Αρχική Eπικαιρότητα Ρύθμιση για δάνεια σε καθυστέρηση με εγγύηση του δημοσίου – 120 δόσεις...

Ρύθμιση για δάνεια σε καθυστέρηση με εγγύηση του δημοσίου – 120 δόσεις και «κούρεμα» τόκων έως και 100%

Δεύτερη ευκαιρία θα έχουν χιλιάδες δανειολήπτες με οφειλές σε καθυστέρηση, των οποίων τα δάνεια πάρθηκαν προ του 2012 με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και ταυτόχρονα αυτά έχουν καταπέσει.

Όπως προβλέπει ρύθμιση για τα δάνεια που έφερε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές σε έως 120 δόσεις, ενώ παράλληλα μπορεί να κερδίσουν σημαντικό «κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων που μπορεί να φτάσει έως και 100% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης των οφειλών.

Η υποβολή των σχετικών αιτήσεων για την ένταξη στη ρύθμιση πρέπει να γίνουν μέχρι 1η Αυγούστου 2023 στην αρμόδια Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικό Κέντρο για την είσπραξη των καταπτώσεων.

Η ρύθμιση ισχύει για οφειλές από επιχειρηματικά δάnεια και δάνεια φυσικών προσώπων τα οποία χορηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με την εγγύηση του Δημοσίου, αλλά σταμάτησαν να πληρώνονται και έγιναν απαιτητά από το δημόσιο έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Μετά την κατάπτωση, το εγγυημένο κεφάλαιο βεβαιώθηκε στις εφορίες σε βάρος του δανειολήπτη.

Αναλυτικότερα η διάταξη προβλέπει ότι στη ρύθμιση εντάσσονται οφειλές που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων τα οποία χορηγήθηκαν με βάση εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου ή με υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης της εταιρείας Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα AE (πρώην Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ) ή της εταιρείας Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑE (TΕΜΠΜΕ ΑΕ) και τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 1 Φεβρουαρίου 2023.