Αρχική Ν. Αρκαδίας Στις 30 Μαρτίου η 1η Ημερίδα του έργου SodaSense στην Τρίπολη

Στις 30 Μαρτίου η 1η Ημερίδα του έργου SodaSense στην Τρίπολη

Το ερευνητικό έργο SodaSense αφορά στη διαχείριση δεδομένων που συλλέγονται από αισθητήρες και σχετίζονται με τη γεωργία, το μικρο-κλίμα, και τις μικρο-μετακινήσεις. Η ομάδα του SodaSense στοχεύει στη διαμόρφωση μιας ευφυούς πλατφόρμας με ερευνητικό, κοινωνικό αλλά και επιχειρηματικό προσανατολισμό.
Το έργο υλοποιείται από έμπειρη ερευνητική ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συγχρηματοδότηση της ΕΕ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τους λίγους μήνες που υλοποιείται το έργο SodaSense, έχουν ήδη εγκατασταθεί επτά (7) αγρό-μετεωρολογικοί σταθμοί σε διαφορετικού τύπου καλλιέργειες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν ακόμα δυο (2) μετεωρολογικοί σταθμοί στην Τρίπολη και θα τεθούν σε λειτουργία τα ηλεκτροκίνητα πατίνια.
Μεγάλο μέρος του έργου SodaSense αφορά στη γεωργία. Με τους ήδη εγκατεστημένους σταθμούς μπορούμε πλέον να συλλέγουμε δεδομένα από καλλιέργειες αμπελιών, μήλων, αχλαδιών και κηπευτικών και, σε συνεργασία με τους καλλιεργητές, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους, να προχωρήσουμε σε πρακτικές έξυπνης γεωργίας.
Επιπλέον, οι μετεωρολογικοί σταθμοί θα μετρούν αέριους ρύπους και βλαβερά μικροσωματίδια στον αέρα της Τρίπολης. Τα μικροσωματίδια αυτά, τα οποία όταν ξεπερνούν ένα όρια είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό, αυξάνονται στο αέρα που αναπνέουμε για παράδειγμα από χωματουργικές εργασίες, άναμμα των τζακιών, και άλλα τυπικά που συμβαίνουν σε μια πόλη. Βασιζόμενη σε αυτές τις μετρήσεις, η ομάδα του SodaSense μπορεί να αξιολογεί την ποιότητα του αέρα ή και να κάνει προβλέψεις και να ενημερώνει κατάλληλα τους πολίτες, ώστε να αποφεύγουν για παράδειγμα να ασκούνται σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.
Έχουμε τη χαρά να σας ενημερώσουμε ότι διοργανώνεται η πρώτη Ημερίδα για το ερευνητικό έργο SodaSense.
Η ενημερωτική Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 στις 16:00, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας στην Τρίπολη. 
Στην Ημερίδα SodaSense θα συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, το Επιμελητήριο Αρκαδίας, και άλλοι φορείς.
Η Ημερίδα είναι ανοικτή σε γεωπόνους, καλλιεργητές, και όλους όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το έργο.
Δρ. Παρασκευή Ραυτοπούλου
Υπεύθυνη Δημοσιότητας
Ερευνητική Ομάδα SodaSense
Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου