Αρχική Eπικαιρότητα Σύγκρουση τρένων: Αν ο μηχανοδηγός μου είχε πει πως πάει ανάποδα θα...

Σύγκρουση τρένων: Αν ο μηχανοδηγός μου είχε πει πως πάει ανάποδα θα είχα καταλάβει το λάθος, είπε ο σταθμάρχης

Παραδέχεται οτι ήταν ανεπαρκής στα καθήκοντά του και παρέπεμψε για απαντήσεις στο ζήτημα της τοποθέτησής του, ως μοναδικού σταθμάρχη της βραδινής βάρδιας στον νευραλγικό σταθμο της Λάρισας στους ανωτέρους του, ο μοιραίος σταθμάρχης των Τεμπών Βασίλης Σαμαράς στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς λίγες ώρες μετα το έγκλημα του Ευαγγελισμου που «πήρε» τις ζωές 57 ανθρώπων.

Όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, στην ερώτηση των αστυνομικών: «Θεωρείτε ότι γνωρίζετε επαρκώς τον πίνακα κυκλοφορίας των κλειδιών;», η αποκριση του ήταν εξής: «Με όση επάρκεια θα μπορούσα να λάβω κατά το χρόνο της εκπαίδευσης μου». Και οταν ερωτήθη: «Τότε πώς διατεθήκατε να εκτελέσετε κανονική υπηρεσία και όχι συνεπικουρούμενη;» χωρίς περιστροφές είπε πως «Αυτό το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί από την διοίκηση».

Μάλιστα, στην προανακριτική κατάθεσή του, ο επίσης κατηγορούμενος επιθεωρητής Δημήτριος Νικολάου, ούτε λίγο, ούτε πολύ αναφέρει πως «Ώρα 23:44 τηλεφώνησα του σταθμάρχη υπηρεσίας Λάρισας Σαμαρά Βασίλειο, για να με ενημερώσει τι ακριβώς συμβαίνει και οι μηχανοδηγοί των ανωτέρω αμαξοστοιχιών δεν απαντούν. Ο σταθμάρχης μου απάντησε με εμφανή σύγχυση και πανικόβλητος και μου είπε επακριβώς: “Δεν μπορώ να προσδιορίσω σε ποια γραμμή έχω διώξει την επιβατική αμαξοστοιχία”».

Οι προανακριτικές καταθέσεις του σταθμάρχη και του επιθεωρητή

Ο Βασίλης Σαμαράς κατέθεσε πως «Από τις 25 Ιανουαρίου 2023 μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου 2023 δούλευα ως βοηθητικός σταθμάρχης μαζί με άλλον» σταθμάρχη στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας και από την 1η Φεβρουαρίου 2023 μέχρι και την 14η Φεβρουαρίου 2023 στο σιδηροδρομικό σταθμό Καλαμπάκας. Στις 17 και στις 18 Φεβρουαρίου πάλι, εργαζόμουν στο σιδηροδρομικό σταθμό Καλαμπάκας, στις 21 Φεβρουαρίου 2023 έκανα μαθητεία στον σιδηροδρομικό σταθμό Νέων Πόρων από την σταθμάρχη Νέων Πόρων Πιερίας κυρία Ζαρκάδη Ελένη, ενώ στις 22 και 23 του μήνα Φεβρουαρίου, έκανα κανονικά βάρδια στο σιδηροδρομικό σταθμό Νέων Πόρων ως μοναδικός σταθμάρχης.Στις 24 Φεβρουαρίου 2023 έκανα μαθητεία στο σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας με την σταθμάρχη Λάρισας κυρία Τζοβάρα Ελένη και από τις 25 του ίδιου μήνα μέχρι και το τροχαίο συμβάν, εκτελούσα βάρδια στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας κατά το ωράριο 22:00 με 06:00 ώρα πρωινή όπως και τον μήνα Γενάρη από 22:00 ώρα βραδινή έως 06:00 ώρα πρωινή.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 εκτελούσα όπως σας προανέφερα υπηρεσία κατά τις ώρες 22:00 με 06:00. Πήγα νωρίτερα στο σταθμαρχείο της Λάρισας να ενημερωθώ από τον απογευματινό σταθμάρχη Παυλόπουλο Κώστα, λόγω ενός συμβάντος που υπήρχε στο σιδηροδρομικό σταθμό Παλαιοφαρσάλων, ώστε να ενημερωθώ επακριβώς από τον απογευματινό σταθμάρχη για το πώς θα διεξήγαγα την κυκλοφορία. Αφού με ενημέρωσε ο απογευματινός σταθμάρχης, ανέλαβα κανονικά υπηρεσία. Η αμαξοστοιχία ΙC 62 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, έφτασε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας περί ώρα 23:02 βραδινή. Αποβίβασε επιβάτες στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας και επιβίβασε από αυτόν. Αναχώρησε περί ώρα 23:04 βραδινή με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη, αφού θα πραγματοποιούσε προηγουμένως ενδιάμεσες στάσεις στην Κατερίνη και στο Πλατύ. Διώχνοντας εγώ την αμαξοστοιχία από το σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας, δεν έδωσα γραπτή ειδοποίηση, υποδείγματος 1001. Δηλαδή γραπτό τηλεγράφημα κυκλοφορίας στον μηχανοδηγό και στον προϊστάμενο της υπαριθμόν IC 62 αμαξοστοιχίας, με το οποίο να τον πληροφορώ για την διπλή γραμμή ανόδου στην οποία θα κυκλοφορούσε έως τον σταθμό Νέων Πόρων που ήταν σε λειτουργία, καθώς το φορτώσει μου εξόδου σε σχέση με την πορεία της αμαξοστοιχίας, δεν λειτουργούσε και ήταν κόκκινο.

