Αρχική Eπικαιρότητα «Έρχεται» το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών στην Ελλάδα

«Έρχεται» το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών στην Ελλάδα

Τρομακτικά για την Ελλάδα είναι τα σενάρια των επιστημόνων με φόντο την κλιματική αλλαγή για το τι πρόκειται να συμβεί, όχι άμεσα, αλλά τα επόμενα χρόνια.

Σενάρια τρόμου

Το σενάριο φαντάζει εφιαλτικό. Η κλιματική αλλαγή δεν έρχεται, είναι ήδη εδώ και απειλεί την Ελλάδα με το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών.

«Θα έχουμε θερμοκρασίες μεγαλύτερες ως τώρα που παρατηρήσαμε τα καλοκαιριά αλλά θα έχουμε και πιο έντονα φαινόμενα και πιο μεγάλα φαινόμενα σε διάρκεια από την ξηρασία», αναφέρει ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας

Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, με τη μέση τιμή σε αρκετά σημεία της χώρας να έχει αυξηθεί ακόμη και κατά 1,3 βαθμούς.

«Ελπίζουμε να έχουμε ένα ήπιο καλοκαίρι, παρόλο που σταδιακά τα επόμενα χρόνια θα περιμένουμε όλο και πιο συχνούς καύσωνες και υψηλότερες θερμοκρασίες. Δε θα συμβαίνει όμως αυτό σε όλα τα καλοκαίρια και δε θα δούμε άμεσα στην χώρα μας 50 βαθμούς», λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος – ερευνητής.

Ξηρασία & πυρκαγιές

Την ίδια ώρα, έχουν μειωθεί σημαντικά οι μέρες βροχόπτωσης και μεγαλώνουν τα διαστήματα ξηρασίας με τις δασικές πυρκαγιές να απειλούν να κάνουν στάχτη ό,τι πράσινο απέμεινε.

«Ρωτήστε κάποιον που ζει στο Σουδάν, γιατί τέτοιες είναι οι θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα σε 15 – 20 χρόνια. Θέλει μεγάλη προσοχή για τις πυρκαγιές», λέει ο Χρήστος Ζερεφός, ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σε κάποια νησιά μας το νερό των γεωτρήσεων θα είναι πλέον υφάλμυρο.

«Στη Μύκονο αυτήν την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες γεωτρήσεις, οι οποίες αντλούν όσο νερό μπορούν να αντλήσουν, αλλά μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε υφαλμύρωση, δηλαδή θα ‘μπει’ η θάλασσα μέσα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν αναστρέφεται».

Απριλιάτικος καύσωνας στην Ισπανία

Η Μεσόγειος είναι η πιο ευαίσθητη ζώνη στην κλιματική αλλαγή. Ήδη στην Ισπανία, σήμερα 26 Απριλίου, η θερμοκρασία έφτασε στη Σεβίλλη στους 37 βαθμούς.

«Υπερβολική ζέστη. Γύρισα από τη δουλειά και βρήκα αυτό το είδος αφόρητης ζέστης το μεσημέρι. Στη συνέχεια, τη νύχτα οι  θερμοκρασίες πέφτουν και είναι πιο δροσερά, αλλά τη μέρα δεν μπορείς να αναπνεύσεις».

Έτσι, οι εξωτερικές πισίνες της ισπανικής πρωτεύουσας θα ανοίξουν στα μέσα Μαΐου, έναν μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο, ενώ το μετρό της πρωτεύουσας θα αυξήσει τον κλιματισμό και τη συχνότητα των δρομολογίων για να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Κι όλα αυτά ενώ το καλοκαίρι απέχει ακόμη ενάμιση μήνα.