Αρχική Eπικαιρότητα ΑΑΔΕ: Σφίγγει ο κλοιός στα πρατήρια για λαθρεμπόριο

ΑΑΔΕ: Σφίγγει ο κλοιός στα πρατήρια για λαθρεμπόριο

Νέο πλέγμα μέτρων και κυρώσεων ενεργοποιούν το υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ, προκειμένου να κλείσουν όλα τα πρατήρια καυσίμων που διαπράττουν λαθρεμπόριο. Για πρώτη φορά μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος νόμος που ψηφίστηκε για πρόστιμα έως 1 εκατομμύριο ευρώ και διακοπή λειτουργίας 10 μέχρι 90 μέρες, για κάθε παραβάτη που θα εντοπίζεται στο εξής.

Η ΑΑΔΕ έχει κάνει «σημαία» της τα «λουκέτα» για λαθρεμπόριο στα καύσιμα και η δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών είναι το πρώτο πράγμα που όλοι βλέπουν, κάθε φορά που θα επισκεφτούν (για δηλώσεις Ε1, Ε9 κλπ) τον επίσημό ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πριν λίγες εβδομάδες μόλις, και από ένα μόλις πρατήριο καυσίμων που εντοπίστηκε πως λειτουργούσε παράνομα από το 2010 στην περιοχή της Οινόης, διαπιστώθηκε πως το ελληνικό δημόσιο έχασε περισσότερα από 10-12 εκατομμύρια ευρώ ως έσοδα από φόρους!

Τι αλλάζει πλέον τώρα;

Για τις παραβάσεις αυτές θα επιβάλλονται πλέον «λουκέτα» αλλά και βαρύτατα πρόστιμα που κυμαίνονται έως 500.000 ή και 1.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • Κατόπιν ελέγχου και εξέτασης δείγματος, σφραγίζεται η εγκατάσταση για χρονικό διάστημα από 10 έως και 90 ημέρες ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.
  • Σε περίπτωση μη εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων «εισροών-εκροών», επιβάλλεται πρόστιμο από 50.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ και η άδεια λειτουργίας ανακαλείται.
  • Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων και προδιαγραφών εγκατάστασης και λειτουργίας «εισροών-εκροών», επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ και ανακαλείται, κατά περίπτωση, η άδεια λειτουργίας της φορολογικής αποθήκης ή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης.
  • Σε περίπτωση παραποιημένων ή πλαστών πιστοποιητικών για τα μετρητικά συστήματα, επιβάλλεται πρόστιμο από 10.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ και ανακαλείται η άδεια λειτουργίας
  • Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο διπλασιάζεται
  • Αν εντοπιστούν πωλήσεις και παραδόσεις καυσίμων που έγιναν παρακάμπτοντας ή παραποιώντας το σύστημα «εισροών-εκροών» προβλέπονται επίσης ποινές κάθειρξης πάνω από 5 έτη, για ολόκληρο το κύκλωμα προμήθειας και εγκατάστασης των σχετικών συστημάτων.