Του έδωσα τηλεγράφημα προφορικό μέσω ασυρμάτου με το οποίο τον ενημέρωνα να περάσει φωτόσημο εξόδου Λάρισας έως φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων χωρίς να του αναφέρω οτι κυκλοφορεί σε διπλή γραμμή ανόδου. Ο μηχανοδηγός αρχικά μου είπε “εντάξει” στο νούμερο που του διαβίβασα με τον φορητό ασύρματο, δηλαδή το νούμερο 47, το οποίο αφορούσε στο προφορικό τηλεγράφημα μου, όπως αυτό είναι καταχωρημένο στο βιβλίο κυκλοφορίας, αλλά δεν μου διαβίβασε ο ίδιος, δηλαδή ο μηχανοδηγός του νούμερο του δικού μου τηλεγραφήματος επιβεβαιώσεις όπως όφειλε προς επιβεβαίωση. Το δικό μου προφορικό τηλεγράφημα προς τον Μηχανοδηγό της υπαριθμόν IC 62 αμαξοστοιχίας, ήτανε το εξής: “περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων”. Όπως αναγράφεται στο βιβλίο κυκλοφορίας, παραλείποντας να του αναφέρω ότι θα κυκλοφορούσε σε διπλή γραμμή ανόδου.

Μετά την έλευση της υπαριθμόν 2597 αμαξοστοιχίας στο σταθμό της Λάρισας, δηλαδή του προαστιακού από τη Θεσσαλονίκη προς την Λάρισα, από τη γραμμή καθόδου και μέσω διαγωνίων στην 3η γραμμή και μέσω διαγωνίου στη γραμμή προαστιακού, γυρίσατε ηλεκτρονικά κλειδιά από παρακαμπτήριος ε κυρία γραμμή, επειδή θα έφευγε υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχία. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι τα υπαριθμόν 115 και 116 ηλεκτρονικά κλειδιά, ενώ μου έδειχναν στον πίνακα πως ήταν κανονικά, κατάλαβα πως ήταν αντίθετα. Ο μηχανοδηγός του προαστιακού μου το επεσήμανε και τότε εγώ του είπα να κάνει πίσω την αμαξοστοιχία, ώστε να επαναφέρω τα κλειδιά στην κυρία γραμμή και αν συνέχεια να μπει στη θέση του. Μετά την στάθμευση της υπαριθμόν 2597 αμαξοστοιχίας, επανέφερα τα κλειδιά στην κυρία γραμμή άνοδου και καθόδου έτσι ώστε από την ανόδο να φύγει υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχία και από την κάθοδο να περάσει εμπορική αμαξοστοιχία 63503.

