Αρχική Eπικαιρότητα 24ωρη πανελλαδική απεργία στις ΔΕΥΑ την Δευτέρα

24ωρη πανελλαδική απεργία στις ΔΕΥΑ την Δευτέρα

Όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού. Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.” 24ωρα πανελλαδική απεργία στις ΔΕΥΑ ανακοινώθηκε για την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 με σύνθηματα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ βγαίνουν ξανά στους δρόμους. 

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι υπάλληλοι από το σωματείο της Καλαμάτας απευθύνοντας κάλεσμα προς “όλα τα σωματεία κι όλους τους φορείς , όλους τους εργαζόμενους , τους άνεργους , τους συνταξιούχους,  να ενώσουμε τη φωνή μας , στην απεργιακή συγκέντρωση του σωματείου μας, την ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΜΑΡΤΗ στις 10 το πρωί, έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑ Καλαμάτας.

Καλούμε όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν αυτή την πολιτική, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, γιατί το πρόβλημα του νερού αφορά όλους μας.

 Διεκδικούμε:

·        Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

·        Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του.

·        Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

·  Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Ομόφωνα

Το  Δ.Σ.  του Σωματείου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΕΦΚΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και τα μέλη του σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Μεσσηνίας

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία της Ρυθμιστικής αρχής νερού, που συζητείται αυτές τις μέρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελεί έναν νέο γύρο προώθησης της πολιτικής της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το σύνολο των κυβερνήσεων προχώρησε σε ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου και στη χώρα μας με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησής του. Αυτή η πολιτική θα οδηγήσει  σε εκτόξευση των τιμολογίων του νερού και σε δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, στην επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης. Οι πιο χαρακτηριστικές αυτών των εξελίξεων ήταν αυτές που επέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα με τη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο το 2016 και τη λεγόμενη ΚΥΑ τιμολόγησης νερού το 2017. Αυτή η πολιτική, της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης που εφαρμόστηκε και στους σιδηρόδρομους, οδήγησε στην τραγωδία στα Τέμπη.

Ο ρόλος της νέας Ρυθμιστικής Αρχής θα είναι η κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού με προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό απαιτεί συλλογή και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων που τέτοια δυνατότητα έχουν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Αυτό σημαίνει συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, δηλαδή η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα απορροφήσουν τις ΔΕΥΑ.

Δηλώνουμε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Σωματείου, εργαζομένων στις ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, την Δευτέρα και ώρα 10 το πρωί, έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κοινοτικής Οδηγίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε η διαχείριση των υδάτινων πόρων που αφορά την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση της υδατικής επάρκειας σε κάθε διαμέρισμα να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Καλούμε όλο το λαό, τα συνδικάτα, να δυναμώσουν τον αγώνα για:

·       Φτηνό και ποιοτικό νερό και άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Να μη διανοηθούν να μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.

·       Στελέχωση των ΔΕΥΑ με μόνιμο  προσωπικό και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και με τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια σε όλους τους χώρους εργασίας τους.

·       Να σταματήσει η παράδοση κομματιών της λειτουργίας των ΔΕΥΑ στους εργολάβους – επιχειρηματίες.

·       Σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης για όλα τα λαϊκά σπίτια.

·       Επαρκή χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ με ευθύνη του κράτους. Αντί να χαρίζει δις σε μεγαλοεπιχειρηματίες και στο ΝΑΤΟ, να τα δώσει για τις ανάγκες του λαού.