Αρχική Ν. Λακωνίας Κυβερνητική προτεραιότητα το νέο Μουσείο Σπάρτης δεσμεύτηκε η Μενδώνη

Κυβερνητική προτεραιότητα το νέο Μουσείο Σπάρτης δεσμεύτηκε η Μενδώνη

Το θέμα κατασκευής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης αντιπροσωπείας του σωματείου Φίλοι του Νέου Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, το Σάββατο 18 Μαρτίου στη Μονεμβασιά.

Η επαφή των δύο πλευρών έγινε μετά από αίτημα που υπέβαλε στην υπουργό ο πρόεδρος του σωματείου και πρώην υπουργός, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και το οποίο η κ. Μενδώνη αποδέχθηκε ασμένως. Το κλιμάκιο αποτέλεσαν τα μέλη του ΔΣ και συγκεκριμένα η αντιπρόεδρος Αναστασία Κανελλοπούλου, ο εκπρόσωπος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, Δημήτρης Πολλάλης, ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, Παναγιώτης Γεωργανές και το μέλος Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην οικία του Γιάννη Ρίτσου, στο περιθώριο της υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων για έργα στην καστροπολιτεία, παρουσία του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, των αντιπεριφερειαρχών Λακωνίας, Θεόδωρου Βερούτη και Υποδομών & Περιβάλλοντος, Νίκωνα Τζινιέρη, των συμβούλων της υπουργού και των στελεχών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ).

Το ερώτημα που τέθηκε προς την υπουργό Μενδώνη, εκ μέρους των Φίλων του Νέου Μουσείου, ήταν αν πρόκειται άμεσα να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το νέο μουσείο στο ΧΥΜΟΦΙΞ, δεδομένου ότι οι μελέτες έχουν οριστικοποιηθεί και εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Καθησυχαστική η υπουργός
και παραπομπή μετά τις κάλπες
Η υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, διότι η μελέτη έχει πράγματι οριστικοποιήσει το ύψος του έργου στα 35.000.000 ευρώ, διαβεβαιώνοντας ότι η ολοκλήρωση της μελέτης εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού δηλώνει την απόλυτη επιθυμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει το έργο.

Η Λ. Μενδώνη εξήγησε ότι οι διαδικασίες προκηρύξεων, που είναι απαραίτητες προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο καθορισμένο πρόγραμμα, δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν πριν τις εκλογές. Σύμφωνα με την υπουργό, αμέσως μετά τις κάλπες, η κυβέρνηση -εφ’ όσον θα έχει την εντολή- θα εντάξει κατά προτεραιότητα το έργο του νέου Μουσείου της Σπάρτης.

Στο προσκήνιο
και ο φάκελος «Πελλάνα»
Στη συνέχεια της συνάντησης έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα ανάδειξης του πολιτιστικού θησαυρού της Πελλάνας, θέμα που μετ’ επιφάσεως έθεσαν οι Φίλοι του Μουσείου, που τυχαίνει να είναι και μέλη του ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης. Ζήτησαν από την υπουργό, αφ’ ενός να υπάρξουν θεσμικά λύσεις για όποια προβλήματα υπάρχουν για την ανάδειξη της Πελλάνας, αφ’ ετέρου να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για τις προόδους των μελετών στις οποίες αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ), Ευαγγελία Πάντου. Ορίστηκε μάλιστα συνάντηση στην ΕΦΑΛΑΚ προκειμένου να ενημερωθούν οι φορείς για την πρόοδο των μελετών του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας.