Αρχική Eπικαιρότητα Ολοταχώς για την 9η Απριλίου: Oι 2+1 «σταθμοί» στο χρονοδιάγραμμα και οι…...

Ολοταχώς για την 9η Απριλίου: Oι 2+1 «σταθμοί» στο χρονοδιάγραμμα και οι… λεπτομέρειες της προκήρυξης εκλογών

Κλειδώνει τον οδικό χάρτη ο Μητσοτάκης – Αλλαγές προσώπων στα σκαριά και στροφή στο κόμμα από τον πρωθυπουργό

Τις τελικές αποφάσεις του για τον… οδικό χάρτη προς τις εθνικές κάλπες παίρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλήγοντας σε 2+1 βασικούς «σταθμούς» μέσα στις επόμενες 14 ημέρες. Αυτοί θα οδηγήσουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στην (εκλογική) 9η Απριλίου. Ταυτόχρονα κλειδώνουν τόσο οι (αναγκαίες) αλλαγές προσώπων όσο και μια εμφανής στροφή του πρωθυπουργού στο κόμμα.

Όπως έγραψε από χθες το πρωί το in, ο Μητσοτάκης θα καλέσει τους υπουργούς του στο Μαξίμου στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας – πιθανότατα την Παρασκευή, 3 Μαρτίου. Και αυτός είναι ο πρώτος «σταθμός», η μέρα που ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, θα φέρει στο τραπέζι προς έγκριση την εισήγησή του για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα ισχύει από την 1η Απριλίου.

Ο δεύτερος και ο τρίτος «σταθμός» τοποθετούνται χρονικά στο τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας. «Η ημερομηνία των εκλογών θα γίνει γνωστή με τον πιο επίσημο και καθαρό τρόπο» λένε πρωθυπουργικοί συνεργάτες. Συγκλίνουσες πληροφορίες δείχνουν την Πέμπτη 9 Απριλίου για τα επίσημα «αποκαλυπτήρια» και ως αυτή την ώρα μένουν ανοιχτά δύο ενδεχόμενα.

Το ένα είναι να συγκληθεί για εκείνη την ημέρα του Μαρτίου ένα καθαρά πανηγυρικό – απολογιστικό υπουργικό συμβούλιο, ώστε ο Μητσοτάκης να ευχαριστήσει τα στελέχη του και να δώσει επίσημα πια το σύνθημα της εκλογικής μάχης. Το δεύτερο σενάριο θέλει τον ίδιο να προβαίνει σε τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες. Και φυσικά δεν αποκλείεται ο συνδυασμός των δύο, δηλαδή και υπουργικό και διάγγελμα.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα μεταβεί αμέσως από το Μαξίμου στο γειτονικό Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για τη διάλυση της Βουλής την Παρασκευή 10 Μαρτίου.

Αφότου προκηρυχθούν οι εκλογές, ο Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στην κομματική έδρα της Πειραιώς προκειμένου να απευθύνει σινιάλα αυτοπεποίθησης και γαλάζιας πανστρατιάς ενόψει της πολιτικής αναμέτρησης. Χαρακτηριστικές οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι σχεδιάζεται μια τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ, ώστε στη συνέχεια νυν βουλευτές, υποψήφιοι, τοπικά στελέχη να ρίξουν όλες τις δυνάμεις τους στην προεκλογική εκστρατεία ανά την επικράτεια.

Η εκπροσώπηση

Αυτό θα κάνει μεταξύ άλλων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος θα αφήσει το πόστο του για να αφοσιωθεί προεκλογικά στην περιφέρειά του, την Φθιώτιδα. Στη βιτρίνα της εκπροσώπησης αναμένεται να μπει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και αναπληρώτρια φαίνεται να κλειδώνει η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με αυξημένο ρόλο, όπως και να έχει, στο τιμ επικοινωνίας της ΝΔ. Και για τα δύο πρόσωπα δεχόταν εισηγήσεις ο πρωθυπουργός τις τελευταίες εβδομάδες και από πρόσωπα εντός του Μαξίμου. Η Αριστοτελία Πελώνη είναι καιρό τώρα υπ’ ατμόν για τα διεθνή θέματα και την εικόνα της κυβέρνησης στο εξωτερικό, ακολουθώντας άλλωστε σε όλα τα πρωθυπουργικά ταξίδια εκτός συνόρων, κάτι που θα συνεχιστεί στην προεκλογική σεζόν.

«Χωρίς έπαρση»

«Σε λίγες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεδιπλώσει το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας», έλεγε χθες από τον Διόνυσο σε νεοδημοκρατικά στελέχη της Ανατολικής Αττικής ο γραμματέας της παράταξης Παύλος Μαρινάκης και ζητούσε να μεταφερθούν παντού τα γαλάζια μηνύματα «ακόμη και όσους ποτέ στο παρελθόν δεν ψήφισαν τη ΝΔ, χωρίς αλαζονεία και χωρίς έπαρση». Σειρά έχουν σήμερα τα μηνύματα του πρωθυπουργού από τη θεσσαλική πρωτεύουσα.

Η Λάρισα είναι μία από τις εκλογικές περιφέρειες… σκληρής διεκδίκησης, καθώς εκεί έχουν στραμμένη την προσοχή τους όλα τα κομματικά επιτελεία εδώ και μήνες. Για τον Μητσοτάκη θα ακολουθήσουν άλλες δύο επισκέψεις μέχρι την προκήρυξη των εκλογών: τα Γρεβενά το Σάββατο και η Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Τετάρτη.