Αρχική Eπικαιρότητα Αναζωπυρώνεται η ανησυχία για τις διεθνείς τιμές των τροφίμων -Οι πρώτες εκτιμήσεις...

Αναζωπυρώνεται η ανησυχία για τις διεθνείς τιμές των τροφίμων -Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Οι αυριανές, πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, θα δείξουν αν οι αυξήσεις στα τρόφιμα επιβραδύνουν ή έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας.

Τα μαντάτα από τη Γαλλία και την Ισπανία προκάλεσαν, πάντως, “μούδιασμα” σε όλη την Ευρώπη.

Στη Γαλλία, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ο πληθωρισμός ανέβηκε (6,2%) και μάλιστα όχι μόνο σε σχέση με τον Ιανουάριο αλλά και σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Ρίζα του κακού, οι αυξήσεις στα τρόφιμα που “έτρεξαν” με 14,5%, απορροφώντας το όφελος από το “φρενάρισμα” του ενεργειακού κόστους. Ανάλογη η εικόνα κι από την Ισπανία, όπου ο πληθωρισμός επιτάχυνε 0,4 μονάδες πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις (6,1%), με τις αυξήσεις στα είδη διατροφής να “τρέχουν” με 15,35%.

Στα καθ’ ημάς, ως προάγγελος νέου γύρου ανατιμήσεων στα ράφια μπορούν να χαρακτηριστούν τα στοιχεία από τις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία. Αν και ο γενικός δείκτης επιβράδυνε (13,5%) σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Αύγουστο του 2021 κυρίως λόγω της Ενέργειας, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι τιμές στη βιομηχανία τροφίμων “έτρεξαν” με 13,3%, ενώ και στη χαρτοποιία- που επηρεάζει το κόστος συσκευασίας- καταγράφηκαν αυξήσεις 17,1%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι λίαν συντόμως θα εμφανιστούν στο ράφι οι νέες ανατιμήσεις, που μένει να διαπιστωθεί εάν θα είναι μικρότερες από τους προηγούμενους μήνες.