Αρχική Eπικαιρότητα Κικίλιας: Τα έργα υποδομής το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης τετραετίας για τον...

Κικίλιας: Τα έργα υποδομής το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης τετραετίας για τον τουρισμό

Τα έργα υποδομής θα είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης τετραετίας για τον τουριστικό κλάδο όπως επεσήμανε πρίν από λίγο από το βήμα του Delphi Forum ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, επεσήμανε «ότι έχουμε προτείνει στην Προεδρία της Κυβέρνησης για ένα πλάνο fast track μιας πλατφόρμας που να μπορεί να «τρέχει» όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τον τουρισμό», δεδομένου ότι υπάρχει πολυδιάσπαση και π.χ. τα θέματα της ακτογραμμής εντάσσονται στις αρμοδιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος, των μεγάλων επενδύσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης κ.ο.κ.. ενώ ερωτηθείς σχετικά, αν υπάρχει κάτι που μπορεί να διαταράξει τη θετική προοπτική του κλάδου φέτος, ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο δεδομένου ότι «το brand Ελλάδα είναι πολύ ισχυρό και αυτό αποδείχθηκε και στη διάρκεια της πανδημίας».

Για το μείζον ζήτημα της έλλειψης των εργαζομένων– από ξενοδοχεία και εστίαση υπολογίζεται ότι οι ελλείψεις ξεπερνούν τις 80.000– και την πρόσφατη δυνατότητα που δόθηκε για μετακλήσεις 9.500 από τρίτες χώρες ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι αυτή «έγκειται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες υπό- ομάδες επαγγελμάτων που δεν προτιμούν οι Ελληνες. Ένα κομμάτι του εργασιακού δυναμικού στη διάρκεια της πανδημίας αναγκάστηκε να βιοποριστεί σε άλλους κλάδους και δεν επέστρεψαν στη συνέχεια όλοι πίσω. Χαιρετίζω την κλαδική Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων που (σ.σ. προβλέπει αύξηση των βασικών μηνιαίων μισθών κατά 5,5 % από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κατά 5 % από 1ης Ιανουαρίου 2024) κι έχω συστήσει σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου να καταβάλλουν καλές οικονομικά απολαβές».