Αρχική Περ. Πελοποννήσου Συνάντηση περιφερειάρχη Πελοποννήσου με παραγωγούς πατάτας

Συνάντηση περιφερειάρχη Πελοποννήσου με παραγωγούς πατάτας

Τους παραγωγούς πατάτας της Μεσσηνίας είδε στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Τους γνωστοποίησε, ότι, εξασφάλισε συνάντησή τους με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, στην Αθήνα, την Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023.

Οι εκπρόσωποι των πατατοπαραγωγών, εξέφρασαν τον προβληματισμό και την διαμαρτυρία τους για την εισαγωγή πατάτας απ’ το εξωτερικό, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την ήδη άσχημη θέση στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω του πλήθους των συγκυριών που έχουν προκύψει.

Αποφασίστηκε η ένταση των ελέγχων απ΄ τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο λιμάνι του Κιάτου, όπου, σύμφωνα με τις καταγγελίες των παραγωγών, πάνω από δέκα πλοία, έχουν ήδη ξεφορτώσει ποσότητες πατάτας απ’ το εξωτερικό.

Επιπλέον, η μεταφορά των δειγμάτων στην Αθήνα, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, θα γίνεται αποκλειστά απ’ την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αποφασίστηκε, επίσης, η συγκρότηση μικτών κλιμακίων, με υπάλληλους των Περιφερειακών Ενοτήτων, ώστε να ελέγχονται τα τυποποιητήρια, τα καταστήματα μαναβικής και οι λαικές αγορές, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα αναγράφεται η χώρα προέλευσης των πωλούμενης πατάτας.

Παράλληλα, η Περιφέρεια, θα αναλάβει να προετοιμάσει εκστρατεία ενημέρωσης, για να προωθηθούν τα τοπικά αγροτικά προιόντα.