Αρχική Eπικαιρότητα Εκπνέουν οι προθεσμίες για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας

Εκπνέουν οι προθεσμίες για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας

Μέχρι την επόμενη Τρίτη (28.02.2023), οι πολίτες θα πρέπει να διαβούν την πόρτα της Εφορίας ή για την ακρίβεια την πύλη της ΑΑΔΕ, προκειμένου να πληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, που μόνο λίγες δεν μπορεί να χαρακτηριστούν.

Μεταξύ αυτών είναι οι τελευταίες δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, η δόση ή οι δόσεις των ρυθμίσεων που «τρέχουν» και η δόση για την επιστρεπτέα προκαταβολής.

Παράλληλα τελειώνει ο χρόνος για εκείνους που έχουν στα σχέδιά τους να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία, για τα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν φέτος χωριστή φορολογική δήλωση αλλά και για εκείνους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Αirbnb οι οποίοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις του 2022 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Ο Φεβρουάριος τα τελευταία χρόνια είναι από τους πλέον επιβαρυμένους μήνες σε ότι αφορά τις πληρωμές φόρων.

Έτσι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν:

-Την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος 2022 συνολικού ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ

-Την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2022 με το ποσό να φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

-Τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 που συνολικά αγγίζουν το 1,12 δις. ευρώ.

-Τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

-Τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.

-Τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Παράλληλα ο χρόνος μετρά αντίστροφα και λήγει στις 28 Φεβρουαρίου για:

Τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους ή ακόμη και στο κινητό τους. Οσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους θα έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν πίσω από τον Απρίλιο καθώς πριν το Πάσχα θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του μήνα και αποφασίσουν να το θέσουν ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το κρατήσουν έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έτσι έκπτωση 25% στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κ.ε. του 2007 με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 690 ευρώ εάν θέσει σε ακινησία το όχημά του στο τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το έχει μέχρι και το Δεκέμβριο του 2023 πληρώνοντας τέλη 517,50 ευρώ. Με την κίνηση αυτή ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για 9 μήνες και θα κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του για 11 μήνες καθώς το αυτοκίνητο θα βρίσκεται σε ακινησία μόνο για ένα μήνα, τον Μάρτιο.

Την υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων. Οι σύζυγοι, πριν επιλέξουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους για την εφορία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

Την οριστικοποίηση των στοιχείων για τα ακίνητα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2022 στο μητρώο της ΑΑΔΕ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθώσεις με την οριστικοποίηση των δηλώσεων.

Την εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών. Ανοιχτή μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι η ειδικού τύπου περαίωση για τους φορολογούμενους που έχουν φορολογικές υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν στα δικαστήρια. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα κερδίσουν «κούρεμα» έως 75% στις προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί και αποπληρωμή των φόρων και προστίμων μέχρι και 24 δόσεις.