Όταν έβαζα το σινιάλο αναχώρησης στον μηχανοδηγό της υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχίας, ενημέρωσα το σιδηροδρομικό σταθμό Νέων Πόρων και συγκεκριμένα την σταθμάρχη Ζαρκάδη Ελένη, ότι αναχώρησε η υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχία. Δεν ξέρω πως έγινε και μπήκε στη γραμμή καθόδου, ούτε με ενημέρωσε σχετικά ο μηχανοδηγός της υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχίας, ότι δηλαδή κινούνταν στη γραμμή καθόδου και όχι άνοδου προς Θεσσαλονίκη, ενώ στον πίνακα έβλεπα ότι οι λυχνίες ήταν στις κύριες γραμμές χωρίς να αναβοσβήνουν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κίνηση του τρένου γίνεται κανονικά στην άνοδο, διότι είναι κλειδωμένες οι γραμμές από το ηλεκτρονικό σύστημα. Θεωρώ ότι είναι πιθανόν να μην κούμπωσε κανονικά το κλειδί, ενώ αντίθετώς η ένδειξη έδειχνε πως ήταν κανονικά στην κυρία γραμμή, γεγονός που κατά το παρελθόν έχει συμβεί λόγω βλάβης του παλαιωμένου ηλεκτρονικού συστήματος και σε άλλα κλειδιά. Δεν θεωρώ πιθανό από λάθος χειρισμό δικό μου να γύρισε το κλειδί από την άνοδο στην κάθοδο. Ο μηχανοδηγός δεν μου ανέφερε ότι από την άνοδο πήγε στην κάθοδο και έγινε ό,τι έγινε. Κάποια στιγμή ο μηχανοδηγός της υπαριθμόν 2597 αμαξοστοιχίας προαστιακού, μου ανέφερε πως δεν είχε ρεύμα η αμαξοστοιχία του, η οποία εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας. Έπειτα με πήρε τηλέφωνο ο ρυθμιστής έλξης από τη Θεσσαλονίκη και μου είπε ότι στον πίνακα ελέγχου της ηλεκτροκίνησης, είδε ένα κόκκινο κύκλωμα που σημαίνει ότι κάποια γραμμή δεν είχε ρεύμα και με ρώτησε τι είχε συμβεί χωρίς να φανταστώ ότι είχε γίνει. Μετά από λίγο με πήρε τηλέφωνο η αστυνομία και με ρώτησε αν είχαμε κάποια εκτροχίαση κάποιο συμβάν. Ακολούθως με πήρε τηλέφωνο η πυροσβεστική και μου ανέφερε πως είχε γίνει σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών και πως έπρεπε να κόψουμε το ρεύμα. Ενημερώσαμε το ρυθμιστή έλξης και το ρυθμιστή κυκλοφορίας για το συμβάν. Δε γνωρίζω εκεί τι ακριβώς συνέβη. Ζητώ συγγνώμη αν το λάθος είναι δικό μου».

Ερώτηση: Έχετε να καταθέσετε κάτι άλλο;

Απόκριση: Όχι.

Ερώτηση: Πριν αναχωρήσει υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχία από το σιδηροδρομικό σταθμό της Λαρίσης με τελικό προορισμό Θεσσαλονίκη αναφέρετε στο μηχανοδηγό της εν λόγω αμαξοστοιχίας πως θα κυκλοφορούσε σε διπλή γραμμή ανόδου;

Απόκριση: Όχι.

Ερώτηση: Στην προκειμένη περίπτωση τι πιστεύετε πως δεν πήγε καλά και έγινε το ατύχημα;

Απόκριση: Είμαι συντετριμμένος ψυχολογικά από το ατύχημα και πέραν όσων ανωτέρω ανέφερα, επιφυλάσσομαι να ανασύρω στη μνήμη μου περισσότερες λεπτομέρειες.

Ερώτηση: Τι ακριβώς συνετέλεσε στην πρόκληση του ατυχήματος;

Απόκριση: Δεν μπορώ να πω κάτι αυτή τη στιγμή είμαι πολύ χάλια.

