Αρχική Eπικαιρότητα Credit Suisse: Ανήσυχες οι αγορές μετά την εξαγορά της από τη UBS

Credit Suisse: Ανήσυχες οι αγορές μετά την εξαγορά της από τη UBS

«Bόμβα», που απειλεί να ανατινάξει την αγορά των 275 δισ. της Credit Suisse από τη UBS, βάζει η απόφαση των Αρχών της Ελβετίας να διαγραφούν τελείως οι τίτλοι ΑΤ1, αφήνοντας τους ομολογιούχους στο «μηδέν», την ίδια ώρα που οι μέτοχοι της τράπεζας θα λάβουν χρήματα.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την πώληση της Credit Suisse στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, τη UBS, είναι οι επενδυτές στα πιο επικίνδυνα ομόλογα της εταιρείας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτοί οι επενδυτές χάνουν όλα τα χρήματά τους, δημιουργώντας, δυνητικά, μια καταιγίδα στην αγορά των 275 δισεκατομμyρίων δολαρίων, γράφει το Bloomberg.

Οι πιστωτές ψάχνουν μανιωδώς τα ψιλά γράμματα για αυτούς τους τίτλους CoCos για να καταλάβουν εάν οι αρχές σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: Να τους εξαφανίσει διατηρώντας παράλληλα αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους κατόχους μετοχών. Δεν υποτίθεται ότι είναι αυτή η σειρά, επιμένουν ορισμένοι κάτοχοι των ομολόγων.

«Αυτό δεν έχει νόημα», είπε ο Patrik Kauffmann, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Aquila Asset Management, ο οποίος έχει τέτοια ομόλογα. «Οι μέτοχοι θα πρέπει να πάρουν μηδέν» επειδή «είναι ξεκάθαρο ότι τα AT1 είναι ανώτερα από τις μετοχές».

Ένας Διευθύνων Σύμβουλος τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου το είπε ακόμη πιο ωμά: Οι Ελβετοί σκότωσαν αυτή τη βασική γωνιά της χρηματοδότησης των τραπεζών, είπε, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή η κατάσταση είναι ευαίσθητη. Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν το πώς η παγκόσμια χρηματοοικονομική κοινότητα βρίσκεται στα άκρα μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, η οποία ήρθε μετά την κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Θα πέσουν οι τιμές στα ΑΤ1

Οι τιμές σε όλα τα AT1 θα πέσουν σχεδόν σίγουρα. Ορισμένοι traders της Barclays Plc έχουν προβλέψει μειώσεις έως και 15 σεντς ή περισσότερο, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος.

Δεν είναι ότι τα ομόλογα δεν έπρεπε να δεχτούν μέρος του πλήγματος από την κατάρρευση της Credit Suisse. Στην πραγματικότητα, αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό που δημιουργήθηκαν για να κάνουν όταν σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ως τρόπος επιβολής ζημιών στους πιστωτές όταν οι τράπεζες αρχίσουν να πέφτουν για να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Ωστόσο, το να δίνεις προτεραιότητα τους επενδυτές μετοχών έναντι των κατόχων των πιο επικίνδυνων τραπεζικών ομολόγων, αφήνει την κοινότητα των τελευταίων σε σύγχυση σχετικά με το ποιος κατατάσσεται πρώτος όταν πρόκειται για την ιεραρχία των αξιώσεων την επόμενη φορά που μια τράπεζα έχει πρόβλημα.

Καθώς οι δικαστικές διαμάχες ενδέχεται να ξεκινούν, οι traders της Goldman Sachs Group Inc. ετοιμάζονταν να υποβάλουν προσφορές για αξιώσεις έναντι των πιο επικίνδυνων ομολόγων της Credit Suisse για τους επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι μπορούν τελικά να ανακτήσουν κάποια αξία.

«Η εξάλειψη των κατόχων AT1 ενώ πληρώνει σημαντικά ποσά στους μετόχους έρχεται σε αντίθεση με όλες τις αρχές και τους κανόνες εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά το 2008», σύμφωνα με τον Jérôme Legras, επικεφαλής έρευνας στην Axiom Alternative Investments, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία κατέχει ομόλογα AT1 που εκδόθηκαν από την Credit. Suisse.