Αρχική Eπικαιρότητα Στον “πάγο” ο εκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης: Δύσκολη η 9η Απριλίου –...

Στον “πάγο” ο εκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης: Δύσκολη η 9η Απριλίου – Οι δύο βασικές εναλλακτικές

“Παγώνει” ο εκλογικός χρόνος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετα την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που ράγισε καρδιές, σκόρπισε πόνο και γέμισε ανασφάλεια τους πολίτες για την κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Κανείς από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν ειναι βέβαιος για το τι έχει στο μυαλό του, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υποστηρίζει χθες ότι όποιος έκανε νύξη στις συσκέψεις που προηγήθηκαν για το θέμα, ερχόταν αντιμέτωπος με την έντονη δυσαράσκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η 9η Απριλίου δεν φαίνεται να παραμένει η επικρατέστερη ημερομηνία για την πρώτη εκλογική ανάμετρηση, με μία εκδοχή να θέλει μετάθεση για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, δηλαδή στις 23 Απριλίου, και την δεύτερη κάλπη με σύντμηση των προθεσμιών στις 21 Μαίου, ή το αργότερο στις 28, ενώ ένα δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για εκλογές απευθείας τον Μάιο. Όλα θα εξαρτηθούν από το τσουνάμι των εξελίξεων που φέρνει το δυστύχημα των Τεμπών, μοναδικό θέμα στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός θέλησε χθες με ανάρτησή του να εξηγήσει και να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με αφορμή την πρώτη του δήλωση, στη οποία είχε αποδώσει τα αίτια της τραγωδίας “κυρίως σε ανθρώπινο λάθος”. Αφού ζήτησε μία προσωπική συγγνώμη, αλλά και για το σύνολο του πολιτικού συστήματος που δεν κατάφερε να φτιάξει ένα ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο, σημείωσε ότι “δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο λάθος”, αποδεχόμενος παράλληλα τις ευθύνες και της δικής του κυβέρνησης, οτι εάν το το σύστημα της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί επί των ημερών της, δεν θα θρηνούσαμε σήμερα 57 ζωές.