Αρχική Ν. Κορινθίας Δήμος Σικυωνιων:Το Πολυδύναμο Ιατρείο Καλλιάνων είναι η απτή απόδειξη της συνέργειας και...

Δήμος Σικυωνιων:Το Πολυδύναμο Ιατρείο Καλλιάνων είναι η απτή απόδειξη της συνέργειας και της συνέχειας της τοπικής αυτοδιοίκησης

Τα εγκαίνια του Πολυδύναμου Ιατρείου Καλλιάνωνσηματοδότησαν μια κομβική στιγμή για τον Δήμο Σικυωνίων, διότι με την λειτουργία του Κέντρου και οι τρεις Δημοτικές Ενότητες του, διαθέτουν πλέον δομή πρωτοβάθμιας υγείας. Επίσης, σηματοδοτούν μια σημαντική στιγμή για την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί η δημιουργία και η κατασκευή του, αποδεικνύουν τι μπορεί να κάνει ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης, με συνεργασία, συνέργεια και κυρίως συνέχεια.

Το έργο ξεκίνησε με ενέργειες του πρώην δημάρχου Στυμφαλίας κ. Κώστα Λέγγα και σύσσωμου του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, αφού επί των ημερών τους, το 2010 συντάχθηκε η πρώτη μελέτη προϋπολογισμού 310.000€.

Βασισμένη σε αυτές τις πρώιμες ενέργειες, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σικυωνίων, το 2011με εισήγηση του Δημάρχου Σπύρου Σταματόπουλουπήρε μια κομβική απόφαση: Πρόκειται για την απόφαση 105/2011 της Οικονομικής Επιτροπής που αποδέχεται την δωρεάν παραχώρηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλλιάνων του ακινήτου, που σήμερα αποτελεί το Πολυδύναμο Ιατρείο. Κομβικής επίσης σημασίας ήταν η απόφαση και προσωπική επιμονή του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιώργου Σελέκου, ο οποίος υπερέβη κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία είχε ο τότε πρόεδρος Κώστας Σελέκος αλλά και ο τότε αντιδήμαρχος Στυμφαλίας Βαγγέλης Καρακούσης.

Εν συνεχεία η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Σικυωνίων επικαιροποίησε την μελέτη (04/2012) προϋπολογισμού 310.000€ και την διαβίβασε την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας όπου συντάχθηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας, της 6ης Υγειονομικής Περιφερειακής Ενότητας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλλιάνων και του Δήμου Σικυωνίων για την υλοποίηση του έργου.

Το 2013 η μελέτη επικαιροποιήθηκε εκ νέου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΕ Κορινθίας και υποβλήθηκε για ένταξη στο ΕΣΠΑ Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας, με φορέα υλοποίησης του έργου την 6η ΥΠΕ (Νοσοκομείο Κορίνθου). Για το λόγο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Σικυωνίων με την 90/2013 απόφασή του παραχώρησε την χρήση του ακινήτου στο οποίο επρόκειτο να στεγαστεί το Πολυδύναμο Ιατρείο στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.

Το 2014 συντάχθηκαν κάποια συμπληρωματικά τεχνικά στοιχεία για την υλοποίηση του έργου και το 2015 η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως διευθύνουσα υπηρεσία, με κύριο του έργου την 6η ΥΠΕ ανέλαβε την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Το έργο εντάχθηκε την 1η Μαρτίου 2019 στο ΠΕΠ Πελοποννήσου-ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 339.000€, δημοπρατήθηκε τον Νοέμβριο του 2019, η αρχική σύμβαση υπογράφηκε στις 7 Αυγούστου 2020ενώ χρειάστηκε και μία συμπληρωματική σύμβαση που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2022.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Πολυδύναμου Ιατρείου τόνισε την σημαντικότητα του έργου, ευχαρίστησε όλους τους κατά καιρούς εμπλεκόμενους στην υλοποίησή του και ευχήθηκε «να είναι αχρείαστο», αλλά στελεχωμένο για παν ενδεχόμενο.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πάντα δίπλα. Έχουμε άψογη συνεργασία και με τον διοικητή του Νοσοκομείου, τον κ. Καρπούζη και τον κ. Χρυσικό από το Κέντρο Υγείας Κιάτου. Περάσαμε μία υγειονομική κρίση η οποία ήταν άνευ προηγουμένου. Και εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση κάναμε τα μέγιστα. Όλοι οι δήμοι της χώρας στάθηκαν στο πλευρό των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων, προκειμένου να το ξεπεράσουμε και το ξεπεράσαμε».

Ο Σπύρος Σταματόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει επίσης τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη καθώς και τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Δήμα για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου, αλλά κυρίως όπως τόνισε «όλους αυτούς, τους αφανείς, αλλά πραγματικούς ήρωες: τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, οι οποίοι σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της υγειονομικής κρίσης».