Αρχική Eπικαιρότητα Ακάλυπτος… ο εμπορικός κόσμος απέναντι στη σαρωτική επέλαση της ενεργειακής κρίσης

Ακάλυπτος… ο εμπορικός κόσμος απέναντι στη σαρωτική επέλαση της ενεργειακής κρίσης

Τον προβληματισμό του για την κατάργηση της επιχορήγησης ρεύματος δημοσιοποιεί ο εμπορικός κόσμος και της Μεσσηνίας που βιώνει στο μέγιστο βαθμό την επέλαση της ενεργειακής κρίσης.. Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας δηλώνει πως πλέον βρίσκεται “ακάλυπτος” απέναντι στο βαρύ κόστος της ενέργειας αφού η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση της επιχορήγησης.

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας 

Πλέον πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι πολύ μικροί, μικροί και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Από αρχή του χρόνου η κρατική επιχορήγηση ρεύματος προς τις επιχειρήσεις έχει μειωθεί αισθητά, επαναφέροντας το τελικό κόστος ενέργειας στα αρχικά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο για το μήνα Μάρτιο ο υπουργός ενέργειας κ. Σκρέκας αποφάσισε να μηδενίσει την κρατική επιχορήγηση για τις επιχειρήσεις, διατηρώντας την μόνο για τα νοικοκυριά και για επιχειρήσεις ειδικής δραστηριότητας. Φυσικά ο εμπορικός κόσμος εξαιρείται, όπως συνηθίζεται από οποιοδήποτε  μέτρο ελάφρυνσης ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και το πειραματόζωο αντιδράσεων της εκάστοτε κυβέρνησης, ως προς την αντίδραση.

Δικαιολογία βέβαια αποτελεί η αποκλιμάκωση της τιμής του ρεύματος. Ωστόσο πρόκειται για αποκλιμάκωση σε σχέση με το υψηλότατο επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει τα φυσιολογικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα στον παρακάτω πίνακα αναγράφεται η πορεία της κρατικής επιχορήγησης ανά μήνα για τις επιχειρήσεις:

Μήνας

Κρατική επιδότηση (€/kWh)

Δεκέμβριος 2022

Από 0,034 Έως 0,183

Ιανουάριος 2023

Από 0,134 Έως 0,292

Φεβρουάριος 2023

0,020

Μάρτιος 2023

0

Συμπερασματικά καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι προετοιμασμένοι σε σχέση με τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που θα λάβουν σχετικά με την κατανάλωσή της επιχείρησής τους το μήνα Μάρτιο.

Προτείνουμε να ανοίξουν οι συνάδελφοι τους φακέλους των λογαριασμών ενώ βρίσκονται καθιστοί καθώς όλοι μας έχουμε πλέον μείνει ακάλυπτοι από οποιαδήποτε προστασία σε σχέση με την ενεργειακή κρίση.