Ερώτηση: Η μη γραπτή και προφορική ενημέρωση του μηχανοδηγού της υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχίας από μέρους σας, όπως αναφέρεται παραπάνω εσείς ο ίδιος και ιδίως της ενημέρωσης του πως αυτός, δηλαδή ο μηχανοδηγός θα κυκλοφορούσε διπλή γραμμή άνοδο, συνετέλεσε στο ατύχημα;

Απόκριση: Πιθανόν ναι. Αν όμως ο μηχανοδηγός είχε ενημερώσει ότι είχε μπει στη γραμμή καθόδου, θα τον είχα ενημερώσει ότι είναι σε λάθος γραμμή.

Ερώτηση: Θα μπορούσε αυτό να το είχε αντιληφθεί ο μηχανοδηγός;

Απόκριση: Ναι βεβαίως καθώς ο μηχανοδηγός επιβαίνει μπροστά στην αμαξοστοιχία, έχει ορατότητα και θα μπορούσε να έχει αντιληφθεί ότι το κλειδί δεν ήτανε στην κυρία ότι έμπαινε από διαγώνιο σε γραμμή καθόδου.

Ερώτηση: Γιατί δεν δώσατε γραπτή ειδοποίηση, υποδείγματος 1001 στο μηχανοδηγό της υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχίας, πληροφορώντας τον πως θα κυκλοφορούσε σε διπλή γραμμή άνοδου;

Απόκριση: Ήταν αμέλειά μου, καθώς μέσα στο σταθμό υπήρχαν κι άλλα τρένα και έπρεπε να διευθετηθούν πώς θα φύγουν και σε ποια γραμμή θα μπούνε.

Ερώτηση: Ποιο ή ποια κλειδιά αφορούσαν στην κυκλοφορία της υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχίας επί της γραμμής που κινούνταν;

Απόκριση: Το 117 και το 118 κλειδί είναι για την κυρία γραμμή ανόδου. Το 118 κλειδί είναι διπλό πρέπει να είναι σε ευθεία για την κυκλοφορία στη γραμμή άνοδου και καθόδου.

Ερώτηση: Ποια είναι η φορά στρέψης των κλειδιών αυτών πώς λειτουργούν και ποιο από αυτά δημιουργεί παρακαμπτήριο με την γραμμή καθόδου;

Απόκριση: Το 118 είναι το κλειδί που μπορεί να αλλάξει την άνοδο με την κάθοδο και αντίστροφα.

Ερώτηση: Περιγράψτε μας, ποιος ήταν ο χειρισμός των κλειδιών αυτών είναι από μέρους σας, και ιδίως του κλειδιού 118, όταν αναχώρησε η υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχία από το σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας;

Απόκριση: Μετά την διέλευση της αμαξοστοιχίας 2597, το κλειδί 118 που ήταν από την κάθοδο στην άνοδο και το 117 από την άνοδο στην 3η γραμμή, επανέφερα τα κλειδιά στην κυρία και έδωσα εντολή με το κλειδί 117 και 118, να έρθει το 62 στην κυρία γραμμή ανόδου. Από κει και μετά πως έγινε και τι έγινε δεν τον θυμάμαι καθόλου. Αλλά εφησυχαστηκα, θεωρώντας ότι έχουν κλειδώσει ηλεκτρονικά τα κλειδιά, όπως υποδήλωναν και οι φωτεινές ενδείξεις των λυχνιών του πίνακα.

Ερώτηση: Μετά τον εν λόγω χειρισμό σας, ελέγξατε προς βεβαιότητα τα υπαριθμόν 117 και 118 ηλεκτροκίνητα κλειδιά της κυρίας γραμμής, δηλαδή αν όντως είχαν γυρίσει στην κυρία γραμμή;

Απόκριση: Δεν το θεώρησα σκόπιμο, εμπιστευόμενος τις ενδείξεις.

Ερώτηση: Ποια είναι τα κλειδιά επιβεβαίωσης όπως αναφέρετε παραπάνω και ποια η λειτουργία τους;

Απόκριση: Τα κλειδιά επιβεβαιώσης είναι τρία: το ένα είναι που γυρίζουμε από την κυρία σε παρακαμπτήριο, το δεύτερο είναι οι λυχνίες στον πίνακα οι οποίες αναβοσβήνουν και θα πρέπει να παραμείνουν μόνιμα αναμμένες ως ένδειξη ότι κλείδωσε το κλειδί κανονικά και το τρίτο κλειδί ασφαλείας είναι να δώσει εντολή ο σταθμάρχης στον κλειδούχο για να χειριστεί το κλειδί χειροκίνητα.

