Αρχική Eπικαιρότητα Ηλεκτρικό ρεύμα – Σκρέκας: Στα 40 ευρώ η επιδότηση ανά μεγαβατώρα για...

Ηλεκτρικό ρεύμα – Σκρέκας: Στα 40 ευρώ η επιδότηση ανά μεγαβατώρα για όλους τον Μάρτιο

Τις κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Μάρτιο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σήμερα Τρίτη 28/2.

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40€/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 €/MWh.

Η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές

Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια επιδότηση θα λάβουν όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες εφόσον μειώσουν κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 84 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι διπλάσια και ανέρχεται στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τα τιμολόγια των παρόχων για τον Μάρτιο διαμορφώνονται στα επίπεδα του Φεβρουαρίου και ελαφρώς προς τα κάτω, εικόνα που διατηρεί σε αντίστοιχα χαμηλές τιμές τις επιδοτήσεις για την κυβέρνηση, η οποία για άλλη μια φορά δεν θα χρειαστεί να στηρίξει από τον κρατικό προϋπολογισμό νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά συνεισφέρει στην ενεργειακή κρίση από τους ήδη περιορισμένους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Η ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, διαμορφώνει τις τιμές του επόμενου μήνα στα 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο πρόγραμμα Γ1/Ν1 και για κατανάλωση ως 500 κιλοβατώρες/μήνα, από 19,9 λεπτά τον Φεβρουάριο. Για μεγαλύτερη κατανάλωση, πάνω από τις 500 κιλοβατώρες το τιμολόγιο ανεβαίνει στα 20,7 λεπτά.

O χαμηλότερος πήχης για την Elpedison είναι το τιμολόγιο Elpedison Economy στα 14,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Aντίστοιχα, η χρέωση στο Elpedison Συνέπεια διαμορφώνεται στα 20,27 λεπτά ανά κιλοβατώρα με πάγιο 5 ευρώ το μήνα από 26,2 χωρίς έκπτωση και σε 23 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το πρόγραμμα Electricity Home Day. Το τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο Αττικής (θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας) προσφέρεται αντίστοιχα στα 18,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (24,7 λεπτά χωρίς έκπτωση) από 18,8 ευρώ του προηγούμενου μήνα.

Στα 24,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα ανέρχονται τα τιμολόγια της Protergia, τα οποία με την έκπτωση συνέπειας υποχωρούν στα τρέχοντα επίπεδα που είναι 18,8 λεπτά του ευρώ.

Η χρέωση της Ήρων διαμορφώνεται αντίστοιχα στα 25,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα και με την έκπτωση συνέπειας στα 20,48 λεπτά ανά KWh, από 20,72 λεπτά τον Φεβρουάριο.

Η NRG από την πλευρά της διαμορφώνει τα τιμολόγια στα 19,9 λεπτά ανά kWh, από 22,5 λεπτά τον Φεβρουάριο. Με την έκπτωση, η χρέωση υποχωρεί στα 16,9 λεπτά ανά kWh.

Η χρέωση της ΖeniΘ διαμορφώνεται στα 19,4 λεπτά ανά kWh για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Για πάνω από τις 270 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 20,4 λεπτά ανά kWh.

Στα ίδια επίπεδα με τον Φεβρουάριο κινούνται τα τιμολόγια και για την Watt & Volt, η χρέωση της οποίας είναι στα 24,5 λεπτά ανά kWh.

H Volton ανακοίνωσε τιμή στα 18,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και 19,9 λεπτά χωρίς έκπτωση συνέπειας. Η τιμή της Volterra είναι στα 21,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα με πάγιο 4,5 ευρώ.