Αρχική Eπικαιρότητα Ενοίκιο… ρεφενέ: Ψάχνουν συγκάτοικο για να μοιράσουν το κόστος

Ενοίκιο… ρεφενέ: Ψάχνουν συγκάτοικο για να μοιράσουν το κόστος

Συγκατοίκηση! Με αυτή τη λέξη μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της έκρηξης των τιμών στα ενοίκια καθώς και της αύξησης του κόστους ζωής.

«Γεια σας είμαι ο 43 χρονών, ψάχνω συγκάτοικο με σπίτι, η τιμή να είναι 170 ευρώ με νερό και ρεύμα. Δεν πίνω αλκοόλ, δεν καπνίζω και αναζητώ επιπλωμένο δωμάτιο». 

«Είμαι 32 ετών φοιτητής και εργαζόμενος καπνιστής και ψάχνω σπίτι για συγκατοίκηση το κέντρο της Αθήνας». 

«Ενδιαφέρομαι για συγκατοίκηση στην περιοχή της Αττικής με διαθέσιμο χώρο. Το ποσό που μπορώ να δίνω μηνιαίως είναι 200 ευρώ – 250 ευρώ».

«Σκοπεύω να μετακομίσω Αθήνα και ψάχνω για συγκάτοικο. Δεν έχω κατοικίδιο, αλλά τα λατρεύω. Δεν καπνίζω. Θα προτιμούσα η συγκατοίκηση να γίνει με κοπέλα. Ιδανικό budget γύρω στα 350 ευρώ με λογαριασμούς»  

Οι παραπάνω αγγελίες είναι μερικές από τις δεκάδες που δημοσιεύονται σε πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

Οι χρήστες αναζητούν επιπλέον έναν ένοικο στο σπίτι στο οποίο μένουν προκειμένου να μοιράζονται τα έξοδα του ενοικίου, του ρεύματος και το νερού.

Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους ενοικιαστές με αποτέλεσμα να στέφονται στη λύση της συγκατοίκησης.

Έρευνα για ενοίκια

Αποκαλυπτική είναι έρευνα που πραγματοποίησε η ierax analytix μαζί με την εφαρμογή MyRoomie, όπου ζήτησαν από 1.509 άτομα άνω των 18 ετών να μιλήσουν για τις δικές τους γνώμες και εμπειρίες από τη συγκατοίκηση.

Σύμφωνα με την έρευνα το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα ακριβά ενοίκια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ενοικίαση.

Παράλληλα, το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει συγκατοικήσει με άτομο εκτός οικογένειας, το 50% με ερωτικό σύντροφο, το 43% με φίλο/η, το 15% με κοινό γνωστό και το 14% με άγνωστο/η.

Αναμενόμενα το καλύτερο σημείο της συγκατοίκησης ήταν η συντροφικότητα με την οικονομική υποστήριξη και τη βοήθεια στις δουλειές να ακολουθούν.

Σημαντική και η ασφάλεια, ειδικά στις γυναίκες.

Περίπου 3 στους 4 συμφωνούν ότι τα ακριβά ενοίκια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ενοικίαση σπιτιού και μάλιστα 43% δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν ένα σπίτι μόνοι τους αυτή την περίοδο.

Όπως αναφέρει η έρευνα ποσοστό 17% θα ένιωθαν άνετα να συγκατοικήσουν με κάποιον/α άγνωστο/η, ποσοστό που αυξάνεται στους άνδρες και μειώνεται στις γυναίκες.

Αποτρεπτικοί παράγοντες για να μείνουν με ένα άγνωστο είναι ο φόβος, οι καθημερινές συνήθειες να ταιριάζουν και η καθαριότητα.

Πηγή: ot.gr