Αρχική Ν. Λακωνίας Στη Λακωνία έμενε ο ένας εκ των επίδοξων τρομοκρατών του Ψυρρή

Στη Λακωνία έμενε ο ένας εκ των επίδοξων τρομοκρατών του Ψυρρή

Λακωνική χροιά αποκτά η πολύκροτη υπόθεση της σύλληψης δύο αλλοδαπών που φέρονται να προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση εναντίον εβραϊκού εστιατορίου, το οποίο λειτουργούσε και ως συναγωγή, στην περιοχή του Ψυρρή στην Αθήνα, επιδιώκοντας όπως φαίνεται ένα πολύνεκρο χτύπημα τις ημέρες του Πάσχα.

Βάσει όσων αποκαλύπτονται, ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων διέμενε το προηγούμενο διάστημα στη Σκάλα Δ. Ευρώτα, όπου απασχολούταν σε αγροτικές εργασίες. Σε οίκημα της περιοχής εκτυλίχθηκε το προηγούμενο διάστημα κι επιχείρηση για τη σύλληψή του, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έγινε στο πλαίσιο «σκούπας» για παράνομη διαμονή του στη χώρα.

Ο δεύτερος δράστης, επίσης Πακιστανός, συνελήφθη στην περιοχή Λαγανάς Ζακύνθου, ενώ διώκεται κι ένας 30χρονος της ίδιας εθνικότητας, που είχε έδρα το Ιράν και φέρεται να καθοδηγούσε τους εν Ελλάδι ομοεθνείς του, ενώ εξετάζεται αν συνδέεται με ριζοσπαστικές οργανώσεις.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων, ηλικίας 27 και 29 ετών, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ τις πρωινές ώρες της Τρίτης 28 Μαρτίου οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή. Πήραν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου, όταν και αναμένεται να οδηγηθούν στον τακτικό Ανακριτή για τις απολογίες τους.

Για τους δύο συλληφθέντες από το Πακιστάν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ήθελαν αιματοβαμμένο Πάσχα
με όφελος χιλιάδες ευρώ για κάθε νεκρό
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι εξονυχιστικές έρευνες των Αρχών για τις διαστάσεις της υπόθεσης που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στην ελληνική κοινωνία, καθώς το επικείμενο χτύπημα θα εκδηλωνόταν σε μία κεντρική και πολυσύχναστη τοποθεσία της πρωτεύουσας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι επίδοξοι μακελάρηδες φέρονται να επεδίωκαν επιδρομή στον χώρο επί της οδού Αισώπου στου Ψυρρή εντός του Απριλίου και ίσως τις ημέρες του εβραϊκού Πάσχα, το οποίο φέτος ξεκινάει την Τετάρτη 5 και τελειώνει την Πέμπτη 13 Απριλίου. Τις ημέρες αυτές η συναγωγή, αλλά και το εστιατόριο θα ήταν γεμάτα από επιφανή μέλη της εβραϊκής κοινότητας, κάτι το οποίο εξυπηρετούσε τα σχέδια των δύο τρομοκρατών οι οποίοι ήθελαν να χύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα. Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, η επίθεση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις ημέρες των περασμένων Χριστουγέννων, ωστόσο για άγνωστο λόγο μετατέθηκε.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δράστες είχαν μελετήσει τις εκδοχές να επιτεθούν με όπλα τύπου καλάσνικοφ, εκρηκτικά ή ακόμα και δηλητηριώδη αέρια, όταν το εστιατόριο στου Ψυρρή θα έσφυζε από θαμώνες. Φέρονται να είχαν και «ταρίφα» για κάθε νεκρό, που σύμφωνα με πληροφορίες, έφθανε ακόμα και τις 16.000 ευρώ.

Το χρονικό
Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που, με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (ΔΑΕΕΒ) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιώνμ συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ είχαν ως στόχο «όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της».

Εξάλλου, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, βοήθησε τις ελληνικές αρχές να αποτρέψουν την τρομοκρατική επίθεση εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στην Ελλάδα.

«Μίλησαν» οι έρευνες
και τα ευρήματα
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:
• είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
• είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
• είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
• σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Θεοδωρικάκος: «Οι αρχές ασφαλείας της χώρας
διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους»
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά την γνωστοποίηση της εξάρθρωσης του τρομοκρατικού δικτύου διεμήνυσε ότι «η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας».