Αρχική Eπικαιρότητα Βουλή: Τι προβλέπει ο Κώδικας Μετανάστευσης για τους μετακλητούς εργάτες γης

Βουλή: Τι προβλέπει ο Κώδικας Μετανάστευσης για τους μετακλητούς εργάτες γης

Ρυθμίσεις για τη διαδικασία μετάκλησης

Ρυθμίσεις για μετακλητούς πολίτες Τρίτων Χωρών που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα  (εργάτες γης) περιλαμβάνονται στο νέο «Κώδικα Μετανάστευσης», που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Ειδικότερα, με δύο άρθρα, ρυθμίζεται η διαδικασία καθορισμού όγκου εισδοχής για παροχή εξαρτημένης εργασίας (άρθρο 26) καθώς και η διαδικασία εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για παροχή εξαρτημένης εργασίας (άρθρο 27).

Η διαδικασία μετάκλησης

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με το άρθρο 26 ορίζεται η διαδικασία της μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών, για εξαρτημένη και εποχιακή ή απασχόληση υψηλής ειδίκευσης και προβλέπεται η διαδικασία καθορισμού του όγκου εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών.

Με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζονται ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη και εποχιακή εργασία βάσει των ετησίων αναγκών της χώρας.

Ειδικά για την περίπτωση της μετάκλησης εποχιακών εργαζομένων στην αγροτική οικονομία, για τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού μετακαλούμενων για ολόκληρη την επικράτεια λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις κατά το προηγούμενο έτος. Η αντιστοιχία μεταξύ καλλιεργήσιμης έκτασης ή ζωικού κεφαλαίου του αιτούντος εργοδότη με τον αριθμό των εποχιακά εργαζομένων, των οποίων μπορεί να ζητήσει τη μετάκληση, καθορίζεται με σχετική κοινή υπουργική απόφαση και μπορεί να είναι προσαυξημένη κατά δέκα τοις εκατό (10%).