Ερώτηση: Υπάρχει κάποια μου τα κλειδιά αυτά επιβεβαίωσης που αναφέρετε παραπάνω, όπου επιβεβαιώνει το γύρισμα των λοιπών κλειδιών;

Απόκριση: Υπάρχει το κλειδί επιβεβαιώσης στην πάνω μεριά του πίνακα καθώς και η λυχνία ενδείξεις η βλάβη στα οποία επιβεβαιώνουν το γύρισμα του κλειδιού.

Ερώτηση: Παρατηρήσατε τις ενδείξεις επιβεβαιώσης στα γυρίσματα των κλειδιών;

Απόκριση: Σίγουρα παρατήρησα το κλειδί επιβεβαιώσεις 1 καθώς και το κλειδί επιβεβαιώσης 2. Για το λόγο αυτό δε χρειάστηκε να καταφύγω στο κλειδί επιβεβαιώσης 3 δηλαδή να στείλω τον κλειδούχο στο σημείο.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι γνωρίζετε επαρκώς τον πίνακα κυκλοφορίας των κλειδιών;

Απόκριση: Με όση επάρκεια θα μπορούσα να λάβω κατά το χρόνο της εκπαίδευσης μου.

Ερώτηση: Τότε πως διατεθήκατε να εκτελέσετε κανονική υπηρεσία και όχι συνεπικουρούμενη;

Απόκριση: Αυτό το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί από την διοίκηση.

Ερώτηση: Στον πίνακα ελέγχου κυκλοφορίας πόσο χρόνο εκπαιδευτήκατε – μαθητεύσατέ;

Απόκριση: Ήταν μια εβδομάδα μετά τη θεωρία μια εβδομάδα μετά το τέλος των εξετάσεων και της πρακτικής και μία μέρα πριν πιάσω βάρδια κανονικά.

Ερώτηση: Τυχόν ιδιαιτερότητες του πίνακα κυκλοφορίας, τις γνωρίζετε είτε ο ίδιος, είτε από εταίρους παλαιότερους σταθμάρχες και αν ναι ποιες ήταν αυτές;

Απόκριση: Το μόνο που γνωρίζω από τους παλαιότερους είναι ότι κάποια κλειδιά δε γυρνούσαν με την πρώτη αλλά με την δεύτερη προσπάθεια η την τρίτη ενώ σε κάποια κλειδιά που είχαν πρόβλημα είχαν βάλει αρπάγες κλειδί 101 για να είναι σταθερά και χειρίζονται μόνο χειροκίνητα. Επίσης το κλειδί 116 την Δευτέρα προς Τρίτη δηλαδή 27 Ιανουαρίου 28 Φεβρουαρίου γύρισε με την τέταρτη προσπάθεια, ενώ προς επιβεβαίωση και πριν κουμπώσει είχα δώσει εντολή στον κλειδούχο να μεταβεί στο σημείο και να του κάνει έλεγχο. Στην πορεία κούμπωσε – κλείδωσε και ενημέρωσα τον κλειδούχο να γυρίσει πίσω. Στη συνέχεια η αμαξοστοιχία 1571 από Βόλο για Λάρισα δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα στο κλειδί.

Ερώτηση: Διαπιστώσατε αν υπάρχει κάποια βλάβη στον πίνακα των κλειδιών;

Απόκριση: Χθες, τα κλειδιά 115 και 116 είχαν παρουσιάσει κάποια δυσλειτουργία με αποτέλεσμα ο μηχανοδηγός του προαστιακού 2597 να με ενημερώσει πως τα κλειδιά ήταν ανάποδα.

