Αρχική Eπικαιρότητα Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι για την πορεία της ΕΕ οι Έλληνες

Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι για την πορεία της ΕΕ οι Έλληνες

Απαισιόδοξοι για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται κατά πλειοψηφία οι Έλληνες, καταγράφοντας μάλιστα το υψηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας μεταξύ των πολιτών όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύτηκε σήμερα, το 53% των Ελλήνων δηλώνει πλήρως απαισιόδοξο για την πορεία του μπλοκ, έναντι του 45% που δηλώνει αισιόδοξο. Αρνητικές κατά πλειοψηφία εκτιμήσεις για την πορεία της Ένωσης, πέραν της Ελλάδας, καταγράφονται μόνο στη Γαλλία, όπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει απαισιόδοξο και το 46% αισιόδοξο για την πορεία της ΕΕ.

Συνολικά, σύμφωνα με τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, το 47% των Ευρωπαίων τείνει να εμπιστεύεται την ΕΕ και το 32% τις εθνικές κυβερνήσεις. Το 45% των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, το 36% ουδέτερη εικόνα και το 18% αρνητική εικόνα. Τέλος, το 62% δηλώνει αισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ, ποσοστό κατά 3 μονάδες χαμηλότερο σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2022, αλλά παρόμοιο με το επίπεδο που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2022, πριν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Οι στάσεις των Ευρωπαίων

Κατά τα λοιπά, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα ανησυχία για τους Ευρωπαίους, η πλειοψηφία των οποίων αξιολογεί αρνητικά την κατάσταση τόσο των εθνικών οικονομιών όσο και της οικονομικής κατάστασης της Ένωσης συνολικά.

Το Ευρωβαρόμετρο καταγράφει συνεχιζόμενη ισχυρή αλληλεγγύη των Ευρωπαίων προς την Ουκρανία και υποστήριξή τους στις δράσεις που αναλαμβάνονται για τη στήριξη του Κιέβου. Οι πολίτες της ΕΕ υποστηρίζουν επίσης με συντριπτική πλειοψηφία την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, ιδίως τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις δράσεις για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ενώ η υποστήριξη για το ευρώ παραμένει πολύ υψηλή.

Οι πολίτες της ΕΕ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. Το 91% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και το 88% τάσσεται υπέρ της υποδοχής στην ΕΕ ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο.

Η παροχή οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία βρίσκει σύμφωνο το 77%, ενώ η επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη ρωσική κυβέρνηση, τις εταιρείες και τα άτομα κερδίζει την υποστήριξη του 74% των ερωτηθέντων.

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν επίσης να τάσσονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ της απαγόρευσης της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης (67%) και υπέρ της χρηματοδότησης από την ΕΕ της αγοράς και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (65%).

Συνολικά, η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών (56%) παραμένει ικανοποιημένη από την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το 77% των ερωτηθέντων στην ΕΕ τάσσεται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (ποσοστό ίδιο με αυτό του περασμένου καλοκαιριού), ενώ το 16% τάσσεται κατά. Επιπλέον, το 80% πιστεύει ότι η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τα κράτη μέλη θα πρέπει να συντονίζεται καλύτερα και το 69% πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό.

 

Προηγούμενο άρθροΔήμος Σικυωνίων: Σε πλήρη εξέλιξη η καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία για την αντισεισμική συμπεριφορά (φωτο)
Επόμενο άρθροΑντίστροφη μέτρηση για τον κατώτατο μισθό – Στις 3 Μαρτίου τα αποκαλυπτήρια