Αρχική Eπικαιρότητα Εκλογές 2023 – Ντιμπέιτ: Η στρατηγική Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη – Τα «μυστικά»...

Εκλογές 2023 – Ντιμπέιτ: Η στρατηγική Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη – Τα «μυστικά» της τηλεμαχίας

Πρόβα εκλογών θα κάνουν σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, συμμετέχοντας στην τηλεμαχία η οποία θα φιλοξενηθεί στο στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης προσέρχονται στο ντιμπέιτ με στόχο να απευθυνθούν και να πείσουν ευρύτερα κοινά, επιτυγχάνοντας ένα άρτιο πολιτικό και επικοινωνιακό αποτέλεσμα, βελτιώνοντας τις προεκλογικές τους επιδόσεις και κερδίζοντας επιπλέον «ζωτικό χώρο» προς την κρίσιμη μάχη της 21ης Μαΐου.

Η «προθέρμανση» και η προετοιμασία εντάθηκε το τελευταίο 24ωρο, με τα βασικά στελέχη των επιτελείων να αναλαμβάνουν ρόλο «εξεταστή», θέτοντας ερωτήσεις και αναμένοντας από τους «εξεταζόμενους» εύστοχες απαντήσεις εντός του προκαθορισμένου χρόνου- η εκφώνηση της ερώτησης από τον δημοσιογράφο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 δευτερόλεπτα, ενώ η απάντηση το 1,5 λεπτό, με δυνατότητα επέκτασης 15 έως 45 δευτερόλεπτα (σε κάθε περίπτωση απώτατο όριο θα είναι τα τρία λεπτά). Έμπειρο στέλεχος συμπληρώνει ότι το «μυστικό» της επιτυχίας μιας τηλεμαχίας για τον κάθε πολιτικό αρχηγό είναι να μην κάνει λάθος.

Ο πρωθυπουργός με τον «αέρα» των δημοσκοπήσεων εκτιμάται ότι θα αδράξει την ευκαιρία για να περιγράψει με ενάργεια και σε «τίτλους» το αφήγημα για την «επόμενη μέρα», να επισημάνει το στόχο της αυτοδυναμίας και να υπογραμμίσει ότι μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη, ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και την πρόοδο των πολιτών. Όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθεί να τοποθετηθεί σχετικά με τις έξι θεματικές ενότητες που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τη διακομματική επιτροπή και αφορούν σε:

1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,

2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα,
3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,

4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος,
5. Περιβάλλον και Ενέργεια και

6. Νέα Γενιά.

Τι θα πουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να μιλήσει για το μέλλον, για «τα μεγάλα άλματα» που πρέπει να γίνουν την επόμενη τετραετία, για την ενίσχυση της οικονομίας, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την στήριξη της υγείας και της παιδείας, τις διορθώσεις και την επιτάχυνση των ρυθμών σε βασικούς τομείς της πολιτικής. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να δώσει την αίσθηση της συμμετοχής σε μια, έστω και έμμεση, στείρα αντιπαράθεση. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, αναμένονται από το ντιμπέϊτ απαντήσεις για το προφίλ και το περιεχόμενο της «προοδευτικής διακυβέρνησης», που επιδιώκει να συγκροτήσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη συνθήκη της απλής αναλογικής. Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο One έκανε την πρόβλεψη ότι μέσω και του debate θα αναδειχθεί επί της ουσίας η «απομόνωση» του σχεδίου του κ. Τσίπρα, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει τους δικούς του όρους, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ έχει κάνει λόγο για συνεργασία-μούφα, ενώ και οι κ.κ. Βελόπουλος και Βαρουφάκης έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης αν του δοθεί η ευκαιρία (ενδεχομένως στη σύντομη καταληκτική τοποθέτηση για την οποία θα έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολιτικός αρχηγός) θα κάνει ειδική αναφορά στις μεγάλες διαφορές της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ- έχει ήδη πει ότι θεωρεί ότι το κόμμα Ανδορυλάκη είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχει «παλαιού συνδικαλιστικού τύπου αντιλήψεις (στελέχη της ΝΔ έχουν επισημάνει τη στάση του για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά) κι ότι αποφεύγει να λάβει καθαρή θέση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 και η αξιολόγηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην ανάγκη για «αλλαγή», θα εκφράσει τη βεβαιότητά του για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναφερθεί στις 11 προγραμματικές προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας καθώς και στις άλλες δεσμεύσεις του, όπως για την: «αύξηση των δαπανών για την Υγεία στο 7% ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας, ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα, μονιμοποίηση όσων καν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας και 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης κα.

