Αρχική Eπικαιρότητα Προϊστάμενος και τρεις υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών σε κύκλωμα για παράνομα διπλώματα οδήγησης...

Προϊστάμενος και τρεις υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών σε κύκλωμα για παράνομα διπλώματα οδήγησης – 11 συλλήψεις

Κύκλωμα που έβγαζε παράνομα διπλώματα οδήγησης, αλλά και πιστοποιητικά διαφόρων τύπων εξάρθρωσε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

Μέλη του κυκλώματος ήταν ο προϊστάμενος και τρεις υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας και επτά άτομα ιδιοκτήτες και υπάλληλοι σχολών οδήγησης και συνολικά έχουν γίνει 11 συλλήψεις.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 199 άτομα, Έλληνες και αλλοδαποί, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί. Οι κατηγορούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από σοβαρά αδικήματα.

Είχε προηγηθεί καταγγελία σύμφωνα με την οποία, σε πόλη της περιφέρειας υπάλληλοι της τοπικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών και ιδιοκτήτες σχολών οδηγών με τους συνεργάτες τους, έβγαζαν έναντι αμοιβής σε υποψήφιους οδηγούς, άδειες οδήγησης κάθε κατηγορίας, καθώς και διαφόρων τύπων πιστοποιητικά, ακολουθώντας παράνομες διαδικασίες κατά τη θεωρητική και πρακτική εξέταση.

Το κύκλωμα ξεσκεπάστηκε μετά από πολύμηνη έρευνα. Όπως προκύπτει η εγκληματική οργάνωση δρούσε από τον Ιούνιο του 2022 βγάζοντας παράτυπα άδειες οδήγησης, καθώς και πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) ή Επαγγελματικής Επάρκειας (Π.Ε.Ε.) ή Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR), χωρίς να τηρείται η απαιτούμενη από το νόμο διαδικασία, σε τουλάχιστον-194- περιπτώσεις υποψηφίων.

Το κύκλωμα λειτουργούσε με συγκεκριμένο τρόπο σε κάθε περίπτωση.

Υποδείκνυαν στους εξεταζόμενους τις σωστές απαντήσεις,

επέλεγαν απευθείας οι ίδιοι τις σωστές απαντήσεις,

μοίραζαν τις σωστές απαντήσεις σε μικρά κομμάτια χαρτιού, τα οποία ήταν κρυμμένα στα φύλλα εξέτασης των υποψηφίων.

Επίσης αντικαθιστούσαν το φύλλο εξέτασης των υποψηφίων με άλλο που περιείχε τις σωστές απαντήσεις, ενώ

παρείχαν τη δυνατότητα στους υποψηφίους να μην παρουσιαστούν στη γραπτή δοκιμασία και να θεωρηθούν επιτυχόντες.

Όσον αφορά στη δοκιμασία οδήγησης, αρκούσε μία τυπική ολιγόλεπτη παρουσία των εξεταζομένων μπροστά στην επιτροπή, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που οι υποψήφιοι δεν εμφανίζονταν κατά τη δοκιμασία αυτή και θεωρούνταν επιτυχόντες.

Η ταρίφα του κυκλώματος

Το κόστος για τις άδειες οδήγησης κυμαινόταν ανάλογα με την κατηγορία της  άδειας οδήγησης, όπως επίσης και με τη διαδικασία που θα ακολουθούνταν. Επιπλέον, το κόστος που λάμβανε η σχολή διαφοροποιούνταν σε περίπτωση που μεσολαβούσε τρίτο πρόσωπο ανάμεσα στη σχολή οδήγησης και τον εξεταζόμενο.

Συγκεκριμένα:

για την απόκτηση άδειας οδήγησης Α΄ κατηγορίας από 1.200 έως 1.900 ευρώ συνήθως χωρίς παρουσία στη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, ενώ για επέκταση σε Α΄ κατηγορία 380 ευρώ χωρίς παρουσία,

για την απόκτηση άδειας οδήγησης Β΄ κατηγορίας 1.700 έως 2.200 ευρώ ενώ ταυτόχρονα Α΄ και Β΄ κατηγορία από 2.000 έως 2.400 ευρώ,

για την απόκτηση άδειας οδήγησης Γ΄ κατηγορίας και Π.Ε.Ι. από 1.700 έως 2.300 ευρώ,

για την απόκτηση μόνο Π.Ε.Ι. από 1.000 έως 1.200 ευρώ,

για την απόκτηση αδειών οδήγησης κατηγοριών Γ΄, Ε΄ και Π.Ε.Ι. από 2.500 έως 3.800 ευρώ,

για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR) 1.200 έως 1.800 ευρώ,

για επαναχορήγηση άδειας οδήγησης η οποία έχει αφαιρεθεί λόγω Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (PointSystem) 1.200 ευρώ.

Εδιναν προκαταβολή

Οσοι έπαιρναν παράνομα διπλώματα οδήγησης έδιναν αρχικά μια προκαταβολή και το υπόλοιπο ποσό, το οποίο προορίζονταν για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους, καταβάλλονταν την ημέρα της εξέτασης.

Σε άλλες περιπτώσεις, όταν ο υποψήφιος έμενε σε άλλη περιοχή, η προκαταβολή και τα απαραίτητα δικαιολογητικά αποστέλλονταν μέσω εταιριών ταχυμεταφορών, Κ.Τ.Ε.Λ., τράπεζας ή εταιρειών ταχυπληρωμών.

Η διακίνηση των χρημάτων γινόταν με μέριμνα των ιδιοκτητών των σχολών οδήγησης. Η αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες, Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023, ενώ σε συρτάρι γραφείου αίθουσα εξέτασης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν κομμάτια χαρτιού και φύλλα τύπου Α4 που περιείχαν απαντήσεις ερωτήσεων θεμάτων εξέτασης και δύο σακούλες με όμοιο περιεχόμενο.

Μέλος του κυκλώματος κινήθηκε με αυτοκίνητο κατά αστυνομικού

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ιδιοκτήτης σχολής οδηγών, όταν τον πλησίασαν αστυνομικοί και αφού του δήλωσαν την ιδιότητά τους, επιβιβάστηκε ως οδηγός σε ταξί και κινήθηκε εναντίον τους με ανοιχτή την πόρτα του οχήματος θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τουλάχιστον ενός αστυνομικού. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να διαφύγει ωστόσο συνελήφθη χθες (4-3-2023) όταν εμφανίστηκε μόνος του στην Εισαγγελία όπου είχαν οδηγηθεί οι συγκατηγορούμενοί του.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια, στις σχολές οδήγησης καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

199.265 ευρώ, 300 δολάρια Η.Π.Α., πλήθος σημειωματάριων και χειρόγραφων σημειώσεων που αφορούν χρηματικά ποσά και στοιχεία υποψηφίων, κινητά τηλέφωνα και διάφορα ψηφιακά πειστήρια (usbstick, tablet, laptop) με ηλεκτρονικά καταχωρημένα στοιχεία υποψηφίων και πλαστές βεβαιώσεις κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών.

Εκτιμάται τα κέρδη από τη δράση του κυκλώματος τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2022, κυμαίνεται από 292.800 έως 610.000 ευρώ.

Το ποσό που κατασχέθηκε θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ οι βεβαιώσεις κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.