Αρχική Eπικαιρότητα Η συννεφιά έκρυψε την πανσέληνο του Μαΐου και τη μερική έκλειψη Σελήνης

Η συννεφιά έκρυψε την πανσέληνο του Μαΐου και τη μερική έκλειψη Σελήνης

Ο καιρός δεν επέτρεψε, λόγω της πυκνής συννεφιάς που επικράτησε το βράδυ της Παρασκευής 5 Μαΐου, ώστε να απολαύσουμε ταυτόχρονα δύο εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα που ήταν ορατά και από την Ελλάδα.

Πρόκειται για την πανσέληνο Μαΐου 2023 (γνωστή ως και το «Φεγγάρι των Λουλουδιών») και τη μερική έκλειψη Σελήνης.

Ειδικότερα, η κορύφωση της φωτεινότητας της πανσελήνου  πραγματοποιήθηκε γύρω στις 8:30 μ.μ.

Αυτό είναι κάτι σπάνιο, αφού αυτή είναι περίπου η ώρα που ανατείλει το φεγγάρι, κατά την οποία πάντα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο έντονο στο χρώμα.

Τι είναι η μερική έκλειψη σελήνης

Η μερική έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν η Γη μπαίνει ανάμεσα στον ήλιο και τη σελήνη, εμποδίζοντας το φως να φτάσει στη σεληνιακή επιφάνεια.

Τότε το φεγγάρι χάνει μέρος της φωτεινότητάς του και γίνεται πιο σκουρόχρωμο εμφανίζοντας κοκκινωπές αποχρώσεις.

Ολική έκλειψη σελήνης

Ωστόσο, κατά τις ολικές σεληνιακές εκλείψεις, ο Ήλιος δεν φωτίζει τη Σελήνη, προκαλώντας επίσης συχνά την αλλαγή χρώματος της σεληνιακής επιφάνειας.

«Για μια ολική έκλειψη Σελήνης, η ολότητα διαρκεί ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των εκλείψεων, ο Ήλιος δεν φωτίζει τη Σελήνη, αλλά αντίθετα το φως από τον Ήλιο περνά μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης και φτάνει στη Σεληνιακή επιφάνεια», λέει ο καθηγητής Don Pollacco στη Daily Mail.

«Στη συνέχεια αντανακλάται σε εμάς. Έτσι, αντί να εξαφανιστεί η Σελήνη, χάνει τη φωτεινότητά της και συχνά γίνεται σκούρο κόκκινο δίνοντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι των λουλουδιών»

Η ονομασία «Φεγγάρι των Λουλουδιών» δόθηκε στο ολόγιομο φεγγάρι του Μαΐου από τη φυλή ιθαγενών της Αμερικής Algonquin, λόγω της μεγάλης άνθισης των λουλουδιών που επικρατεί αυτή την περίοδο.

Στην Ευρώπη, η πανσέληνος του Μαΐου είχε ιστορικά ονομαστεί ως «Φεγγάρι του γάλακτος», καθώς αυτός ήταν ο μήνας που οι αγελάδες μετακινούνταν στα θερινά τους βοσκοτόπια κατά το μεσαίωνα.