Αρχική Eπικαιρότητα Ψυχοσάββατο: Η σημερινή ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών

Ψυχοσάββατο: Η σημερινή ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών

 

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη των νεκρών δυο φορές μέσα στο έτος.

Το πρώτο Ψυχοσάββατο του 2023 πέφτει σήμερα 18 Φεβρουαρίου, δυο ημέρες μετά την Τσικνοπέμπτη, ενώ το δεύτερο στις 03 Ιουνίου, μια ημέρα πριν την Πεντηκοστή.

Τα δύο Ψυχοσάββατα τιμώνται από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων, μοίρασμα κολλύβων και ελεημοσύνες στους φτωχούς.

Πέρα όμως από τα επίσημα ψυχοσάββατα, κατά περιοχές υπάρχουν κι άλλα Σάββατα που αφιερώνονται στη μνήμη των νεκρών, όπως για παράδειγμα το Σάββατο πριν τη γιορτή του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης στην Αθήνα έχουν ακόμη δύο ψυχοσάββατα. Το Σάββατο της Τυρινής και το Σάββατο της πρώτης εβδομάδος των Νηστειών, που είναι γνωστό και σαν Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων, στις 4 Μαρτίου 2023.

Οι παλαιότεροι θεωρούσαν γιορτινή ημέρα, το Ψυχοσάββατο. Πίστευαν ότι είχαν τη δυνατότητα, πηγαίνοντας στα κοιμητήρια, να επικοινωνήσουν νοητικά με τους προσφιλείς τους που αναπαύονταν σ’ αυτά.

Έτσι η ημέρα έπαιρνε πανηγυρικό χαρακτήρα. Τα Ψυχοσάββατα στην εκκλησιαστική μας παράδοση είναι δύο: Το ένα είναι το Σάββατο προ των Απόκρεω και το δεύτερο, το Σάββατο προ της Πεντηκοστής.

Το Ψυχοσάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω έχει το εξής νόημα: Η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, εκείνη τη φοβερή ημέρα κατά την οποία όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του μεγάλου Κριτή.

Για το λόγο αυτό με το Μνημόσυνο των κεκοιμημένων ζητούμε από τον Κύριο να γίνει ίλεως, να σπλαχνισθεί, και να δείξει τη συμπάθεια και τη μακροθυμία του.

Για το έτος 2023 οι ημερομηνίες που πέφτουν τα δύο ψυχοσάββατα είναι:

  • Πρώτο ψυχοσάββατο: 18 Φεβρουαρίου
  • Δεύτερο ψυχοσάββατο: 03 Ιουνίου