Ερώτηση: Οι έτεροι σταθμάρχες τυχόν παλαιοί, πώς αντιμετωπίζουν τις όποιες ιδιαιτερότητες ή βλάβες του πίνακα και συγκεκριμένα με ποιους απαιτούμενους χειρισμούς ενδεχομένως τις απαλείφουν;

Απόκριση: Όταν ο σταθμάρχης βλέπει την λυχνία βλάβης σε κλειδί ή σε κάποιο άλλο σημείο ειδοποιεί τον κλειδούχο να πάει επιτόπου να κάνει έλεγχο και σε περίπτωση που δεν καταφέρει να την διορθώσουν την βλάβη, ειδοποιούν τον κατάλληλο τεχνίτη που έχει αναλάβει την συντήρηση.

Ερώτηση: Πριν την ανάληψη έως και κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας σας, γενικά, σας απασχολούσε κάτι;

Απόκριση: Όχι.

Ερώτηση: Αισθανθήκατε κάποια αδιαθεσία;

Απόκριση: Όχι.

Ερώτηση: Ποιες ήταν οι δραστηριότητές σας μέσα στην ημέρα, ήσασταν ξεκούραστος;

Απόκριση: Το πρωί πήγα στην επιθεώρηση Λάρισας για να αφήσω κάποια έγγραφα για τις δευτερεύουσες απολαβές του μηνός Φεβρουαρίου, μετά πήγα το αυτοκίνητο στο συνεργείο το άφησα για φτιάξιμο, πήγα σπίτι και το απόγευμα πήγα και πήρα το αυτοκίνητο από το συνεργείο που ήταν έτοιμο και επέστρεψα στο σπίτι μου.

Ερώτηση: Κοιμηθήκατε;

Απόκριση: Ναι 3 ώρες το μεσημέρι και 5 ώρες το πρωί.

Ερώτηση: Έχετε να καταθέσετε κάτι άλλο;

Απόκριση: Όχι».

Ο επιθεωρητής

Ο Δημήτριος Νικολάου κατέθεσε πως «Είμαι υπάλληλος στον ΟΣΕ με την ιδιότητα ως προϊστάμενος στην ΔΚ/ΥΥΚΚΝΕ/ΤΕ, Λάρισας, δηλαδή προΐσταμαι στον τομέα επιθεώρησης στην διεύθυνση κυκλοφορίας όλων των αμαξοστοιχιών, εμπορικών, επιβατηγών και συντήρησης Λάρισας. Ο τομέας αυτός εκτείνεται από την Καλαμπάκα έως και το Βόλο και από το Παλαιοφάρσαλο έως και το Αιγίνιο Πιερίας.

Στις 28 Φεβρουαρίου και ώρα 23:41 ενημερώθηκα από τον ρυθμιστή κυκλοφορίας Αθηνών Κούκα Παντελή, που έχει αρμοδιότητα από τον Πειραιά έως το Αιγίνιο, ότι με αναζητήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών στις: Α) επιβατική αναξοστοιχια 62, δρομολόγιο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και Β) Εμπορική αμαξοστοιχία 63503 με δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, δεν απαντούν οι μηχανοδηγοί τους σε συνεχείς κλήσεις του. Αμέσως και ώρα 23:44 τηλεφώνησα του σταθμάρχη υπηρεσίας Λάρισας Σαμαρά Βασίλειο, για να με ενημερώσει τι ακριβώς συμβαίνει και οι μηχανοδηγοί των ανωτέρω αμαξοστοιχιών δεν απαντούν. Ο σταθμάρχης μου απάντησε με εμφανή σύγχυση και πανικόβλητος και μου είπε επακριβώς: “Δεν μπορώ να προσδιορίσω σε ποια γραμμή έχω διώξει την επιβατική αμαξοστοιχία”.

Εν συνεχεία, τον ρώτησα την κανονική ώρα άφιξης αμαξοστοιχίας και μου ανέφερε: “Η αμαξοστοιχία 62 αφίχθη στο σταθμό Λάρισας ώρα 23:02 τις 28ης Φεβρουαρίου 2023 και αναχώρησε 23:04 της 28/2/23”. Επιπλέον τον ρώτησα αν έχει πάρει αναχώρηση αμαξοστοιχίας από το σταθμό των Νέων Πορων Πιερίας και μου ανέφερε ότι: “Από την σιδηροδρομικό σταθμό Νεων Πόρων που εργαζόταν η σταθμάρχης Ζαρκάδη Ελένη, μου ανέφερε ότι έλαβε αγγελία αναχώρησης της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα την 23:05 της 28 Φεβρουαρίου 2023 από το σιδηροδρομικό σταθμό Νέων Πόρων.

Τότε αντελήφθην ότι κάτι κακό συνέβη και αμέσως αναχώρησα από το Βόλο με το αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς Λάρισα και καθ’οδόν ενημερώθηκα ότι συνέβη δυστύχημα μεταξύ των ανωτέρω Α και Β αμαξοστοιχιών στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού Ευαγγελισμού Λάρισας, όπου και μετέβην στο σημείο του δυστυχήματος περί ώρα μηδέν 1:05 της 1ης Μαρτίου 2023.  Παρέμεινα στο σημείο 10 λεπτά περίπου για να αντιληφθώ και να ενημερώσω τον αρμόδιο διευθυντή κυκλοφορίας και επέστρεψα στην Λάρισα, για να συναντήσω το σταθμάρχη υπηρεσίας Σαμαρά Βασίλειο. Στην ολιγόλεπτη ενημέρωση που είχα στον σταθμό της Λάρισας από τον ανωτέρω Σαμαρά Βασίλειο, τον βρήκα σε κακή ψυχολογική κατάσταση και μου ανέφερε: “προϊστάμενε, η αμαξοστοιχία ήρθε στις 23:02 και έφυγε 23:04 και του έδωσα αναχώρηση μέσω ράδιοτηλεφώνου ότι έχει γραμμή ελεύθερη μέχρι το σταθμό των Νέων Πόρων. Δεν αντελήφθην ότι η αμαξοστοιχία εισήλθε στη γραμμή καθόδου, ενώ έπρεπε να πάει στη γραμμή ανόδου και αυτό γιατί δεν έκανα χειρισμό της αιχμής 118. Ο λόγος ήταν ότι πριν από λίγα λεπτά είχε αφιχθεί στο σταθμό Λάρισας η αμαξοστοιχία 2597 που εκτελεί δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα”.

Ερώτησα τον σταθμάρχη αν έχει επιδόσει υπόδειγμα 1001 δελτίο ειδοποιήσης που αναφέρει ότι η αμαξοστοιχία 62 κινηται αντίθετα σε μόνη γραμμή καθόδου μεταξύ Λάρισας – Νέων Πόρων. Αυτός απάντησε: “Δεν εξέδωσα 1001 όπως θα πρεπε να αναζητήσουν η μηχανοδηγοί της αμαξοστοιχίας, γιατί κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση μεταξύ Λάρισας – των πόρων. Δεν μου ζήτησαν υπόδειγμα 1001 και με αριθμό τηλεγραφήματος 47, ανέφερα στους δύο μηχανοδηγούς της επιβατικής 62 ότι έχουν γραμμή ελεύθερη μέχρι το σταθμό των Νέων Πόρων χωρίς να προσδιορίσω σε ποια γραμμή κινείται η αμαξοστοιχία 62. Το ατύχημα προσδιορίζεται βάσει του συνήθους χρόνου διαδρομής περί ώρα 23:15 της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Αξίζει να σημειώσω ότι αν ο μηχανοδηγός αμαξοστοιχίας 62 κατά την ώρα αναχώρησης από το σταθμό Λάρισας, έκανε εκφώνηση μέσω ράδιοτηλέφωνου ότι κινούταν μεταξύ των σταθμών Λάρισας και Νέων Πόρων σε μόνη γραμμή καθόδου όπως και οφείλε να  εκφώνησει, ίσως να μπορούσε να αποφευχθεί το ατύχημα. Επίσης σας γνωρίζω ότι η εμπορική αμαξοστοιχία κινούνταν κανονικά σε διπλή γραμμή κάθοδου και η σταθμάρχης των Νέων Πόρων δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε πρόβλημα μεταξύ των δύο γραμμών και δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί ούτε και να γνωρίζει ότι η επιβατική 62 αναχώρησε από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη αντίθετα σε μόνη γραμμή καθόλου. Δεν γνώριζα τα ονόματα των μηχανοδηγών και των δύο αμαξοστοιχιών γιατί ανήκουν στην εταιρεία Hellenic train ούτε και τον αριθμό των εποβατών. Άλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω και γράμματα γνωρίζω”».