Αρχική Eπικαιρότητα Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ορίστηκαν οι δύο εφέτες ανακριτές που θα ερευνήσουν...

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ορίστηκαν οι δύο εφέτες ανακριτές που θα ερευνήσουν την τραγωδία

Ο 54χρονος εφέτης Σωτήρης Μπακαΐμης ανέλαβε καθήκοντα τακτικού εφέτη ανακριτή, με αναπληρώτρια την 49χρονη επίσης εφέτη Σοφία Λυμπεριάδου, μετά από ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί θα αναλάβουν από εδώ και στο εξής τις ανακρίσεις για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Η Ολομέλεια των πρόεδρων Εφετών και Εφετών της Λάρισας η οποία συνεδρίασε σήμερα, μετά από αίτημα του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών της Θεσσαλικής πρωτεύουσας Σταμάτη Δασκαλόπουλου, επέλεξε ομοφώνα τον κ. Μπακαΐμη για εφέτη ανακριτή στην υπόθεση του τραγικού συμβάντος στα Τέμπη. Παράλληλα, το έργο του κ. Μπακαΐμη θα επικουρεί η εφέτης Σοφία Λυμπεριάδου, η οποία και πάλι επελέγη ομόφωνα από την Ολομέλεια.

Στην Ολομέλεια, σύμφωνα με πληροφορίες, μετείχαν 19 πρόεδροι εφετών και εφέτες από τους 21 συνολικά που υπηρετούν αυτή την εποχή στη Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο που επιλέχθηκαν, έχουν εμπειρία και νομική κατάρτιση. Ο μεν κ. Μπακαΐμης εισήλθε στο δικαστικό σώμα το έτος 2000, η δε κυρία Λυμπεριάδου το έτος 2003.

Ο ορισμός δύο εφετών ανακριτών κρίθηκε αναγκαίος λόγω της πολυπλοκότητας της έρευνας, αλλά και επειδή η υπόθεση έχει πολλές παραμέτρους.

Παράλληλα, η τρίτη ανακρίτρια Λάρισας συνεχίζει το έργο της και αναμένεται και άλλα πρόσωπα να περάσουν το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου Λάρισας. Υπενθυμίζεται ότι χθες κατηγορούμενοι κατέστησαν, μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος σε βάρος τους, ο επιθεωρητής και οι δύο σταθμάρχες του Σταθμαρχείου Λάρισας.

Επιστολές Γεραπετρίτη σε Βουλή και αρχηγούς κομμάτων για ενημέρωση σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών

Επιστολές προς τους αρχηγούς των κομμάτων και τη Βουλή απέστειλε την Παρασκευή (10/3) ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Με την επιστολή του προς τα κόμματα τίθεται στη διάθεσή τους προς ενημέρωση σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Αντίστοιχα, στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κύριο Κωνσταντίνο Τασούλα και τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κύριο Γεώργιο Βλάχο, τίθεται στη διάθεση της Επιτροπής προς ενημέρωση σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.

Ανακοινώθηκαν οι μεταβατικοί Πρόεδροι – Διευθύνοντες Σύμβουλοι σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα ανακοινώθηκαν οι μεταβατικοί Πρόεδροι – Διευθύνοντες Σύμβουλοι σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, μετά το «ξήλωμα» των διοικήσεων. Τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΣΕ ΑΕ αναλαμβάνει ο κύριος Παναγιώτης Τερεζάκης, συγκοινωνιολόγος, σήμερα τεχνικός σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ. Τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ αναλαμβάνει ο κύριος Χρήστος Παληός, πολιτικός μηχανικός, σήμερα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ.

Οι ανωτέρω αναλαμβάνουν μεταβατικά τις θέσεις αυτές έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής νέων διοικητών. Εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευτεί δημόσια διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Εισαγγελική έρευνα για την αναρρωτική άδεια στον επιθεωρητή του ΟΣΕ

Εν τω μεταξύ, εντολή για έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης όσον αφορά την αναρρωτική άδεια που χορηγήθηκε στον επιθεωρητή του ΟΣΕ, Δημήτρη Νικολάου, έδωσε την Πέμπτη η εισαγγελία του Βόλου όπως αναφέρει το thenewspaper.gr.

Ο Δημήτρης Νικολάου είναι ο επιθεωρητής του ΟΣΕ που έβαλε στη νυχτερινή βάρδια τον σταθμάρχη της Λάρισας που έχει προφυλακιστεί για την εμπλοκή του στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Στην υπόθεση της χορήγησης της αναρρωτικής άδειας 30 ημερών στον επιθεωρητή εμπλέκονται δύο γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου που έχουν τεθεί ήδη σε αναστολή καθηκόντων: ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής κλινικής, Νικόλαος Χαυτούρας και ο υφιστάμενός του, επιμελητής Α’, νευροχειρουργός Αθανάσιος Μανιώτης.

