Αρχική Ν. Λακωνίας Ίδιες οι βραβευμένες ακτές στη Λακωνία

Ίδιες οι βραβευμένες ακτές στη Λακωνία

Οι φετινές βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (10/5) από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας.
Με 617 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά οι βραβεύσεις ξεπερνούν τις 600 και ότι στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα η Ελλάδα κατέχει το 15% των βραβευμένων ακτών.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.212 ακτές, 710 μαρίνες και 120 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο, ενώ από ελληνικής πλευράς πρώτος αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής αποσπώντας συνολικά 94 σημαίες.

Ο θεσμός της «Γαλάζιας Σημαίας» μέτρα ήδη 36 χρόνια και έχει υιοθετηθεί διεθνώς από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία που την έχουν εντάξει ως κριτήριο, προκειμένου να προτείνουν τουριστικούς προορισμούς.

Αμετάβλητος αριθμός
την τελευταία τριετία στη Λακωνία
Στον νομό Λακωνίας οι βραβευμένες παραλίες από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης παραμένουν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με το 2021 και το 2022. Έτσι, δέκα συνολικά σημαίες θα ανεμίζουν και το 2023 σε παραλίες του νομού που βρίσκονται στους Δήμους Μονεμβασίας και Ανατολικής Μάνης.

Ο Δ. Μονεμβασίας συνεχίζει να κατέχει τα «σκήπτρα» στη Λακωνία, καθώς διατήρησε και τις 7 σημαίες που σταθερά λαμβάνει από τον αρμόδιο φορέα τα τελευταία χρόνια.
Οι «γαλάζιες» παραλίες του Δ. Μονεμβασίας είναι:
– Αρχάγγελος
– Κυπαρίσσι – Μεγάλη Άμμος
– Μονεμβασιά
– Νεάπολη
– Πλύτρα – Παχιάμμος
– Πορί
– Τηγάνια

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης είδε, για μία ακόμα χρονιά, 3 από τις πλέον δημοφιλείς και πολυσύχναστες ακτές του να βρίσκονται στη λίστα του διεθνούς προγράμματος.
Οι «γαλάζιες» ακτές του Δήμου Αν. Μάνης είναι:
– Μαυροβούνι (1)
– Σελινίτσα
– Σκουτάρι

Η καλύτερη απόδοση
το διάστημα 2015-2017
Ο πιο «παραγωγικός» απολογισμός για τη Λακωνία, πάντως, τα τελευταία χρόνια ήταν οι 12 «Γαλάζιες Σημαίες» που χορηγήθηκαν τα έτη 2015, 2016 και 2017. Συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, οι απώλειες των τελευταίων έξι ετών αφορούν τις ακτές σε Μαυροβούνι (2) και Βαθύ. Ωστόσο, η χειρότερη επίδοση του νομού ήταν το 2020 όταν και έλαβε μόλις 8 σημαίες, για να ανακτήσει 2 εξ’ αυτών το 2021, εκείνες σε Μαυροβούνι (1) και Σελινίτσα.

Τα κριτήρια
του προγράμματος
Για να βραβευτεί με γαλάζια σημαία μία ακτή πρέπει να πληροί πολλά και διαφορετικά κριτήρια, ανάμεσα στα οποία είναι η ποιότητα του νερού, η παροχή υπηρεσιών, η υγειονομική ασφάλεια, η περιβαλλοντική ενημέρωση και οι περιβαλλοντικές δράσεις. Οι σημαίες αναδεικνύουν την βιώσιμη διαχείριση των παράκτιων περιοχών της χώρας μας.

Αναλυτικά τα κριτήρια του προγράμματος:

Καθαριότητα θάλασσας
και ακτής
– «Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
– Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό.
– Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα, καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
– Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ.

Οργάνωση ακτής
– Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής.
– Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
– Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
– Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
– Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Ασφάλεια επισκεπτών
– Παρουσία εκπαιδευμένων πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
– Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Προστασία της φύσης
και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
– Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
– Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
– Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.