Αρχική Ν. Ηλείας Ηλεία: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η παραγωγή – Αφανίζεται, λένε οι αγρότες

Ηλεία: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η παραγωγή – Αφανίζεται, λένε οι αγρότες

Μεγάλο το πλήγμα για το νομό Ηλείας Στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται ο αγροτικός τομέας στην Ηλεία, με τους αγρότες να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνιά της οικονομικής κρίσης καθώς βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται την ιδία στιγμή που η εύφορη γη της Ηλείας έχει καταστεί ανήμπορη να σηκώσει το βαρύ όπως αποδεικνύεται φορτίο.

Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, σε επιστολή της προς όλα τα πολιτικά κόμματα, την οποία κοινοποιεί σε υποψήφιους βουλευτές και περιφερειακούς συμβούλους, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί σαν το κερασάκι στην τούρτα σε ένα νομό που τα τελευταία χρόνια αναζητά, μάταια όπως αποδεικνύεται να βρει το βηματισμό του και να αναδειχθεί πρωταγωνιστής και όχι επαίτης. Η εύφορη γη της Ηλείας πληγώθηκε από τις φωτιές και προηγούμενα και από τους σεισμούς και στην προσπάθειά της να ανασυνταχθεί, στην προσπάθεια των αγροτών να ξεφύγουν από τα δεινά ήρθε η οικονομική κρίση και έδωσε τη χαριστική βολή. Στα παραπάνω προστίθενται και οι επιπλέον αστάθμητοι παράγοντες που δεν είναι άλλοι από τις καιρικές συνθήκες.

Η Ηλεία τα τελευταία χρόνια πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τους αγρότες να οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή, αφού στην προσπάθεια τους να ορθοποδήσουν ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την μανία της φύσης. Σε σημείο μηδέν «Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα για έξοδο από τη κρίση και ο πρωτογενής τομέας χάνεται από το χάρτη. Το πλήγμα για το Νομό Ηλείας τεράστιο. Ήρθε η ώρα οι αγρότες να ενωθούν και να αντιδράσουν. Ήρθε η ώρα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», επισημαίνει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, σημειώνοντας ότι υποστηρίζουν και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, ότι οι αγρότες θα γίνουν ισχυροί και θα μπορέσουν να στηρίξουν τα προϊόντα τους, μόνο μέσα από τις Ομάδες Παραγωγών. «Κάθε προϊόν χρειάζεται και μία δυνατή Ομάδα Παραγωγών. Μόνο μέσα από τις

Ομάδες θα μπορέσουν να καταρτιστούν και να εφαρμοστούν επιχειρησιακά προγράμματα, τα οποία παρέχουν σημαντικά οφέλη και κίνητρα για τους αγρότες», εξηγεί. Οι προτάσεις Στην επιστολή της η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας απαριθμεί τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους ανενεργούς Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς που βρίσκονται σε εκκαθάριση για πάνω από 10 χρόνια, με τη διακίνηση προϊόντων, το αυξημένο κόστος παραγωγής, την έλλειψη εργατών γης, του ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ, την γραφειοκρατίας του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Ειδικότερα, αναφέρεται και στις καλλιέργειες καρπουζιού, εσπεριδοειδών και πατάτας προτείνοντας:

Για το καρπούζι: Εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας Μητρώο εξαγωγεων –εμπόρων Δραστηριοποίηση των Ομάδων Παραγωγών Τυποποίηση –Συσκευασία- Ταυτότητα Για τα εσπεριδοειδή Αναδιάρθρωση –εγκατάσταση ποικιλιών με τα απαραίτητα εμπορικά –καταναλωτικά χαρακτηριστικά σε ζώνες του Νομού Ηλείας.

Ανάγκη αντιπαγετικής προστασίας (εγκατάσταση ανεμομικτων) Για την πατάτα Κίνητρα στους παραγωγούς μέσω των σχεδίων βελτίωσης να εγκαταστήσουν ψυκτικούς θαλάμους για την αποθήκευση του προϊόντος. Εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας (παρατήρηση του φαινομένου τριπλάσιας διαφοράς τιμής από παραγωγό σε καταναλωτή) Από ότι καταλαβαίνετε ο Αγροτικός τομέας χρειάζεται απλά πράγματα για να αναπτυχθεί και να ωφεληθούν οι πραγματικοί Αγρότες. Ήρθε η ώρα των τομών , των αποφάσεων.
πηγη: in.gr