Τι προέκυψε από την ΕΔΕ

To πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) διαπιστώνει σωρεία πειθαρχικών παραπτωμάτων σε βάρος του Διευθυντή Νευροχειρουργικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, Νικολάου Χαυτούρα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, που έφερε στη δημοσιότητα το protοthema.gr, ο διευθυντής Νευροχειρουργικής υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, της αναξιοπρεπούς και ανάρμοστης και ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφορά εντός της υπηρεσίας, της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων του και της αμελούς εκπλήρωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος και της παράβασης των κανόνων της Ιατρικής Δεοντολογίας.

Υπενθυμίζεται πως τόσο ο συγκεκριμένος γιατρός όσο και ο υφιστάμενός του,  επιμελητής Α’,  νευροχειρουργός Αθανάσιος Μανιώτης, έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η εμπλοκή τους στη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας, με διαδικασία που εξ αρχής φαινόταν ότι έπασχε. Οι δύο γιατροί παραπέμπονται στα πειθαρχικά όργανα της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας ενώ το πόρισμα έχει παραδοθεί στις δικαστικές αρχές.

Τι διαπιστώνεται για τον Διευθυντή

«Από την ένορκη εξέταση του Νικολάου Χαυτούρα προκύπτει ότι ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ ήταν γνωστός του, αλλά επικαλείται ότι δεν γνώριζε την ιδιότητά του. Δέχθηκε στο ιατρείο του τον εν λόγω, ενώ από τις κείμενες διατάξεις προκύπτει ότι δεν είναι σύννομο και θα έπρεπε να εξεταστεί στα ΤΕΠ λόγω του κατεπείγοντος είτε στα Εξωτερικά Ιατρεία» διαπιστώνεται στο πόρισμα.

Επιπλέον, παρατίθεται σημείωμα από το Βιβλίο Εισερχομένων Περιστατικών των Εξωτερικών Ιατρείων, με το γραφικό χαρακτήρα του κ. Χαυτούρα, στο οποίο αναγράφεται το εξής: «Αναφερόμενη οσφυοισχιαλγία με ιστορικό βαριάς κάκωσης μετατραυματικό κάτω άκρων. Προσήλθε στο ιατρείο μου όπου και ανέφερε αδυναμία βάδισης, του συνέστησα κλινοστατισμό και άδεια. Λόγω αδυναμίας συνταγογράφησης, ζήτησα από τον συνάδελφό μου να τη γράψει. Από τον συνάδελφό μου κ. Μανιώτη. Χαυτούρας Νικόλαος, Διευθυντής Νευροχειρουργικής (υπογραφή και σφραγίδα)».

«Ως εκ τούτου αυτή καθαυτή η αναγραφή στο βιβλίο των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων αποτελεί πλήρη απόδειξη της ανακόλουθης και επιλήψιμης συμπεριφοράς του Διευθυντή, ο οποίος παρέκαμψε τις κείμενες διατάξεις και διαχειρίστηκε το περιστατικό με ιδιαίτερη και ελεγχόμενη και παρά τον νόμο διαδικασία και έδωσε εντολή στον υφιστάμενό του να χορηγήσει αναρρωτική άδεια ενός μηνός» καταλήγει το πόρισμα.

eggrafo1

 

eggrafo2

 

eggrafo3

Η κατάθεση του επιμελητή νευροχειρουργού

Ο επιμελητής  που υπέγραψε τη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας παραπέμπεται πειθαρχικά για αμελή εκπλήρωση υπηρεσιακού καθήκοντος.

Στην κατάθεσή του ο κ. Μανιώτης ανέφερε τα εξής: «Δεν εξέτασα τον ασθενή, αλλά πήρα τηλεφωνική εντολή από τον προϊστάμενό μου, κ. Χαυτούρα Νικόλαο να τον διευκολύνω διότι δεν ήταν σε θέση να συνταγογραφήσει αναρρωτική άδεια επειδή δεν έχει εξωτερικά ιατρεία την Πέμπτη 2 Μαρτίου και δεν είχε πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».

Μάλιστα ο γιατρός εξήγησε τα βήματα που ακολούθησε ώστε να είναι σαφής η καταγραφή του ασθενή στο σύστημα του νοσοκομείου. «Ενημέρωσα και τη νοσηλεύτρια των ιατρείων ότι μας στέλνει ο διευθυντής έναν ασθενή για αναρρωτική άδεια και όταν ο ασθενής εμφανίστηκε δηλώνοντας ότι είμαι ο κ. Νικολάου από τον κ. Χαυτούρα, τον παραπέμψαμε στη Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων προκειμένου να εκδώσει ηλεκτρονικό έγγραφο επίσκεψης στο ιατρείο και να υπάρχει πλήρη διαφάνεια όπως προβλέπεται».

«Ο ίδιος ο προϊστάμενός μου συνέταξε και υπέγραψε στο Μητρώο Εισερχόμενων Περιστατικών Ασθενών των Εξωτερικών Ιατρείων τη διαδικασία της εξέτασης του ασθενούς από αυτόν σε άλλο χώρο, στο γραφείο του. Εάν γνώριζα ότι ο Νικολάου Δημήτριος εργαζόταν και ήταν εμπλεκόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών ως επιθεωρητής δεν θα συνταγογραφούσα ποτέ μου την άδεια και δεν θα διευκόλυνα τον προϊστάμενό μου» καταλήγει ο επιμελητής νευροχειρουργός.