Στην ανάδειξη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ θα στραφεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος όσον αφορά στις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες δηλώνει ότι ισχύει στο ακέραιο η δήλωσή του «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, ξανά πρωθυπουργός» με την υποσημείωση ότι το κόμμα του εφόσον λάβει ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα συμβάλει αποφασιστικά στην επιχείρηση συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη παρουσιάσει τα 12 βασικά σημεία του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στις πολιτικές για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, στην στήριξη των εργασιακών σχέσεων και της Παιδείας, την ενδυνάμωση της νέας γενιάς και με την προώθηση της στεγαστικής πολιτικής, την υιοθέτηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου κα. Ο κ. Ανδρουλάκης θα επαναλάβει ότι αρνείται τη συνεργασία με το κόμμα των κ.κ. Βαρουφάκη και Βελόπουλου, ενώ όσον αφορά στα πρόσωπα έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να εκφράζουν τις συμφωνημένες πολιτικές για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας μακράς πνοής.

Τους κεντρικούς άξονες των πολιτικών του προτάσεων θα επιχειρήσει να «φωτίσει» το σύνολο των πολιτικών αρχηγών. Στα όσα εικάζονται ότι θα ακουστούν από τα χείλη των πολιτικών αρχηγών εντάσσονται αναφορές για: τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, το παράλληλο σύστημα συναλλαγών “Δήμητρα”, τα τοπικά νομίσματα της “Ομπρέλας”, την κυβέρνηση “κουρελού” και την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τις «εκπλήξεις» ή ακόμη και τις «ειδήσεις» από την όλη διαδικασία, αν και συνήθως πρώτο μέλημα των συμμετεχόντων είναι η αποφυγή απαντήσεων με υψηλό ρίσκο.

Πώς θα εξελιχθεί η τηλεμαχία, λεπτό προς λεπτό

Την τηλεμαχία θα συντονίσει ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις θα θέσουν οι εξής δημοσιογράφοι από έξι τηλεοπτικούς σταθμούς: Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης, Ράνια Τζίμα, Μάρα Ζαχαρέα, Αντώνης Σρόιτερ και Σία Κοσιώνη.

Όπως έκανε γνωστό η ΕΡΤ, το debate θα καλυφθεί με 26 τηλεοπτικές κάμερες, που θα βρίσκονται έξω και μέσα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Το στούντιο του ΕΡΤNEWS που θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και τους έξι δημοσιογράφους, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ενώ οι τεχνικοί κάνουν τις τελευταίες ρυθμίσεις πριν από την τηλεμαχία, η οποία θα καλυφθεί από εννέα κάμερες, που θα έχουν στηθεί στο τηλεοπτικό πλατό.

Άλλες εννέα κάμερες θα βρίσκονται στο βαν έξω από την είσοδο του Ραδιομεγάρου, ώστε να καλύψουν τις προσελεύσεις των πολιτικών και των επιτελείων τους, ενώ για τους ίδιους λόγους έχει επιστρατευθεί κι ένα drone. Επίσης, κάθε πολιτικό αρχηγό θα συνοδεύει μια κάμερα μέχρι να μπει στο στούντιο, ενώ θα υπάρχουν και ακόμα δύο, που θα καταγράφουν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της αυριανής βραδιάς.

Ανάλογες είναι και οι προετοιμασίες που έχουν γίνει για τη φιλοξενία δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τεχνικών που έχουν διαπιστευθεί για να καλύψουν το debate, καθώς το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, τόσο από ελληνικά όσο και από διεθνή ΜΜΕ.

Τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από τα έξι κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς επίσης και από άλλους ενημερωτικούς σταθμούς, θα βρίσκονται από το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο, για να καταγράψουν το πολιτικό γεγονός. Για τον σκοπό αυτό, θα στηθεί ειδική εξέδρα για τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτορεπόρτερ.

Το debate θα μεταδοθεί από το ΕΡΤNEWS, την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3, στην οποία μάλιστα για πρώτη φορά θα υπάρξει διερμηνεία και στη νοηματική για άτομα με προβλήματα ακοής. Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί, επίσης, από το Πρώτο Πρόγραμμα, από τη Φωνή της Ελλάδας, ενώ θα «ανέβει» και στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTFLIX και το ERTFLIX International. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα φτάσουν στο Ραδιομέγαρο γύρω στις 8 το βράδυ. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά, ενώ θα υπάρχουν έλεγχοι στην πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους.

Οι αρχηγοί των κομμάτων, όπως και τα επιτελεία τους, πριν μπουν στο στούντιο θα προετοιμαστούν στα γραφεία του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξή τους στο στούντιο, θα καθίσουν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Απέναντί τους θα καθίσουν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).