Αρχική Eπικαιρότητα Λογαριασμοί ρεύματος: Γιατί οι τιμές έπεσαν στην Ευρώπη και ανέβηκαν στην Ελλάδα...

Λογαριασμοί ρεύματος: Γιατί οι τιμές έπεσαν στην Ευρώπη και ανέβηκαν στην Ελλάδα [Γράφημα]

Ανάποδη τροχιά ακολούθησαν οι τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, οι οποίες και σημείωσαν μεγάλη υποχώρηση.

Τα παραπάνω καταγράφονται στον δείκτη τιμών HEPI για τον μήνα Φεβρουάριο, ο οποίος μετρά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές σε 33 πόλεις της Ευρώπης.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μεγάλη βουτιά στην κατανάλωση τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα τον περασμένο μήνα κυριάρχησε μία γενική μείωση των τιμολογίων ρεύματος επί τέταρτο συνεχόμενο μήνα σε αντίθεση με το σερί ανόδου που καταγράφηκε το διάστημα Φεβρουαρίου – Οκτωβρίου 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες πόλεις του δείγματος επικράτησαν οι μειώσεις σε σχέση με τον Ιανουάριο: Στοκχόλμη (-28%), Ρώμη και Ταλίν (-25%), Ελσίνκι (-24%), Κοπεγχάγη (-23%), Όσλο (-12%), Βρυξέλλες και Λισαβόνα (-11%), Βερολίνο (-9%), Ρίγα (-5%), Βιέννη και Βίλνιους (-2%) και Λευκωσία (-1%)

Το συμπέρασμα του HEPI είναι πως στις μισές περίπου πρωτεύουσες, οι τιμές παρέμειναν σταθερές, ενώ σε αρκετές πόλεις σημειώθηκε πτώση των τιμών. Αυτό μπορεί να αποδοθεί κυρίως σε πτώση της χονδρικής αγοράς για διάφορους λόγους. Αυτοί είναι ο σχετικά ήπιος Χειμώνας που οδήγησε σε χαμηλότερη ζήτηση και η υψηλότερη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ιδίως την αιολική ενέργεια.

Τέλος, τα εκτεταμένα μέτρα ενεργειακής στήριξης που έχουν εφαρμοστεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους οικιακούς λογαριασμούς, συνέβαλαν επίσης στην αποκλιμάκωση των τιμών του τελικού χρήστη.

Η Αθήνα

Σε αντίθεση με τις προαναφερόμενες ευρωπαϊκές πόλεις, στην Αθήνα κατεγράφησαν αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές.

Μάλιστα, η ελληνική πρωτεύουσα ήταν μαζί με άλλες τρεις οι μοναδικές με ανατιμήσεις: Παρίσι (9%), Μαδρίτη (8%), Αθήνα (6%) και Λονδίνο (3%).

Γιατί, όμως η Αθήνα αποτέλεσε την εξαίρεση στον γενικό κανόνα του Φεβρουαρίου, οπότε και τα περισσότερα νοικοκυριά στην Ευρώπη είδαν ελάφρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος;

Οι συντάκτες της μηνιαίας έκθεσης HEPI δίνουν την απάντηση: «Η αύξηση των τιμών στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται κυρίως στη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων», λένε κι εξηγούν: «Πιο συγκεκριμένα, για το 90% των νοικοκυριών, οι επιδοτήσεις υποχώρησαν από τα 330 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (0,33 ευρώ ανά Κιλοβατώρα) στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (0,04 ευρώ ανά Κιλοβατώρα). Η μείωση της επιδότησης αποδίδεται στην πτώση των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς».