύσκολο και διαρκή αγώνα.