Αρχική Eπικαιρότητα Εκλογές 2023: Ανοικτό το ενδεχόμενο για market pass στο β’ εξάμηνο άφησε...

Εκλογές 2023: Ανοικτό το ενδεχόμενο για market pass στο β’ εξάμηνο άφησε ο Μητσοτάκης

Ανοικτό το ενδεχόμενο για τη χορήγηση market pass στο δεύτερο εξάμηνο του έτους άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη διάρκεια του ντιμπέιτ και στις δύο πρώτες ερωτήσεις της δημοσιογράφου του Σκάι, Σίας Κοσιώνη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δοκιμασμένο το μέτρο του market pass κι εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και κριθεί ότι υπάρχει πρόβλημα τότε «είμαι διατεθειμένος στο δεύτερο εξάμηνο να το χορηγήσουμε».

Ειδικότερα δήλωσε, απαντώντας στη σχετική ερώτηση, στη διάρκεια του ντιμπέιτ: «Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο πρόβλημα. H κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την αναχαίτιση, όπως το ”καλάθι του νοικοκυριού” και το Market Pass, αλλά και οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που είναι μόνιμες».

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι τιμές «βαίνουν μειούμενες και ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται. Εφόσον επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα θα εξεταστεί, στα πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, η επέκταση του Market Pass και για το δεύτερο εξάμηνο».

Τόνισε επίσης ότι στην επόμενη τετραετία ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 980 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τη μείωση του ΦΠΑ, ενώ εκτίμησε πως οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να βαίνουν μειούμενες.

Τρεις παρεμβάσειςΟ πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των μέτρων που προώθησε η κυβέρνηση στο διάστημα της κρίσης και ιδίως για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού και συγκεκριμένα των αυξήσεων στα τρόφιμα.

Όπως είπε έγιναν τρεις παρεμβάσεις:

1. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν

2. Έκτακτη στήριξη με τη χορήγηση market pass, που αντιστοιχεί στο 10% ως ποσοστό μηνιαίων δαπανών.

3. Μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων με προοπτική να φτάσουν στα 1.500 ευρω στο τέλος της επόμενης τετραετίας.