Αρχική Eπικαιρότητα Εκλογές 2023: Επιστήμες, Τέχνες και πολλές γυναίκες στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Επιστήμες, Τέχνες και πολλές γυναίκες στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Προς το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα οι υποψηφιότητες για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο αναμένεται να ενσωματώνει πολλά μηνύματα και συμβολισμούς ως προς τα πρόσωπα που το απαρτίζουν. Εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών, αλλά και των κοινωνικών κινημάτων συνθέτουν τον καμβά των ονομάτων που επέλεξε η Κουμουνδούρου, από τον οποίο διαχέεται έντονο το άρωμα γυναίκας.

Συγκεκριμένα, στις υποψηφιότητες που φέρεται να έχουν «κλειδώσει» είναι ο Όθωνας Ηλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και Κλινικός Ογκολόγος στο Harvard Medical School και μέλος του think tank του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ ως εκπρόσωπος του απόδημου Ελληνισμού. Σε εκλόγιμες θέσεις, θα συμμετάσχουν, κατά πληροφορίες, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, αλλά και η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου.

Άλλη μια δημοσιογράφος και συγγραφέας, η Έλενα Ακρίτα ακούγεται ότι θα είναι ένα από τα ηχηρά ονόματα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος η Δώρα Τσαμπάζη – Νικολαϊδη, χήρα του Ολυμπιονίκη, Αλέξανδρου Νικολαϊδη, η οποία ακούγεται εκτός από το Επικρατείας, για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης ή της Ξάνθης.

Ανοιχτό ακόμη μένει αν θα συμπεριληφθούν στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η γνωστή ερμηνεύτρια, Τάνια Τσανακλίδου και η πρώην Αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, όπως και η Ζωρζέτα Λάλη, ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νομικός.

Μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (ακούγεται και για το Ευρωψηφοδέλτιο) φέρεται να διεκδικεί και ο γνωστός Εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ δεν αποκλείεται στο ίδιο ψηφοδέλτιο να υπάρχει και το… ελληνικό #MeToo, καθώς έχουν γίνει κρούσεις σε πρόσωπα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο κίνημα από την Κουμουνδούρου, εδώ και μήνες. Την τελευταία, τιμητική θέση φέρεται να έχει αιτηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ως ένδειξη αναγνώρισης για την πολιτική του διαδρομή στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

«Πρόγραμμα των 50 ημερών»

Ταυτόχρονα με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ωστόσο, η Κουμουνδούρου αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα το κυβερνητικό της πρόγραμμα, γνωστό ως «Πρόγραμμα των 50 ημερών», το οποίο συγκεντρώνει μια σειρά από άμεσα μέτρα ανακούφισης της κοινωνικής πλειοψηφίας από το κύμα ακρίβειας, τον υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και στην πραγματική οικονομία.

Σημειωτέον ότι το «Πρόγραμμα των 50 ημερών», το οποίο συντίθεται από νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσει, συνοψίζεται στο τρίπτυχο:

· Αύξηση μισθών

· Μείωση τιμών και

· Ρύθμιση χρεών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το «Πρόγραμμα των 50 ημερών» θα περιλαμβάνει μια σειρά από άμεσα μέτρα, όπως:

· Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ

· Ξεπάγωμα των τριετιών

· Ετήσια αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή

· 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους

· Αποκατάσταση της προσωπικής διαφοράς

· Αύξηση 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

· Μείωση ΦΠΑ στο 6% για βασικά προϊόντα βασικής

· Μείωση ΕΦΚ στα κατώτερα δυνατά επίπεδα εντός της ΕΕ

· ονομαστική διαγραφή μέρους του χρέους της πανδημίας και 120 δόσεις.

«Συμβόλαιο για την αλλαγή»

Παράλληλα, το γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου εννοούν την ανάγκη των προοδευτικών δυνάμεων να τοποθετηθούν απέναντι στο δίλημμα «ανοχή ή Μητσοτάκης» που έθεσε στα μέσα της εβδομάδας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πιστοποιείται και από την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το κάνει ακόμη πιο απτό, παρουσιάζοντας την επόμενη εβδομάδα (κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη) το «συμβόλαιο για την αλλαγή», το οποίο θα υπηρετήσει έναν διττό στόχο.

Ο πρώτος στόχος είναι να περιγραφεί όλο το προγραμματικό και μετεκλογικό- πλαίσιο κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι θα κληθούν να τοποθετηθούν οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις την επομένη των εκλογών και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τερματίσει πρώτος στην εκλογική κούρσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, το «συμβόλαιο για την αλλαγή» θα υπηρετεί κι έναν ακόμη στόχο: δηλαδή θα αποτελεί έναν οδικό χάρτη για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την επόμενη τετραετία, εφόσον τον επιλέξουν οι πολίτες ως πρώτη τους επιλογή στις κάλπες. Για το λόγο αυτό, το «συμβόλαιο» περιλαμβάνει πλην των άμεσων μέτρων αποκατάστασης και στήριξης της πλειοψηφίας των πολιτών, ένα πρόγραμμα ολιστικό πρόγραμμα αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, αλλά και μια σειρά από θεσμικές αλλαγές που η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι μπορούν να γίνουν πράξη, για ζητήματα όπως το κράτος δικαίου και η ενίσχυση της Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, τα πλήρη ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Σάββατο, μετά τις τελευταίες προσθήκες που προέκυψαν χθες, όπως αυτή της Καθηγήτριας Επιδημιολογίας, Αθηνάς Λινού.