Αρχική Ν. Λακωνίας Μέχρι αρχές Ιουνίου ξεκινά η μονάδα απορριμμάτων στη Σκάλα

Μέχρι αρχές Ιουνίου ξεκινά η μονάδα απορριμμάτων στη Σκάλα

Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 1 Ιουνίου θα ξεκινήσει η μεταβατική λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στη θέση «Ξηροκάμπια» της Σκάλας, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από κοινού με στελέχη της εταιρείας που έχει αναλάβει την ΣΔΙΤ της κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων. Επιπλέον, ο κ. Νίκας γνωστοποίησε πως και η μονάδα της Καλιρρόης στη Μεσσηνία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το αργότερο μέχρι την 1η Μαΐου.

Ακολούθως, ο περιφερειάρχης κάλεσε τους δημάρχους να μην προβαίνουν σε ανακοινώσεις αναφορικά με τους χρόνους λειτουργίας των μονάδων, διότι όπως σημείωσε «δημιουργείται σύγχυση -και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες. Να μη διαβάζουμε και να μην ακούμε Αύγουστο, Σεπτέμβριο και όλα αυτά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας.»

Τονίζοντας πως οι εργασίες για τις εγκαταστάσεις ΜΕΑ-ΧΥΤΥ τόσο στη Σκάλα, όσο και στην Καλιρρόη, βρίσκονται εντός του σχετικού χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, σημείωσε πως η μονάδα της Σκάλας, η οποία θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια του νομού Λακωνίας, η έναρξη της μεταβατικής λειτουργίας της, προσδιορίζεται την 1η Ιουνίου -συν πλην μια εβδομάδα- ενώ ευχαρίστησε τους αντιπεριφερειάρχες, όσο και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προσπάθεια την οποία καταβάλλουν, προκειμένου να λυθεί ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον τόπο εδώ και 30 χρόνια.

Τέλος στη μεταφορά σκουπιδιών
Ελαφονήσου και Σπάρτης στην Αρκαδία
Με τη λειτουργία της παραπάνω μονάδας σταματούν να πηγαίνουν στην Παλαιόχουνη τα απορρίμματα από τους Δήμους Ελαφονήσου και Σπάρτης, «με την υποχρέωση να δούμε πως ακριβώς θα γίνει να επιστρέψουμε στις περιοχές αυτές κάποια απορρίμματα τα οποία διατέθηκαν στην Παλαιόχουνη», ανέφερε ο κ. Νίκας, ενώ ολοκλήρωσε τη δήλωσή του σημειώνοντας πως «προφανώς και αναγνωρίζω την προσπάθεια των προηγούμενων καθώς δεν μηδενίζουμε κανενός το έργο.»

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τις προσφυγές που έχουν γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μονάδα στον Δήμο Ευρώτα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι «όλα τα μεγάλα ζητήματα, δηλαδή προσφυγές συλλόγων, φορέων και λοιπά, έχουν απορριφθεί με απόφασή του ΣτΕ. Από εκεί και πέρα μπαίνουν κάποιες υποθέσεις ήσσονος σημασίας, αλλά νομίζω και με το τεράστιο αυτό θέμα τελειώσαμε.»

Ο περιφερειάρχης κάλεσε, εξάλλου, την εταιρεία -διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε εξειδικευμένους εργάτες- να επιλέξει εργαζόμενους από τις περιοχές στις οποίες λειτουργούν οι μονάδες διαχείρισης, δηλαδή από την Παλαιόχουνη και την γύρω περιοχή, τη Σκάλα και τη γύρω περιοχή και την Καλλιρρόη, τον Μελιγαλά και την γύρω περιοχή «ως μια από τις ανταποδόσεις προς τις περιοχές όπου έχουμε τις συγκεκριμένες μονάδες», όπως είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από την πλευρά του και ο Γιώργος Αγραφιώτης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και διευθύνων σύμβουλος του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης που «τρέχει» το έργο του ΣΔΙΤ. «Πέρασε ένας χρόνος από τότε που ξεκινήσαμε τη μεταβατική διαχείριση στην Παλαιόχουνη, τη μεταβατική διαχείριση της διαχειριστικής ενότητας 1, δηλαδή Αρκαδία, Κορινθία, Αργολίδα.   

Νομίζω ότι διαχειριστήκαμε με ένα σύννομο και ευπρεπή τρόπο τα απορρίμματα αυτής της ενότητας αυτή την περίοδο. Από εδώ όμως και μετά γυρίζουμε σελίδα. Από την 1η Μαρτίου ξεκινήσαμε τη δοκιμαστική λειτουργία της κανονικής διαχείρισης, όπως σας είπε ο περιφερειάρχης, και θα ξεκινήσουμε να ξηλώνουμε όλες τις εγκαταστάσεις της μεταβατικής διαχείρισης. Δηλαδή όλο το εισερχόμενο απόρριμμα αυτής της διαχειριστικής ενότητας πηγαίνει σε μια κανονική διαχείριση», σημείωσε ο κ. Αγραφιώτης.

Οφειλές από τους δήμους
Περαιτέρω, ο Π. Νίκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της οφειλής που ανέρχεται περίπου σε 3.000.000 ευρώ από ορισμένους δήμους προς την διαχειρίστρια εταιρεία.

Όπως τόνισε, υπάρχει κίνδυνος καθώς κάποιοι δήμοι δεν πληρώνουν, εισπράττουν αλλά δεν πληρώνουν. «Πέρασε μια τροπολογία στην Βουλή, πιστεύω να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες. Εμείς δεν θέλουμε ο κόσμος στους συγκεκριμένους δήμους να μείνει με τα σκουπίδια στις πόρτες του και αυτό δεν θα γίνει. Πρέπει όμως να πληρωθούν τα χρήματα τα οποία οφείλονται. Διαχείριση απορριμμάτων δωρεάν δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.»

Το δεύτερο που τόνισε ο κ. Νίκας, αφορούσε τα υλικά τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν οι μονάδες, ιδιαίτερα τα ραδιενεργά. «Δώσαμε κατευθύνσεις για το τι πρέπει να γίνει σε αυτό το θέμα, αλλά συνεχίζουν να έρχονται φορτηγά», ανέφερε ο περιφερειάρχης, ενώ σημείωσε πως οι αστυνομικές αρχές έχουν ειδοποιηθεί σχετικά.

«Τέλος, ξεκινάμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια μέσα στο μήνα, με τη συνεργασία των μέσων ενημέρωσης, για την ανακύκλωση. Να αυξήσουμε την ανακύκλωση ώστε να μειωθεί και το κόστος των πολιτών το σχετικό με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λύσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί εδώ και 30 χρόνια», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη συνέχεια, ως προς το κόστος διαχείρισης, αλλά και τις οφειλές ορισμένων από τους δήμους, ο Π. Νίκας δήλωσε πως «για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν ληφθεί αποφάσεις πριν γίνω εγώ περιφερειάρχης. Και ο ΦοΔΣΑ έχει συμφωνήσει και οι δήμαρχοι έχουν συμφωνήσει για το συγκεκριμένο κόστος της λειτουργίας.»